Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 
Zwracam sie do Was o porade dotyczaca wyboru kotła.
Posiadam starego kopciucha (Ogniwo 17kW ktory w tym roku po 21 latach w koncu sie rozszczelnił), w tym roku tez zamontowany w kotlowni zostal kociol gazowy dwufunkcyjny - w domysle latem pod CWU, ale tez poczatkiem/koncem sezonu grzewczego zamierzalem grzac gazem, natomiast w miesiace zimowe kiedy temperatura jest w okolicach 0 i ponizej grzac dom(i CWU) jak dotychczas czyli w 70% drewnem i 30% weglem.

Dom 100m2 budowany jeszcze w latach 60-70 do grzania jest parter, poddasze jest nie ocieplone i nieogrzewane, jest tez piwnica(rowniez nieocieplona i nie grzana). Jesli chodzi o czesc uzytkowa czyli parter, to tutaj kwestia wyglada tak, ze 1/3 domu to dobudówka, ktora ma ocieplone sciany zewnetrzne, natomiast pozostala czesc jest nieocieplona z zewnatrz(jedynie podczas remontow od wewnatrz byly ocieplane podlogi/sufity czy sciany wata mineralna).

Biłem sie z myslami i w sumie jest tak do tej pory czy nie zostac juz wylacznie przy gazie(bo zamontowany kocioł gazowy jest wystarczajcy na ta powierzchnie), przelknac pewnie nie male rachunki za grzanie gazem w zimie przy tak slabym ociepleniu budynku, ale z drugiej strony jako ze opalu mam juz przygotowane na prawie 2 sezony + opcja posiadania 2 zrodel ciepla jednak przemawia do mnie za tym, zeby zakupic nowy kociol. Ocieplenie scian zewnetrznych calego budynku jak i ocieplenie poddasza(a przynajmniej stropu) oczywiscie jest w planie, ale ze to tez spore koszty to chcialem to na spokojnie zrobic pewnie dopiero w 2026(pewnie posiłkujac sie programem czyste powietrze).

Instalator jeszcze zakladajac gaz wspomnial mi, ze gdybym planowal kiedys zakup nowego pieca na wegiel/drewno to zebym sie nie sugerowal moca tego starego (wspomnaine 17kW), tylko szukal czegos w granicach 8-10 max 12kW. Widzialem, ze np. MPM ma nawet kotly 6kW, aczkolwiek nie mam pojecia czy bylby wystarczajacy w moim przypadku. 
Tutaj zwracam sie do Was, moze ktos ma doswiadczenie na tyle aby cos doradzic, badz moze ktos uzytkuje jakis nowy kociol przy podobnych warunkach i metrazu. 
Z gory dzieki za pomoc. 

Edytowane przez Zerik
  • Zerik zmienił(a) tytuł na Porada w kwestii wyboru kotła
Opublikowano

Przy takim zamyśle grzania to możesz rozważyć MPM lub Tekla Classico.

Ale najpierw zrób to co powyżej napisał Matejko1.

Opublikowano

Z aplikacji wychodzi mniej więcej cos takiego, aczkolwiek tak jak wspomnialem dom nie ma jednolitej grubosci scian oraz materialu z ktorego jest zrobiony. 2/3 budynku to konstrukcja z lat 60-70 na zuzlowych pustakach (grubosc sciany to okolo 40cm), a 1/3 budynku zostala dobudowana 20 lat temu z innego materialu i jest tez ocieplona styropianem i tam dwa pomieszczenia co prawda mniejsze niz te w starej czesci nagrzewaja sie o wiele wiele szybciej i duzo lepiej trzymaja temperature, ale obliczenia zrobilem jakby budynek byl w calosci wykonany tak jak stara czesc..

image.thumb.png.e09d2b521913384ef2bd7c5185dfbc79.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano
16 godzin temu, Zerik napisał(a):

MPM ma nawet kotly 6kW

Ja nie jestem ekspertem, ale skoro chcesz grzać węglem i drewnem i masz zapotrzebowanie na ciepło 14 kw to zerknij sobie na MPM DS 14 o mocy 14 kw - ten ma dwa certyfikat i na węgiel i na drewno tj. (i tu ma dwie podwersje z załadunkiem górnym i bocznym, przy czym ten z górnym załadunkiem ma większą komorę załadowczą). Z tego co zauważyłem sporo osób na youtube ma tę MPM z dwoma certyfikatami i możesz tam też zerknąc i dopytać się jak działa.

