Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, wuwok1 napisał(a):

Ja nie twierdzę że bufor to mus. Nie masz, ok. Ale zwróć uwagę że nikt negatywnie nie piszę o buforze. Każdy piszący tutaj podkreśla że jest wygodniej, łatwiej, bardziej komfortowo. 

W punkt!

Opublikowano

Witam, dziękuje bardzo za tak duże zainteresowanie tematem i tak dużo odpowiedzi

A wiec podsumowując ja osobiście wiedze same plusy instancji z buforem i do takiej bym się skłaniał.

Myślę ze bardziej odpowiada mi praca kiedy piec rozpala się rzadziej ale pracuje z większa mocą , jest chyba łatwiej wysterować taka instalacje i jest większy komfort jeżeli chodzi o temperaturę w domu.

Proszę mi jeszcze powiedzieć czy taka instalacja jest dużo bardziej skomplikowana i czy duza jest różnica w cenie ?

Opublikowano

Co do instalacji, to przy montażu bufora taka instalacja jest bardzo prosta. Ogólnie, im instalacja CO prościej wykonana tym lepiej działa. Mowa oczywiście o instalacji gdzie wszystko zgodnie ze sztuką wykonane.

Co do kosztów, to podwyższa ci sam koszt bufor który kosztuje 3tyś lub więcej. Do tego parę metrów rury itd.  Należy też doliczyć koszt hydraulika. Najtrudniejsze w tym to by fachowiec umiał prawidłowo podłączyć kocioł, bufor, instalację. Bo z tym bywa różnie.

Teraz, szukaj kotła którego sterownik obsługuje bufor. Inaczej będziesz musiał dokupić takowy sterownik osobno. Samo sterownie jest proste. Nie ma tu jakiś magicznych sztuczek. 🙂 

Opublikowano

Skomplikowana nie jest , droższa niestety jest .

Robiąc samemu nie będzie źle , hydraulik wiadomo że za darmo nie zrobi musi skasować więcej .

Ja dałem za bufor 3 tysiące ale 3letnią używkę , tu jeszcze trzeba doliczyć np naczynie przeponowe które musi być sporo większe , ja mam dwa po 50 l,i jest spoko .

trzecie jest w pompie ciepła ,ale tego nawet nie liczę.🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Według mnie do niczego ci nie potrzebny bufor, miejsce w kotłowni, dodatkowy koszt, i grzanie dodatkowo kilkaset litrów wody. Ale to już twój wybór. 

Opublikowano

A możesz wyjaśnić w czym przeszkadza grzanie dodatkowo tych kilka set litrów wody dodatkowo ?

Przecież do kanalizacji tego chyba później nie spuści ☺️

Opublikowano
Godzinę temu, wuwok1 napisał(a):

,Co do instalacji, to przy montażu bufora taka instalacja jest bardzo prosta. Ogólnie, im instalacja CO prościej wykonana tym lepiej działa. Mowa oczywiście o instalacji gdzie wszystko zgodnie ze sztuką wykonane.

Co do kosztów, to podwyższa ci sam koszt bufor który kosztuje 3tyś lub więcej. Do tego parę metrów rury itd.  Należy też doliczyć koszt hydraulika. Najtrudniejsze w tym to by fachowiec umiał prawidłowo podłączyć kocioł, bufor, instalację. Bo z tym bywa różnie.

Teraz, szukaj kotła którego sterownik obsługuje bufor. Inaczej będziesz musiał dokupić takowy sterownik osobno. Samo sterownie jest proste. Nie ma tu jakiś magicznych sztuczek. 🙂 

Ale teraz mam mętlik w głowie, czyli rozumiem ze ten który podałem w pierwszym poście nie obsługuje bufora.

Natknąłem się tez na temat na tym forum ze jeżeli jest instalacja z buforem, to piec powinienem mieć trochę większą moc z tego co wywnioskowałem to 12kw było by idealne do 400l bufora.

Teraz jakie piec do tego który obsłuży bufor macie jakieś sprawdzone ma być prosty w odludzie i w budowie.

Czy Pellux Slim 12kw od Biawar to dobry wybór?

Opublikowano

Mamy coraz cieplejsze zimy i może się okazać, że bufor to lepsze rozwiązanie. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.11.2024 o 21:24, MatKub91 napisał(a):

domu który znajduje się w Belgii

Jak kocioł ma być instalowany w Belgii to dowiedz się co do interesujących cię kotłów, ile w razie awarii w sezonie zimowym potrzeba czasu na przyjazd serwisu, bo w sezonie zimowym mogą być mocno zajęci i czy serwis tego kotła jest w ogóle dostępny w Belgii. Lepiej żeby oczekiwanie na serwis nie trwało kilka lub kilkanaście tygodni.

