Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór: woda-woda czy powietrze-woda

k-wit1
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez carinus,

Rekomendowane odpowiedzi

Płynąca cały czas woda nie ma porównania do kapryśnego wiatru czy słońca.

Wydatki na montaż PV + wymuszenie dodatkowo kupna magazynu z nadzieją że kiedyś tam się zwróci z polowaniem na tańsze godziny prądu będą dużo droższe niż "alternator że Stara + kabelki pierdółki"

To teraz przelicz sobie wydajność energetyczną takiego strumyka, oraz policz ile będzie kosztował do tego sprzęt i przestaniesz bajać w obłokach.

25 lat temu inwestycja w MEW to było w granicach 40tyś zł. Nie liczę wszystkich pozwoleń, etc.

Twoim problemem jest niechęć do przeliczenia takiej inwestycji dokładnie, analogicznie jak w przypadku ogrzewania domu, bo wtedy zawali się to całe marzenie, niezależnie jakie jest.

Cały czas operujesz w myślach opcją "wydaje mi się" Dlatego nie możemy się dogadać. Ja twardo stąpam po ziemi, a Ty coś tam oglądasz na youtube i myślisz, że to co prezentują Ci ludzie sie uda niskim kosztem. 

Te kanały zazwyczaj skierowane są do "gołodupców" którzy myślą, że z pustym portfelem zawojują świat.

Oczywiście, coś tam zawsze można podpatrzyć, ale tylko coś...

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1

Gdybym ja mial przy domku strumika,to chetnie po amatorsku w czase wolnym pozwoli bym jego niska,ale stala sile zaczepil w system :-) 

Edytowane przez bercus

W dniu 3.04.2024 o 12:12, o6483256 napisał(a):

To teraz przelicz sobie wydajność energetyczną takiego strumyka, oraz policz ile będzie kosztował do tego sprzęt i przestaniesz bajać w obłokach. ,,,,

Przenieśmy się na chwilę oczyma wyobraźni z leniwie wijącego się strumyka, na taniec w obłokach.
Gdzie wiatr splata się z naszymi marzeniami.

Polski start-up, piętnaście lat pracy ludzi związanych z nauką i przemysłem, kilka patentów.
Oto ciekawy efekt ich dotychczasowej pracy teoretycznej.

źródło:
http://skyenergyturbines.com/

ps:
Ciekawi mnie, czy ktoś będzie chciał zamontować sobie taki generator usytuowany na specjalnej konstrukcji w obrębie dachu domu (teoretyczna moc 15kW, wymiary turbiny h-1,5m, f-6m). 

Edytowane przez Andrzej_M_