Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Tobie już nie wzrośnie na tym węglu sprawność powyżej 120% 

No, ale ok. tych 120% mam wyższą sprawność od Twoich ok 40% sprawności, która pokazywałeś.

2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Dla niego koszt kWh jest najważniejszy. Jak ta kWh jest tak ważna, to i trzeba dorobić ideologię do swojego sposobu ogrzewania

Tak zgadza się: koszt kWh jest kluczowy i co za tym idzie niskie koszty ogrzewania w sezonie i to nie ideologia tylko mniej kasy wydane na ciepło w sezonie. Komfort ogrzewania olejowego też mam, ale rzadko korzystam. 

Godzinę temu, sambor napisał(a):

Ja mam "główne" wyjście dla domowników przez kotłownię i nie ma siły aby z 10x na dzień nie zerknąć na kocioł, poziom paliwa czy temp

Ja mam kamerkę podłączoną do monitorowego wejścia  TV skierowaną na temperaturę kotła i spalin. Schodzę dopiero jak trzeba dołożyć, a podglądam przez TV temperatury spalin i kotła częściej. Ale wyjście przez kotłownie też jest praktyczne.

• Haha 2
Opublikowano

Nie dowartościowuj się tak 😁. Nie spadła nigdy poniżej 50-54% (notabene i tak niska).

Bądź uczciwy w podawaniu FAKTÓW, chociaż wiem, że masz z tym problem 👍

Opublikowano

Mitomani ciag dalszy . Nie ma to jak użytkownik kotła z podajnikiem opowiada jak się użytkuje porsche 911  oglądając je w internetach z ulotek.....  heheh

Opublikowano
2 godziny temu, Piecuch19 napisał(a):

mam kamerkę podłączoną do monitorowego wejścia  TV skierowaną na temperaturę kotła i spalin. Schodzę dopiero jak trzeba dołożyć, a podglądam przez TV temperatury spalin i kotła częściej.

A mówią , że TV kłamie!

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, mikkei napisał(a):

Mitomani ciag dalszy . Nie ma to jak użytkownik kotła z podajnikiem opowiada jak się użytkuje porsche 911  oglądając je w internetach z ulotek.....  heheh

Mikuś, trzymajmy się faktów, nie konfabuluj 😁

To, że masz kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego to widać, ale obnosić się z tym nie musisz 👍

Opublikowano

Ktośiu z nickiem z kalkulatora - trzymajmy się faktów, nie konfabuluj 😁

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że cały czas odcisk boli 🤣

Jak Ci się pisząc poprawia, to pisz co Ci ślina na język przyniesie 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ja też widzę , że cały czas odcisk boli 🤣

Opublikowano (edytowane)

Mikuś, jak chcesz mi dogryźć, to zrób to inteligentnie 😁. Tymczasem wracaj do jamki 😁

Nie bądź jak ratlerek zza płotu.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

@Kryspinek76

Kolego, tu tacy trolle co się błotem obrzucają zamieszkali permanentnie 🙂 nie przejmuj się tą niemerytoryczną częścią!!

Co do tematu, jeśli nie masz mocno przewymiarowanych grzejników (czyli większych niż wymagane), tak by dostarczyły, kolokwialnie, więcej wody o niższej temperaturze aby zapewnić ten sam komfort cieplny tak by pompa nie musiała gonić wody do 45*C+ (pompa ciepła najwydajniej pracuje gdy dwa parametry są spełnione- niska temp. zasilania oraz niska dela czyli różnica temp. między wodą, którą pompa właśnie podgrzała a wodą, która wpłynęła do niej w celu podgrzania) to obawiam się, że realny będzie COP na poziomie 2.5 czyli zużycie prądu przez pompę w sezonie zimowym około 12-13k kWh, tyleż samo PLN po aktualnych stawkach około 1 zł/kWh. 

Masz jakiekolwiek doświadczenia z innym źródłem ciepła w tym domu? Czym aktualnie ogrzewasz? Ile opału schodzi?

