Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Reasumując widzę że kolega @cezario1 załozył PC 9kw na podobną powierzchnię domu jak mój.

Powiedz mi gdybyś teraz kupował PC kupiłbyś mniejszą tj 5kw ? aby tak mniej taktowała ?

1 godzinę temu, carinus napisał(a):

Moja chodzi 24h/d bez przerw, z wyjątkiem defrostów. Jak dobrze pamiętam mam średnią 1 cykl/4h pracy. Przejrzałem teraz obecny tydzień i mam tylko zmianę mocy na której pracuje. Pow.6*C obniża moc na 400W, a tak idzie cały czas na 600W.

mówisz o PC do domu 180m2 czy do innego lokalu ?

Opublikowano

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie 

Wynika z tego że jak ktoś zamontuje za małą PC która non stop pracuje na 80 - 100% swoich możliwości to jest to dla niej szkodliwe natomiast jeżeli pracuje na 50% swoich możliwości to może pracować non stop.

Opublikowano (edytowane)

@mikkei Mowa o domu. Powinienem mieć 7kW, ale wtedy gdy montowałem nie było szansy na szybką dostawę i brałem co było. Ale nie narzekam, gdyż zjada mi mało prądu i wydala z mocą przez większość sezonu. Miałem tylko raz sytuację gdy odpalałem kociołek przy -15, bo aż szkoda mi było jak chodziła na 1,8kW nawet bez grzałek. Max. moc sprężarki to 2kW, ale jeszcze nigdy nie widziałem takiej mocy na wykresie.

Cały typoszereg pomp serii J 5, 7 ,9kW bazuje na tych samych elementach mechaniki, jedynie z ograniczeniem na sterowaniu.

Edytowane przez carinus
Opublikowano
35 minut temu, cezario1 napisał(a):

non stop.

Wtedy pojawiają się problemy ze zbyt małym wymiennikiem powietrznym w stosunku  do mocy 80-100 i z napełnieniem rotora przez wysokie RPM. Najwyższa sprawność w połowie zakresu. 

Opublikowano

Ja już ogłupiałem temperatura na zewnątrz mniej więcej taka sama  a ona chodzi jak sama chce dzisiaj na przykład pobrała 28kwh na 23 godziny pracy a włączę i wył było 31

IMG_20241206_101744394.jpg

IMG_20241206_101812503_MP.jpg

Ja już ogłupiałem temperatura na zewnątrz mniej więcej taka sama  a ona chodzi jak sama chce dzisiaj na przykład pobrała 28kwh na 23 godziny pracy a włączę i wył było 31

Ja już ogłupiałem temperatura na zewnątrz mniej więcej taka sama  a ona chodzi jak sama chce dzisiaj na przykład pobrała 28kwh na 23 godziny pracy a włączIMG_20241206_101812503_MP.thumb.jpg.b6d12ad16abeff5db45762c800897465.jpgIMG_20241206_101744394.thumb.jpg.b7510e76bf03c5ec584442f5fb9d2fec.jpgę i wył było 31

Opublikowano

Ale wilgotność powietrza mogła być inna i bardziej była oszroniona Może grzałeś więcej wody CWU lub więcej razy się załączało to grzanie. 

Zasilanie 37 a powrót 34 to bardzo mała delta Zwiększ o 1 st i kontroluj zachowanie PC

Chyba grzałka do defrost Ci się nie załącza?

Opublikowano

Ustawiłem deltę 5na grzejniki i 7 na podłodze defrost jak dobrze to rozumiem też się załącza 

Opublikowano

Miało być na odwrót z deltą 7 grzejniki 5 podłogówka. Jak miałeś poprzednio ustawione?   

Zobacz czy masz zużycie prądu na grzałce.

Opublikowano

Tutaj ja pomyliłem kolejność w opisie tego nie ruszałem tak było ustawione a na grzałce nie ma żadnego zużycia

Opublikowano (edytowane)

To ustaw deltę 8 na grzejniki i 7 podłogówka .  Zwiększ temp o 1 st. Po zmianie zrób miękki reset z klawiatury.

Jutro do tego dodasz tryb cichy 3 ale najpierw doba bez trybu cichego.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Miękki reset z klawiatury to znaczy? Włącz wyłącz. To będzie przy zmianie delty?

Opublikowano (edytowane)

Na klawiaturze lewy dolny rug nacisnąć i rozwinie się menu Tam jest restart.   Z lewej strony od kłódki

Kropka ze strzałką

Jak ustawisz tak jak ma być to resetujesz błędy i to co sobie zapamiętała z poprzednich ustawień.

Jak masz ustawione pompy obiegowe te w instalacji. Na podłogówce który bieg? Na kaloryfery jak ustawiona?

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Pompka chodzi na jedynce pozmieniałem parametry na grzejniki 45/35'c a na podłogowe 35/25'c zrobiłem też miękki reset

IMG_20241207_114217724.jpg

IMG_20241207_114151190.jpg

IMG_20241207_114140282.jpg

IMG_20241207_113734455.jpg

Opublikowano

Dobrze grzeje podłogówka na zwiększonej delcie? Ciepło jest w domu? 

Opublikowano

Dopiero dzisiaj zmieniłem ale jest gorąco na tą chwilę jestem w trakcie remontu to na razie dojeżdżamy.na połówce z grzejnikami mieszka na co dzień 80 letnia ciotka u niej jest 24 stopnie

Opublikowano

Ale grzejesz tak jakbyś mieszkał czyli wszystkie pomieszczenia. Bo jak nie to możesz mieć od tego taktowania. 

Instalator poustawiał PC zgodnie ze sztuką czyli tak jak powinien to zrobić. Wygląda na to że PC jest za duże Zobaczymy czy wprowadzone zmiany zmniejszam taktowanie.

Opublikowano

Wszystko jest tak jak bym mieszkał