Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ustawieniem lub zmiana sterownika - nie spełnia oczekwiań

NeverLie2Me

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mój pierwszy temat, prośba o nie pastwienie się nade mną 🙂

Szukałem jakiegoś racjonalnego info, ale nic nie znalazłem, pseudo fachowcy mówią, że tak musi być i tyle, a ja się nie godzę 🙂 

Stan rzeczy: Piec (kocioł... Nie znam różnicy) zasypowy z 2 pompami: CO i CWU + Grzałka elektryczna na zbiornik wody (boiler...??) + Piec gazowy Urlich Kondensich CO.

Sterownik, który był na zasypowym wyzionął ducha i kupiłem RED 11WB, Grzałka jak chodzi, to dość wolno nagrzewa i zjada sporo prądu, a Piec Gazowy ma zakręcone zawory od wody, bo, podobno, ma jakieś problemy z wymiennikiem ciepła i jest puszczony tylko na CO. Do gazowego, który de facto jest piecem "rezerwowym" mam podłączony, bezprzewodowo, sterownik Euroster, który jest ustawiony na grzanie gdy temp. w domu spadnie poniżej 19 stopni. Działa to całkiem ok.

W idealnym świecie ja bym sprawę widział tak:

Zasypowy ma jakiś sterownik na podobę tego bezprzewodowego Eurostera i dogrzewa mi w domu do ustawionej temp. załóżmy 21 stopni, a jak to jest osiągnięte, to cały naddatek ciepła wyrzuca na CWU i dopiero w sytuacji gdy temp. spada, to znów załącza pompę CO.

W obecnej sytuacji:

Gdy woda osiąga żądane 55 stopni, to sterownik od Zasypowego przełącza się na grzejniki i w domu jest tak gorąco, że nie idzie wytrzymać. Pomysły typu zmiana ustawień grane wielokrotnie, ale nie jestem w stanie tego złapać, albo po prostu sam sterownik jest na tyle ograniczony i... raczej jest. Obecnie ustawione: Temp. Kotła 40 stopni, Pompa CO 40 stopni, Pompa CWU 55 stopni.

Co robię źle, co tu można zrobić? Oczywiście pomysły typu mniej zasypuj do kotła, tak średnio, bo chciałbym żeby ciepło z niego "kończyło" się rano, a nie po 1 w nocy.

image.png.10f1dfa0c5db84ead23cb5645237f2b3.png

Kolorem czerwonym dodałem do Manuala Eurostera 11WB, to czego moim zdaniem brakuje. Zacząłem myśleć nad podmienieniem przewodu z 8. na przewód od sterownika pokojowego, ale to jest raczej bez sensu, bo sterownik pokojowy będzie dawał po prostu napięcie, a to co jest obecnie, to jest termopara (czy jak to się tam nazywa). Zamiast 9. też raczej bez sensu, bo np. w razie przegrzania, to nie uruchomię pompy awaryjnie i w sumie wiele innych minusów.

Edytowane przez NeverLie2Me

Do idealnego świata to u Kolegi daleko .

10 minut temu, bercus napisał(a):

Z brakiem zaworu mieszajacego do co i jego ekstra sterownika nic nie zrobisz.

Mam coś takiego i jeśli trzeba i poprawi to sytuację, to chętnie coś dołożęimage.thumb.png.a62cab474521df09ff9a5b39bd24421b.png

Edytowane przez NeverLie2Me

Widzisz , to nie problem jest zmusić pompę co do zatrzymania się a włączyć pompkę na cwu  ,tylko jakie będą tego efekty ? ile tego nadmiaru ciepła tam zmieścisz do tego zasobnika cwu , to nie bufor , a twój kocioł jest zasypowy .

Zawór mieszający z siłownikiem poprawi Ci sytuację , do tego ekstra sterownik jak kolega wyżej wspomniał .