• Zgadzam się 1
Opublikowano
38 minut temu, Tedisan napisał(a):

@Kryspinek76

Kolego, tu tacy trolle co się błotem obrzucają zamieszkali permanentnie 🙂 nie przejmuj się tą niemerytoryczną częścią!!

Co do tematu, jeśli nie masz mocno przewymiarowanych grzejników (czyli większych niż wymagane), tak by dostarczyły, kolokwialnie, więcej wody o niższej temperaturze aby zapewnić ten sam komfort cieplny tak by pompa nie musiała gonić wody do 45*C+ (pompa ciepła najwydajniej pracuje gdy dwa parametry są spełnione- niska temp. zasilania oraz niska dela czyli różnica temp. między wodą, którą pompa właśnie podgrzała a wodą, która wpłynęła do niej w celu podgrzania) to obawiam się, że realny będzie COP na poziomie 2.5 czyli zużycie prądu przez pompę w sezonie zimowym około 12-13k kWh, tyleż samo PLN po aktualnych stawkach około 1 zł/kWh. 

Masz jakiekolwiek doświadczenia z innym źródłem ciepła w tym domu? Czym aktualnie ogrzewasz? Ile opału schodzi?

Dzięki za merytoryczną odpowiedź.

Aktualnie dom ogrzewam kominek w okresie gdy temperatura około 5-10 stopni później cały czas chodzi piec 15 kW na węgiel, grzejniki Kermi z termostatami.

Opału schodzi 10 m3 dębu i do 2 ton węgla.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tedisan napisał(a):

pompa ciepła najwydajniej pracuje gdy dwa parametry są spełnione- niska temp. zasilania oraz niska dela czyli różnica temp. między wodą, którą pompa właśnie podgrzała a wodą, która wpłynęła do niej w celu podgrzania

@Tedisan z tą niską deltą to ty z doświadczenia czy w internecie wyczytałeś ? Akurat w panasonicu jest na odwrót przy ogrzewaniu grzejnikowym na ustawionej delcie 7 jest większy cop niż na 5 Natomiast daikin lubi niską deltę.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

@Tedisan z tą niską deltą to ty z doświadczenia czy w internecie wyczytałeś ? Akurat w panasonicu jest na odwrót przy ogrzewaniu grzejnikowym na ustawionej delcie 7 jest większy cop niż na 5 Natomiast daikin lubi niską deltę.

To właściwie z jednego i drugiego, ale też wydaje mi się to bardzo logiczne, żeby nie powodować "zrywów" sprężarki i nie zmuszać pompy do pracy na wyższych obrotach, stosunkowo niewielka różnica między wodą wch a wych pomaga w osiągnięciu możliwie największej wydajności, moja PC sama sobie moduluje szybkość przepływu wody do jednostki przyspieszając go gdy musi gdzieś temperaturę dobić, to zauważyłem u siebie.

2 godziny temu, Kryspinek76 napisał(a):

Dzięki za merytoryczną odpowiedź.

Aktualnie dom ogrzewam kominek w okresie gdy temperatura około 5-10 stopni później cały czas chodzi piec 15 kW na węgiel, grzejniki Kermi z termostatami.

Opału schodzi 10 m3 dębu i do 2 ton węgla.

A mógłbyś spróbować namierzyć wydajność tych grzejników dla niskiego parametru (55*C/45*C) i zderzyć to z obliczeniami ze stronki? Tak żeby się upewnić, że masz zapas mocy grzejników przy niższej temperaturze zasilania z jaką musiałaby pracować PC? 

W moim przypadku nie robiłem takiego ćwiczenia ale na parterze lałem podłogówkę a na piętrze jak wymieniałem grzejniki to celowo dawałem 1/3 dłuższe, miałem taką możliwość i robiłem to zupełnie intuicyjnie ale efekt jest w moim wypadku super, pompa w zeszłym roku w mocne mrozy, z tego co pamiętam, goniła do 42*C i wystarczyło.