Awaria wentylatora, dmuchawy czy innej elektroniki kotła może być bardzo problematyczna do tego stopnia, że taki przypadek trafił do telewizji: https://interwencja.polsatnews.pl/reportaz/2023-11-21/nowy-piec-nie-dziala-gwarancja-im-nie-pomogla/ Polecam obejrzeć.

Przeczytaj generalnie instrukcje kotła i sprawdź czy nie ma tam wymogów aby instalacja była wykonana przez autoryzowany serwis pod rygorem utraty gwarancji, serwis w razie awarii kotła był wykonany przez autoryzowany serwis pod rygorem utraty gwarancji, zgłoszenie instalacji kotła było dokonane w terminie np. do producenta/sprzedawcy pod rygorem utraty gwarancji itd.

Sprawdź też lokalne przepisy czy możesz w ogóle taki kocioł zamontować.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kordjano napisał(a):

A możesz wyjaśnić w czym przeszkadza grzanie dodatkowo tych kilka set litrów wody dodatkowo ?

Przecież do kanalizacji tego chyba później nie spuści ☺️

Do kanalizacji nie spuści, ale nie wiem w czym pomaga grzanie dodatkowo tych kilkaset litrów, zwłaszcza pelletem. 

Opublikowano
Godzinę temu, MatKub91 napisał(a):

Ale teraz mam mętlik w głowie, czyli rozumiem ze ten który podałem w pierwszym poście nie obsługuje bufora.

Natknąłem się tez na temat na tym forum ze jeżeli jest instalacja z buforem, to piec powinienem mieć trochę większą moc z tego co wywnioskowałem to 12kw było by idealne do 400l bufora.

Teraz jakie piec do tego który obsłuży bufor macie jakieś sprawdzone ma być prosty w odludzie i w budowie.

Czy Pellux Slim 12kw od Biawar to dobry wybór?

Co do sterownika, mogę polecić sterownik Pello v4 który produkuje eSterownik. U znajomych miałem z nim do czynienia, bardzo przyjazny sterownik.

Kocioł dopasuj do domu. Żadne "więcej". Dopasowanie jest do najniższej temp. Bufor po prostu w okresach przejściowych daje że prowadzenie kotła jest proste. 400litrowy bufor wystarczy. Unikniesz tych "wielkich" strat o których piszą przeciwnicy buforów.  Sam miałem zakładać sobie bufor/bufory 800-2000l ale po zagłębieniu się w temat będę mieć 400 lub 500l. Bo nie chce magazynować ciepłej wody. Będę grzać z pełną mocą, najwyższą sprawnością i potem na bieżąco zużywać ciepło z bufora. Minusów takiego użytkowania bufora nie ma, a i straty jeśli to będą minimalne. 

Opublikowano
3 minuty temu, Jareknb napisał(a):

ale nie wiem w czym pomaga grzanie dodatkowo tych kilkaset litrów

Na tym forum bedzie lekko ponad 100 watkow o tym. Poszukaj tez na innych forach, zapytaj /porozmawiaj z kims kto nie mial i zainstalowal. Powtarzanie po raz tysieczny tego samego jest nudne.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja jestem zadowolony z pluma ,w sumie działa jak powinien .

Opublikowano
Godzinę temu, Kordjano napisał(a):

w sumie działa jak powinien .

Mi przeszkadza tylko jedno a zapytam jak jest u Ciebie @Kordjano?

Przy pracy z termostatem - bo ja tak uzywam (termostat to po prostu sygnal z urzadzenia zewnetrznego u mnie PLC ale to nie ma znaczenia) - przy wygaszaniu nie schodzi z mocy nominalnej do minimalnej pilnujac tlen tylko od razu po sygnale ustawia wiatrak na zadana predkosc (moc max.) i wypycha resztki peletu. I tak dmucha az do uzyskania minimalnego czasu wygaszania lub wartosc plomienia. 

Moglby lagodniej „inteligentniej” schodzic z moca przy wygaszaniu.

Opublikowano
21 minut temu, PioBin napisał(a):

przy wygaszaniu nie schodzi z mocy nominalnej do minimalnej pilnujac tlen tylko od razu po sygnale ustawia wiatrak na zadana predkosc (moc max.) i wypycha resztki peletu. I tak dmucha az do uzyskania minimalnego czasu wygaszania lub wartosc plomienia. 

Moglby lagodniej „inteligentniej” schodzic z moca przy wygaszaniu.

Tak właśnie działa. Możesz ustawić nadzór na minimalną moc, na jakiś czas 5,10,15 min,  wtedy spokojnie dopali to co ma w palniku.

Opublikowano
2 minuty temu, cezar76 napisał(a):

Tak właśnie działa. Możesz ustawić nadzór na minimalną moc,

Sprawdze kiedys, narazie poza domem az do polowy grudnia.

Szkoda mi tych kilku granulek peletu ktore wydmuchuje a jednoczesnie nie chce aby za dlugo chlodzil palnik gdy nic tam juz nie ma - takie pieszczenie po prostu.