Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założę podlcznik z tego co się orientuję to potrzebuje 2 fazowy bo pompa idzie na jednej a reszta na drugiej muszę znaleźć coś sensownego 

Opublikowano

Na Allegro masz duży wybór liczników wraz z opiniami 

Opublikowano

Wystarczą dwa, drugi na fazę od grzałki.

Opublikowano (edytowane)

Do trzyfazowego o ile się nie mylę to powinny być podłączone trzy fazy w prawidłowej kolejności. Musisz mieć dociągnięty kabel na trzy fazy jak masz tylko dwie żyły prądowe to pozostają dwa liczniki jednofazowe.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Kolejność faz jest istotna przy licznikach mechanicznych takich z wirującą tarczą.

Przy elektronicznych, zliczających impulsy nie ma to znaczenia.

Dobrym wyborem jest np polski licznik z Pabianic: 

https://www.fif.com.pl/pl/liczniki-zuzycia-energii-elektrycznej/1405-licznik-zuzycia-energii-elektrycznej-3-fazowy-wze-3rst.html?_gl=1*okt8a6*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAiAmMC6BhA6EiwAdN5iLXzlzh8wJqdRzH9Vp5goQmWwWt65ge0brOkuO1Seim4cGNoR90nLDhoCLhUQAvD_BwE

A co do 3 faz to czasem w PC grzałki mogą być 3-fazowe.

Opublikowano
5 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Zużycie prądu PC pokazuje tylko ze sprężarki lub grzałki. Sterowanie, wentylatory, pompa obiegowa nie jest zliczana czyli od 5 do 10% musisz sobie dodać.   

Bardzo optymistyczne wyliczenia. U mnie czasami to była różnica 30%. Dla przykładu, gdy pompa chodziła przez większość czasu na mocy 400W a obiegowa i wentylator z elektroniką pożerały ponad 120-130W, to była znacząca różnica 

My tak tutaj gadu-gadu, a nawet nie wiemy i jakiej pompie rozmawiamy. Może @Krzysi napisze jaki model rozgryzamy?

Opublikowano (edytowane)

Masz rację przy małej mocy PC kompresor pobiera mniej energii w stosunku do pompy obiegowi, sterowania PC czy wentylatora chociaż ja mam dwa a ty jeden.

Mnie 10% nie przekroczy. Kolega ma panasonica 9kw ale jaki model to się nie pochwalił.

Wentylator jeden ma 60W a pompa obiegowa 120W. Ale nie pracują na maksymalnej mocy i wentylator nie pracuje cały czas.  Mnie wyszło że 60W na godzinę .   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Panasonic monoblok 9 doprowadzone 3fazy podłączone 2 

Opublikowano

Czyli masz rozdzielone podłączenie grzałki na inną fazę. 

Opublikowano

Tak mi to tumaczyli

Opublikowano

To załóż jakieś dwa liczniki montowane na szynę i będzie podgląd na zużycie przez pompę i grzałkę osobno.

Opublikowano

Przy włączonym trybie cichym ilość włączeń i wyłączeń 29na 23godziny pracy zużycie energii 17kw bez trybu cichego wczoraj było włączeń i wyłączeń 5na 21godz .chyba lepszego wyniku nie uzyskam w porównaniu do tego co było to uważam że jest bajka 

Opublikowano (edytowane)

Czegoś tutaj nie rozumiem. Na większej mocy chodzi bez przerw, na zmniejszonej taktuje. To się mi kupy nie trzyma, no chyba że były całkiem skrajne warunki.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Zobaczę jutro jak będzie wyłączyłem tryb cichy.i kop się zmienił z6 spadł na 3'8 przy trybie cichym być może defrost się włącza częściej w cichym 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o cop to musisz zobaczyć dobowy nie chwilowy. Ze względu na niskie obroty wentylatora w trybie cichym wcześniej robi się defrost czyli części. Defrost zlicza jako dwa wł/wył. U mnie zmiana delty na większą mocno ograniczyło taktowanie W panasonicu delta to inaczej histereza jeśli chodzi o włączenie PC czyli jeśli delta 5 to pompa się załączy jak temperatura spadnie o 5 stopni jeżeli delta 8 to pompa się załączy jeżeli temperatura spadnie o 8 stopni.