A i również kominek mam na wszelki  i na wieczory z małżonką 😉 chociaż bardziej na wszelki bo rozpalałem w nim w ostatnich miesiącach może z 5 razy,

Pompa przy ok 150m2 ogrzewanej powierzchni w październiku (uruchomiłem ogrzewanie 3.10), wraz z CWU dla pięciu osób, wciągnęła 379 kWh, kosztowało mnie to 370 zł, cały zeszły sezon grzewczy wraz z CWU (od 15.09 do prawie końca kwietnia)- 4 266 kWh, kosztowało mnie to 3 850,76 PLN, więc nic a nic nie narzekam ALE dom ocieplony grafitem 15 cm, okna trzy szyby < 0.90 Uw, na poddaszu 30 cm wełny lambda 0.040. Nie mam paneli PV. W to miejsce musiałbym kupić z 3.5 tony ekogroszku więc wyszłoby mi drożej i ludzie często pomijają fakt, że piec na eko też swoje prądu wciągnie, mierzyłem to sobie kilka lat wstecz i było to średnio około 35 kWh miesięcznie z tego co pamiętam, niby nic ale razy 6-7 miesięcy to już co najmniej 250 zł.

Edytowane przez Tedisan
Opublikowano (edytowane)

moja PC sama sobie moduluje szybkość przepływu wody do jednostki przyspieszając go gdy musi gdzieś temperaturę dobić, to zauważyłem u siebie.

A moja w zależności jak ją ustawię,czy na stały przepływ czy na deltę (tak to się nazywa w menu panasonica) PC samo reguluje przepływy.

Ja mam ustawione na stały przepływ 20l/m bo całość instalacji CO działa tylko na pompie obiegowej tej z PC Jeżeli ustawię na zmienny przepływ to grzeją nierówno grzejniki. Słabiej te najdalej oddalone od PC.

W mitsubishi  zubadan nie ma regulacji płynnej pompy obiegowej tylko ustawia się biegi pompy obiegowej na potrzebną wartość przepływu. Według mnie tak jest lepiej ustawić nie mieszanie się wody w  równoległym połączeniu bufora.

W niektórych chińskich PC nie ma nawet zamontowanej pompy obiegowej tylko jest sterowanie do tej w kotłowni.

ale też wydaje mi się to bardzo logiczne, żeby nie powodować "zrywów" sprężarki i nie zmuszać pompy do pracy na wyższych obrotach

W panasonicu jest płynna regulacja  mocy sprężarki i nie ma żadnych zrywów. Praca sprężarki na  niskich obrotach wcale nie jest dobra bo jest słabe smarowanie Mój model jak jest poniżej +5st to nie zejdzie sprężarka poniżej 30Hz a w powyżej +5st schodzi do 18Hz Panasonic tłumaczy to właśnie potrzebą lepszego smarowania w niskiej temp w tym modelu.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
2 godziny temu, Tedisan napisał(a):

To właściwie z jednego i drugiego, ale też wydaje mi się to bardzo logiczne, żeby nie powodować "zrywów" sprężarki i nie zmuszać pompy do pracy na wyższych obrotach, stosunkowo niewielka różnica między wodą wch a wych pomaga w osiągnięciu możliwie największej wydajności, moja PC sama sobie moduluje szybkość przepływu wody do jednostki przyspieszając go gdy musi gdzieś temperaturę dobić, to zauważyłem u siebie.

A mógłbyś spróbować namierzyć wydajność tych grzejników dla niskiego parametru (55*C/45*C) i zderzyć to z obliczeniami ze stronki? Tak żeby się upewnić, że masz zapas mocy grzejników przy niższej temperaturze zasilania z jaką musiałaby pracować PC? 