W dniu 13.10.2024 o 18:59, Kordjano napisał(a):

Widzisz , to nie problem jest zmusić pompę co do zatrzymania się a włączyć pompkę na cwu  ,tylko jakie będą tego efekty ? ile tego nadmiaru ciepła tam zmieścisz do tego zasobnika cwu , to nie bufor , a twój kocioł jest zasypowy .

Zawór mieszający z siłownikiem poprawi Ci sytuację , do tego ekstra sterownik jak kolega wyżej wspomniał .

Dla mnie obecnie głównym problemem jest zmuszenie pompy CO do zatrzymania, a CWU do ruszenia, bo tak jak napisałem wcześniej, przy obecnych nastawach, to przy 57 stopniach w zbiorniku CWU, pompa się wyłącza i załącza się pompa CO, co jest dla mnie efektem niepożądanym. Tzn. nie wiem w ogóle jak wyznaczyć te granice, a jakieś muszą być. Jeśli chodzi o ilość nadmiaru ciepła, to dojście nawet do 80 stopni w zbiorniku CWU, to nie jest problem, bo ta woda zostanie w końcu zużyta, albo się naturalnie wychłodzi.

Obejrzałem trochę filmów z tym zaworem 4d i automatyką do niego, ale mam problem z tym, że nie widziałem żadnego, który rozwiązuje mój problem, bo rozumiem, że ta automatyka zmieni mi ustawienie od 0 do 10 na zasadzie zamykania/otwierania zaworu 4d, a nastawy, które będą w tej automatyce mają dać efekt, że max, który będzie tam ustawiony, będzie maksymalną temperaturą jaka trafia do dużego obiegu CO. Rozumiem, że 0 da mi tylko cyrkulację w małym obiegu i to spowoduje wyrzucanie większej ilości ciepła do CWU. Pojawia się pytanie, co w przypadku przegrzania i do czego ta automatyka ma być połączona, oprócz prądu?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

To jest normalne działanie sterownika , że pompka kotłowa włącza się przy określonym progu ustalonym przez użytkownika ,[temperatura załączania pompy ] a pompa cwu załącza się gdy zajdzie potrzeba doładowania zasobnika ,czyli jak w zasobniku jest osiągnięta zadana temperatura to się nie włączy , ale jak chcesz żeby było inaczej to  musisz kombinować obcymi sterownikami do tych pomp , albo jakimś zaworem strefowym ,sterowaniem z termostatu i tym podobnym rozwiązaniom . 

@NeverLie2Me z twojego opisu jak dobrze zrozumiałem masz załączone w sterowniku kotła priorytet grzania cwu i to rodzi twoja frustrację chyba że się mylę. Ale sprawdź to.

• Zgadzam się 1

1mps ma racje.Ale zaworom 4D nawet obnižysz temp.co oproci temp.kotla niezaleznie i kociolok na nižszym odbioru energii wytrzyma ci grzac do jutra.W domu nie bedzie zbytno goraco,ale stabilne cieplutko.Termostatom pomieszeniowym tež možne za/wylaczac bezprosrednio pompke na linii sterownik-pompka,poki termostat pozwoli užyc 230V.

20 minut temu, 1mps napisał(a):

@NeverLie2Me z twojego opisu jak dobrze zrozumiałem masz załączone w sterowniku kotła priorytet grzania cwu i to rodzi twoja frustrację chyba że się mylę. Ale sprawdź to.

Oczywiście mam włączony priorytet, ale to jest dla mnie ok. Zwłaszcza, że jak przychodzi pora kąpieli, to 3x wanna się zdarza, bez tego ani rusz.

Trochę pokombinowałem z tym zaworem 4d, ustawiłem go na 3-4 i temperatura na zegarze - wyjście na grzejniki - pokazuje około 8 stopni mniej niż było i jest to już jakiś sukces.