Przy czym jeśli dana wersja kotła ma certyfikat na węgiel (lub dwa certyfikaty na węgiel i drewno) to znowuż może się okazać, iż nie dostaniesz dotacji z czystego powietrza a jak weźmiesz dotacje na inny kocioł z certyfikatem tylko na drewno to nie będziesz mógł palić w nim węglem, więc zweryfikuj sobie warunki dotacji.

Jeszcze sprawdź sobie wysokość i przekrój komina czy wystarczy aby działało na ciągu naturalnym (bez wentylatorów) i sprawdź to z instrukcją, użytkownikami, instalatorami itd.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

MPM 14 z górnym zakładnikiem eksploatuję 4ty sezon i sprawuje się  bardzo dobrze. Certyfikat mówi że ma być drewno liściaste i tego należy się trzymać wprawdzie sosna też się spali ale lubi się zawiesić. Mam poczynione małe przeróbki za radą Kol Forumowiczów. Nowa 14 ma ponoć już bramkę z nierdzewki ja to dorobiłem bo odlew polegał po pierwszym sezonie . Wegiel też łyka. Na forach jest dużo informacji. 

Pozdrawiam 

• Przydało się 1
Opublikowano

Poprawcie mnie jesli sie myle, ale chyba w tych planach skorzystania z dotacji na termo modernizacje z programu czyste powietrze po zakupie takiego kotła nici jesli nie mam bufora(mowa tu o dotacji w przyszlosci na docieplenie budynku a nie wymiane zrodla ogrzewania). Umknelo mi to, a przegladajac teraz oferty roznych producentow widze informacje, ze wymagana jest praca z buforem, wiec obawiam sie, ze jesli taki kociol pracowalby u mnie bez bufora to bedzie traktowany jak bez klasowy..

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie brałem dotacji i nie mam typowego bojlera. Mam tylko 200l zbiornik kondensacyjny gdy mam za wysoką temperaturę na piecu. O dotacji najlepiej dowiedzieć się  w urzędzie bo to chyba jest różnie w zależności od województwa. 

Pozdrawiam  

Opublikowano
3 godziny temu, Zerik napisał(a):

Poprawcie mnie jesli sie myle, ale chyba w tych planach skorzystania z dotacji na termo modernizacje z programu czyste powietrze po zakupie takiego kotła nici jesli nie mam bufora(mowa tu o dotacji w przyszlosci na docieplenie budynku a nie wymiane zrodla ogrzewania). Umknelo mi to, a przegladajac teraz oferty roznych producentow widze informacje, ze wymagana jest praca z buforem, wiec obawiam sie, ze jesli taki kociol pracowalby u mnie bez bufora to bedzie traktowany jak bez klasowy..

Potwierdzam. Dotacja tylko na kocioł z buforem inaczej nie spełnia norm i nie dostaniesz dotacji. 

Dotacji też nie ma dla kotłów na węgiel i na węgiel i drewno. Jeżeli bardzo Tobie zależy na dotacji to tylko pozostaje kocioł na drewno + bufor. Masz tyle miejsca w kotłowni?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Miejsce by sie znalazlo, ale dolozenie buforu to tez przerobki w instalacji i koszty beda łącznie juz srogie..
A planowalem jednak zakup kotla z wlasnej kieszeni, a po prostu z czystego powietrza skorzystac za rok/dwa ''jedynie'' w celu ocieplenia scian/stropu/fundamentow, ale z tego co sie orientuje to nawet wystepujac tylko o dotacje na ocieplenie scian, musze miec zgodne z programem zrodlo ciepla, czyli kociol 5 klasy i tu znow wracamy do punktu w ktorym nawet jesli kupie teraz np. Ogniwo classic DS 5 klasy to bez bufora nie uznaja mi go jako 5 klasowy i nie dostane dofinansowania na ocieplenie..

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dotacja na termomodernizację budynku przysługuje tylko wtedy jeśli źródło ogrzewania spełnia normę Eco. I nie ma od tego odstępstw.

