Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dwa warianty podłączenia zasobnika CWU do pompy ciepła:

1. zasilanie zasobnika z bufora - tutaj konieczne grzanie bufora do temp. wody CWU oraz rozprowadzanie ciepła na podłogówkę przez zawory mieszające termostatyczne

2. zasilanie zasobnika CWU przed buforem poprzez zawór przełączający sterowany z pompy ciepła. 

Będę wdzięczny za doradzenie, który wariant wybrać.

Hydraulik chce to podłączyć według wariantu nr 1 ale mi się wydaje, że wariant 2 jest lepszy, ze względu na to, że utrzymywanie w buforze przez cały rok temp. wody CWU będzie nieekonomiczne. Ponadto to wyklucza użycia w okresie letnim pompy ciepła do chłodzenia podłogi.

z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Oczywiście że drugi 

A do chłodzenia to klimatyzator dołożyć , będzie taniej i bez wilgotnych podług .

A kolejne to po co koledze przy tym bufor ?

Opublikowano

@andrz6Gdzie znalazłeś takiego instalatora? Daj namiary, żeby inni nie dali się wpuścić w kanał. Gość ma specyficzne podejście do tematu sterowania obiegami wody w układzie. Radosna twórczość, ale szacun za innowacyjny pomysł, który chyba tylko on wymyślił. Tam mi się wydaje.

Opublikowano

To mlody chlopak ktory sie uczy. Nie bede mu robil zlej reklamy bo zdolny a ode mnie bierze niedrogo. Jego argumentem jest to, ze bedzie wiekszy zasob wody cwu ale chyba jeszcze nie rozumie, ze PC powinna pracowac w niskich temp dla podlogowki. On zrobi tak jak ja powiem ale dla pewnosci pytam.

Opublikowano

To ucz chłopaka, ucz. Mogłeś na wstępie napisać że jest taka sytuacja. To niedrogo mogło być dla Ciebie droższą nauczką. Powinien jeszcze Tobie niedrogo odwdzięczyć się za naukę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Powoli się bierzemy za montaż kotłowni i chciałbym się poradzić w kwestii podłączenia bufora. Posiadam bufor 200 litrów oraz 3 strefy ogrzewania podłogowego - piwnica, parter, piętro. Wszystko na osobnych rozdzielaczach. Posiadam kupione 3 pompy obiegowe Grundfos. Zaleca się w takim układzie montować bufor tylko na powrocie dla defrostu a zasilanie od razu na pompy obiegowe, czy jednak wpiąć go równolegle na zasilanie i powrót i z bufora dopiero na pompy? Grzanie CWU oczywiście osobno poprzez zawór przełączający. Dodam, że na rozdzielaczach brach jakiejkolwiek automatyki ale nie wykluczam, że np piwnica lub poszczególne pomieszczenia będą lekko przykręcone. Posiadam też zawory trójdrogowe z regulacją do montażu w grupie pomp. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Kolego, z mojego doświadczenia (amator remontownik, zrobiłem kilka instalacji, jedna PC, trzy pod piece i bufory 1000L itp więc wydaje mi się, że jestem dość dobrze zorientowany) jakakolwiek grupa pompowa i bufor w takiej instalacji, gdzie masz trzy rozdzielacze i nic więcej, są absolutnie zbędne. Pompa ma zadawać na podłogówkę temperaturę w punkt i tyle, wg krzywej pogodowej bądź sterownika pokojowego. Bufor kompletnie zbędny przy takim zładzie wody, pompa odmrozi się z energii, którą sama zakumuluje w podłodze, nie poczujesz różnicy. Generalnie, instalacja trzykrotnie droższa niż mogłaby być.

Czy jedna mocniejsza pompa bądź nawet ta, którą posiadasz, nie obsłuży Ci wszystkich trzech rozdzielaczy? Jakie masz odległości do rozdzielaczy i jaka średnica rur?

Opublikowano

Serwisant z Panasonica z którym rozmawiałem twierdzi, że wbudowana pompa obiegowa uciągnie może 2 obiegi a z trzema może być problem. Jest prawie 3000 m. rury podłogówki. Zasilania na rozdzielacze w PEX 32. Pozostaje tylko kwestia sterowania pompami CO. Można nimi sterować z pompy ciepła ( jest położony dodatkowy przewód) lub oddzielnie z jakiegoś termostatu czy sterownika. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Tedisan napisał(a):

Bufor kompletnie zbędny przy takim zładzie wody

Bufor musi być ze względu na gwarancję panasonica.

Skoro masz kupione pompy obiegowe i zawory trójdrożne to proponuję bufor podłączyć równolegle (przy podłogówce małe straty wynikające z podmieszania wody bo niska temp jej).

Na każdy obieg załóż zawór mieszający, pompę obiegową (zakłada się ją na zasilaniu za zaworem trójdrożny żeby zasysała wodę już pomieszaną)

Na każdy obieg załóż regulator pokojowy który będzie włączał lub wyłączał pompę obiegową. 

W panasonicu chyba nie masz sterowania 3 krzywymi grzewczymi a jak wyjdzie słońce i dodatkowo nagrzeje mieszkanie to regulator lepiej zadziała niż krzywa grzewcza.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

W zasadzie niepotrzebnie kupiłeś te zawory mieszające bo w buforze będziesz miał wodę ciepłą taką jak ustawisz na pompie ciepła. Masz samą podłogówkę nie masz grzejników gdzie trzeba grzać wyższym parametrem. Może przydadzą ci się do innej instalacji lub je zwróć tam gdzie kupiłeś.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
13 godzin temu, Tedisan napisał(a):

Czy jedna mocniejsza pompa bądź nawet ta, którą posiadasz, nie obsłuży Ci wszystkich trzech rozdzielaczy?

Ta która jest u panasonicu nie obsłuży choćby dlatego że ma zmienne przepływy. Jedna pompa obiegowa mu obsłuży ale założy na nią tylko jeden regulator pokojowy a ma trzy poziomy. Niekoniecznie trzy pompy obiegowe zużyją więcej prądu niż jedna ustawiona na maksa.  

Komfort użytkowania będzie miał większy na trzech pompach i regulatorach pokojowych. Druga to opcja budżetowa taka jak doradza @Tedisan