Pytanie, czy jest sens iść w takie cuda:

https://euroster.pl/oferta/sterowniki-obiegow-grzewczych/uni2.html

Mam jeszcze problem z tym:

image.png.1da17becd390cac66f356df512f5af72.png

Nie do końca rozumiem, tzn. nie jest to dla mnie logiczne. Mam dokładnie tę opcję, standardowo "wypłaszczenie" tego trzpienia na kierunku północnym i mamy w tej pozycji "STANDARDOWEJ" 5 na tym potencjometrze. Jeśli chcę obniżyć temperaturę układu, to co mam zrobić? Bliżej 10 czy bliżej 0? Przekręcenie tego potencjometra na pozycję 10, da nam pozycję "Z" wg. lewej części rysunku, co rozumiem jako "ZAMKNIĘTĄ", a pozycja 0, da nam pozycję "O" wg. lewej części rysunku, co już jest patologicznie nielogiczne, bo 10 to powinno być maksymalne "OTWARCIE", a 0 minimalne otwarcie, czyli "ZAMKNIĘCIE". Taką logikę prezentuje nam prawa część rysunku, ale ja już zgłupiałem. W ogóle w sytuacji, że woda z kotła cyrkuluje tylko w obiegu małym, pozycja "Z" na lewym rysunku, to skąd w obiegu dużym ma się pojawić ciepła woda?

O tych zworach czytałem, filmy oglądałem, ale nie rozumiem.

Zamkniete/odomkniete platne-czym wiecej odemkniete,tym cieplejsza do grzejnikow.

O-10 poki zero,to niemiesza-wylaczony.Goraca z kotla rowno na grzejniki,zero przymieszawanej z powrotu CO,powrot CO rowno w powrot kotla.

Ta czerwona klapke jak sie rusza tak možno zrozumiec,co tam sie robi.Lewo kociol goraca in,gora zasilanie grzejnikow,dol powrot kotla,prawo powrot grzejnikow.

Edytowane przez bercus

Przekłada się ta tabliczkę z numerami. Odwróć na drugą stronę i będzie numeracja odwrotnie.

Czyli właściwie. Na Z 0

image.thumb.png.7f097d689cb9c7eee72409e75110138d.png

Mam opcję 1: tę po lewej stronie. Zasilanie od lewej, powrót do kotła w dół. Czemu mam coś przekładać?

Proste pytanie, zakładając, że układ po lewej stronie jest poprawny, w którą stronę mam kręcić potencjometrem, żeby obniżyć temp w domu?

@bercus bardzo dziękuję za wsparcie, ale ja nie do końca rozumiem, co Ty mi chcesz przekazać...

Chcąc obniżyć temp.na "dom"=instalacje obrót w lewo.Wtedy woda z zasilania kotła zostanie skierowana do powrotu kotła.Zawieradlo ustawi się na literce Z(w skrajnym położeniu)Tym samym zawór będzie w pozycji zamkniętej bo nie puszcza na instalację tylko woda krąży w obiegu kotlowym

Edytowane przez Uzytkownik2

21 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Chcąc obniżyć temp.na "dom"=instalacje obrót w lewo.Wtedy woda z zasilania kotła zostanie skierowana do powrotu kotła.Zawieradlo ustawi się na literce Z(w skrajnym położeniu)Tym samym zawór będzie w pozycji zamkniętej bo nie puszcza na instalację tylko woda krąży w obiegu kotlowym

Ok, tak wynika z moich obserwacji, teraz pytanie, jak będzie maksymalnie w lewo, pozycja na potencjometrze 0, to skąd w dużym układzie ciepła woda, jak odcięliśmy opcję mieszania?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

W takim momencie sa obiegi odciete.Kotlowy obieg leci sam w kolko a grzejnikowy tež,w koncu wystygnie i kociol zagotuje,poki nie ma ochrony.Od 1/4 dalej užywaj przy zasypowcu,czy sterownik plus silnik.Ten uyrzyma stabilna temp.grzejnikowa niezaležnie od temp.kotla.

Edytowane przez bercus