Kupując mpm czy tekle Classico (albo inny kocioł) musi być wyszczególnione że spełnia normę Eco tylko i wyłącznie do spalania drewna. Zapomnij o węglu. A to czym później będziesz palił to już twoja sprawa.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Mógłbym się wycofać z węgla i faktycznie używać pieca wyłącznie do spalania drewna, ale skoro to i tak nic nie zmienia w temacie wymogu dołożenia jeszcze buforu to chyba jednak mocno się zastanowię czy nie zostać już wyłącznie przy ogrzewaniu gazowym a postarać się szybciej docieplic budynek.

Edytowane przez Zerik
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@Zerik Moim zdaniem w każdym domu powinno być urządzenie do palenia drewnem kawałkowym (np. kominek, piec kaflowy, kocioł na drewno itd):

1. na wypadek skoku cen pelletu, ekogorszku, gazu, węgla, prądu itd. a ponadto

2. ze względu na niską cenę ogrzewania drewnem,

3. z uwagi na możliwość awarii kotła na pellet, ekogroszek, gaz, pompy ciepła itd. jako urządzenie do awaryjnego ogrzewania (w oczekiwaniu kilku dni czy tygodni na serwis który w sezonie może być bardzo zajęty)

4. a także z uwagi na możliwą awarię prądu (gdyż urządzenia do palenia drewnem często mogą działać bez prądu).

Tak na marginesie, moim zdaniem jeśli obok drewna jest możliwość palenia węglem to plus który też warto przeanalizować bo węgiel też ma swoje zalety np. łatwiejsze składowanie, czasem tania sprzedaż przez stronę internetową pgg itd.

Edytowane przez Matejko1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli masz ekologiczne źródło ciepła w twoim przypadku gaz to na żaden kocioł nie dostaniesz dotacji. Żądają przedstawienia rachunków z gazowni ile zużyłeś gazu jak wyjdzie że paliłeś kotłem gazowym to się nie kwalifikujesz do dotacji.

Musisz się dowiedzieć bo 2023r było tak  że jak nie udowodniłeś że masz kopciucha i go  zezłomujesz to dotacji nie dostaniesz nawet na docieplenie. Ktoś mi mówił że to zmienili ale może z innego programu korzystał.

Czytałem że z przyznanych pieniędzy przez unie które miały być wykorzystane chyba do końca 2026r wykorzystano już 80% więc może być problem z dotacjami.

Edytowane przez cezario1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Na docieplenie dostaniesz dotację jeżeli masz już zamontowane ekologiczne źródło ciepła tylko mniejszą niż przy likwidacji źródła ciepła. Sprawdzałem to w kalkulatorze dotacji tutaj.

Kalkulator dotacji - Program Czyste Powietrze

• Przydało się 1
Opublikowano

Nie wiem jak będzie z gazem, bo może być różnie. Ja też miałem dylematy, sentymenty, jak mi odcinali kopciucha, to mną szarpało jak Wyderkiem jak mu aparaturę sierżant rozwalał. Teraz, jak sobie przypomnę ile czasu traciłem na cięcie, suszenie, rąbanie, jak mnie głowa bolała od liczenia ile pójdzie i ile poszło, to już nie jest to dla mnie żadne pozytywne wspomnienie, po prostu to była udręka i tyle. Teraz mały kociołek sobie wisi na ścianie, max rachunek za 5 tygodni tamtej zimy 900zł z CWU i nic mnie nie interesuje. Na 100m2 daje na grzejniki tak jak dziś 36°C, a w niedzielę o 11tej po prostu wyłączyliśmy aż do 21szej grzanie w ogóle. Na zewnątrz było 2°C. Tyle, że dom cały z cegły i 15cm grafitu działa jak akumulator ciepła. Z czystego powietrza dostaliśmy 24tys, także też kokosów nie było, ale zainwestowaliśmy połowę z tego w 20cm Pur na poddaszu i teraz bez grzejników tam jest co najmniej 15°C. Także nawet jak masz tego drewna na dwa sezony, to szkoda tego, ale j/w za chwilę budżetu w ogóle może nie być. Za Termeta z zasobnikiem dałem 7tys z hakiem plus 5tys montaż. A kocioł w miarę dobry plus bufor plus montaż to pewnie z 20tys.