Ale ta sama Delta odpowiada również za różnicę temperatur między zasilaniem a powrotem.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

COP sprawdzam dobowo .i taka była różnica . jeśli dobrze zrozumiałem to że chodzi 21godz na dobę to jest jeszcze coś nie tak.

Opublikowano

Moja chodzi 24h/d bez przerw, z wyjątkiem defrostów. Jak dobrze pamiętam mam średnią 1 cykl/4h pracy. Przejrzałem teraz obecny tydzień i mam tylko zmianę mocy na której pracuje. Pow.6*C obniża moc na 400W, a tak idzie cały czas na 600W.

Opublikowano

U mnie od początku instalacji wygląda takIMG20241124192627.thumb.jpg.cfdbec5a34e20e614e41a03f48d0463a.jpg

Niestety jest delikatnie przewymiarowana ale wszystko w normie

Opublikowano

Ja grzeję już 4-ty sezon i mam ponad 11tys.godzin.

Opublikowano (edytowane)

Ja zaczynam drugi mógłbym zmniejszyć taktowanie ale kosztem komfortu cieplnego (większa Delta) lub niższego cop 

Nie wiem czy tak jest naprawdę ale mnie mówi na szkoleniu że sprężarka nie może działać cały czas jakąś przerwę musi mieć. Może niech się ktoś wypowie  kto zna się na serwisie np @Vlad24

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Vlad nie jest wyrocznią

z mojego garnuszka

1 4617h pracy, 2086 starto/stopów

2 2205h pracy, 1020 start/stopów

3 7835h pracy, 4861 start/stopów

4 3982h pracy, 1444 start/stopów

5 3500h pracy, 1858 start/stopów

i nie wszyscy słuchali co się do nich mówi, niektórzy opierali się na t-cap 9kW mimo domu 140m2 i zużyciu rocznym 4,3 MWh. Teraz za każdym serwisem im to wypominam.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, carinus napisał(a):

Moja chodzi 24h/d bez przerw, z wyjątkiem defrostów. Jak

@Vlad24 ale mnie chodzi nie o taktowanie tylko czy sprężarka może pracować na przykład 10 godzin bez przerwy czy lepiej dla niej na przykład 3 godziny pracy i 1 godzina na ostygnięcie. Czy przy długiej pracy sprężarka się nie przegrzewa i czy nie jest to dla niej szkodliwe.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Dla sprężarki szkodliwe są wysokie temperatury/ciśnienia skraplania, grzejniki, małe wężownice, niskie przepływy

Jeszcze bardziej szkodliwy niefachowy montaż, czyli powietrze, azot plus wilgoć w układzie, opiłki, nieszczelności.

Same start stopy też są w pewnym, sensie stresem, ale głównie ze względu na olej i smarowanie. W sensie chłodzenia, bez znaczenia, bo ona chłodzona jest przepływającym gazem. Start/stopy bardziej szkodzą płycie, tzn modułowi IGBT, który musi zerwać z miejsca wirnik dużym prądem. Szkodzą też COPom, bo zanim układ się ustabilizuje mija 10-15 min. zawór rozprężany sterowany jest temperaturą końca sprężania, tzn czujnikiem tłoczenia za sprężarką, ale by tam coś sensownego odczytać cała sprężarka musi się wygrzać, a to zajmuje czas. Gdy mamy cykle 10-20 minutowe, tzn pracujemy cały czas w stanach przejściowych, nigdy nie wychodzimy na optymalne parametry pracy, przegrzania, dochłodzenia. Do tego dochodzi sprawność wolumetryczna sprężarki, która jest najwyższa w średnich zakresach obrotów. Przy przysłowiowych 19Hz po prostu 10-20% gazu jest "tracona" na nieszczelnościach elementu tłoczącego w tym przypadku rotora. Reasumując, przy średniej za oknem +3/-3C pompa musi pracować na min 30-40% swoich możliwości, a najlepiej na 50% i nie ma tu na zaś, na job twoju mać.