W moim przypadku nie robiłem takiego ćwiczenia ale na parterze lałem podłogówkę a na piętrze jak wymieniałem grzejniki to celowo dawałem 1/3 dłuższe, miałem taką możliwość i robiłem to zupełnie intuicyjnie ale efekt jest w moim wypadku super, pompa w zeszłym roku w mocne mrozy, z tego co pamiętam, goniła do 42*C i wystarczyło.

A i również kominek mam na wszelki  i na wieczory z małżonką 😉 chociaż bardziej na wszelki bo rozpalałem w nim w ostatnich miesiącach może z 5 razy,

Pompa przy ok 150m2 ogrzewanej powierzchni w październiku (uruchomiłem ogrzewanie 3.10), wraz z CWU dla pięciu osób, wciągnęła 379 kWh, kosztowało mnie to 370 zł, cały zeszły sezon grzewczy wraz z CWU (od 15.09 do prawie końca kwietnia)- 4 266 kWh, kosztowało mnie to 3 850,76 PLN, więc nic a nic nie narzekam ALE dom ocieplony grafitem 15 cm, okna trzy szyby < 0.90 Uw, na poddaszu 30 cm wełny lambda 0.040. Nie mam paneli PV. W to miejsce musiałbym kupić z 3.5 tony ekogroszku więc wyszłoby mi drożej i ludzie często pomijają fakt, że piec na eko też swoje prądu wciągnie, mierzyłem to sobie kilka lat wstecz i było to średnio około 35 kWh miesięcznie z tego co pamiętam, niby nic ale razy 6-7 miesięcy to już co najmniej 250 zł.

Dzięki o takie porównanie i podanie kosztów Mi chodziło.

Jaką PC  i zestaw masz u Siebie?

Opublikowano

Mam Samsung EHS 8kW monoblok ze sterownikiem MIM, do tego oddzielny sterownik na podłogówkę, zacytuję sam siebie z posta godzinkę temu:  

Godzinę temu, Tedisan napisał(a):

Mam pompę ciepła szajsunga i jej elektronika jest bardzo, bardzo biedna, nie jestem w stanie wygenerować żadnego raportu temperaturowego. O 6 rano dziś miałem na parterze na zawieszonym na 1.60m termometrze 23.2*C i tak właściwie utrzymuje się temperatura cały czas, ja wolałbym zimniej, żona cieplej, trzymam te 23*C jako złoty środek, w kibelku 24-25*C, w gabinecie 21*C.

Co do grzejników, głowice termostatyczne.

Jeśli chodzi o instalację to tu też popełniłem tą pompę ciepła szajsunga nie wiedząc, że ma możliwość sterowania tylko jedną strefą i mam ją ustawioną na wyższy parametr- grzejniki, krzywa grzewcza, oraz podłączyłem oddzielny sterownik z zaworem 3D obsługujący podłogówkę, również pogodowe- krzywa grzewcza. Mam podłączenie 3T do bufora 300L (za duży, wiem, miałem pod niego podłączony piec na ekogroszek- węgiel się skończył i darowałem sobie- i ogólnie patrzyłem na ilość krućców trochę pod kątem podłączenia innego źródła ciepła gdyby była taka potrzeba, teraz mam podejrzenie graniczące z pewnością, ze nie będzie). Jedyne co robię to na sterowniku to czasem przestawiam plus albo minus jeden, dwa, trzy stopnie ale ostatnim razem schodziłem do maszynowni to zrobić chyba 3 tygodnie temu, tydzień po uruchomieniu grzania domu (no i wczoraj po rower 😛 )

Brak pomieszczeń wewnętrznych, gabinet użytkowany na co dzień. 

Opublikowano (edytowane)

Wynika z artykułu że zapłacił 700 zł więcej na sezon to 100 zł miesięcznie więcej za ogrzewanie PC niż węglem.

Prawdziwa tragedia.

Edytowane przez cezario1
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Prawdziwa tragedia.

No jeżeli ktoś spodziewał się oszczędności, czyli zwrotu inwestycji w jakiejś tam perspektywie czasowej...