Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przejście z ekogroszku na gaz z butli.

Martinoss
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WŁ20,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dom rodziców. Padł kocioł na ekogroszek. Wszyscy sugerują pellet ale mocno rozważamy też instalację gazową z butli. Głównie ze względu na wiek rodziców i wiekszą bezobsługowość przy gazie.

Czy wchodzenie w gaz + instalacja zbiornika w ogrodzie to w miarę rozsądna opcja? Z jakim kosztem trzeba się liczyć? Mam na myśli piec + dostosowanie kotłowni + wkład kominowy + butla 2700l.

Dom z przełomu lat 80/90. Prawie 200m2. Średnio ocieplony. Grzanie CO + CWU.

W dniu 13.08.2024 o 21:57, sambor napisał(a):

Pamiętaj, że przy gazie z butli kocioł i kotłownia muszą być powyżej gruntu.

Tu akurat są spełnione warunki.

Pytanie: czy to byłoby dobre rozwiązanie zarówno z praktycznego jak i ekonomicznego względu? Porównując do Pelletu.

O ile pellet jest mi znany i jest spore podobieństwo do ekogroszku to gaz (szczególnie z butli) to dla mnie coś zupełnie nowego.

Jestem na etapie: brnąć dalej w temat czy jednak odrzucić już na początku i skupić się na czymś innym.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

13 minut temu, Martinoss napisał(a):

,,,, Pytanie: czy to byłoby dobre rozwiązanie zarówno z praktycznego jak i ekonomicznego względu? Porównując do Pelletu. ,,,,

Koszt roczny ogrzewania domu o powierzchni 150 m2 w zależności od rodzaju paliwa oraz zapotrzebowania na ciepło    po 01.07.2024 r.

źródło:
http://www.cena-pradu.pl/ogrzewanie.html

• Przydało się 2

• Rozwiązanie

@MartinossZ jakim kosztem trzeba się liczyć? (20000-32000zł). Mam na myśli piec (5000-9000zł, polecam De Dietrich MCR 3 EVO, Wolf FGB lub Termet Gold),  + dostosowanie kotłowni (4000-6000zł) + wkład kominowy (1200-1700zł) + butla 2700l (ok. 10000-15000zł). Ceny orientacyjne podane wraz z robocizną.

Ile aktualnie osób mieszka na tych 200m2 i czy coś się zmieni? Czy wszystkie pomieszczenia, kondygnacje są wykorzystywane/ogrzewane (czy panuje w nich taka sama temperatura?) Czy pomieszczenia są równomiernie rozmieszczone wokół środka budynku, czy są oddzielone drzwiami?