Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szukam pompy ciepła powietrze-powietrze.

JanuszGrzembka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. To mój pierwszy wpis na tym forum.

Mam zabudowaną pompę ciepła powietrze-powietrze (klimatyzator) firmy Rotenso Ukura 5KW(wiem, Ukura nie jest typowa do grzania). Instalator zabudował jednostkę zewnętrzną na drewnianym balkonie w drewnianym domu. Wszyscy już wiedzą że, to strasznie dudni(ja też już wiem). Nie jest to jednak największy problem. Wrawdzie Powierzchnia całkowita domu to 100m2, to powierzchnia mieszkalna 54m2. Największy problem, przez który dostaję "białej gorączki" to uzyskanie właściwej temperatury. Jeśli korzystam z termometru w jednostce wewnętrznej, to przekłamuje on nawet o 6 stopni. Wtedy wiadomo, że pompa nie osiąga właściwych parametrow i uzyskanie temperatury w pomieszczeniu około 23 stopnie jest bardzo przypadkowe. Połączenie z pilotem, za pomocą "Follow Me", jest bardzo przypadkowe( raz działa cały dzień a raz przez godzinę. Pilot "widzi się" z jednostką wewnętrzną. Sterowanie przez Home assistant jest również do niczego bo, jak pisałem wyżej używany jest termometr w JW. 

Teraz pytanie. Czy wy również macie podobne problemy? ewentualnie jaką pompę byście polecali. Ze względu na to, że jest to dom w którym nie przebywam przez całą zimę (jak są naprawdę silne mrozy to wyjeżdzam) ale temperaturę 8 stopni chcę utzymywać. Oczywiście pompy za 12 tysi nie chcę kupować. Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc.

@JanuszGrzembkaMam Rotenso ImotoX 3,5kw na parterze o powierzchni 110m2 i na plusowych temperaturach daje radę ogrzać i utrzymywać do 21stC. Działanie tylko na pilocie (bez to istna wariacja) i 2 biegu wentylatora, ustawiony na 23stC - wszystko dobrze od 2 lat.