Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płynąca cały czas woda nie ma porównania do kapryśnego wiatru czy słońca.

Wydatki na montaż PV + wymuszenie dodatkowo kupna magazynu z nadzieją że kiedyś tam się zwróci z polowaniem na tańsze godziny prądu będą dużo droższe niż "alternator że Stara + kabelki pierdółki"

Opublikowano (edytowane)

To teraz przelicz sobie wydajność energetyczną takiego strumyka, oraz policz ile będzie kosztował do tego sprzęt i przestaniesz bajać w obłokach.

25 lat temu inwestycja w MEW to było w granicach 40tyś zł. Nie liczę wszystkich pozwoleń, etc.

Twoim problemem jest niechęć do przeliczenia takiej inwestycji dokładnie, analogicznie jak w przypadku ogrzewania domu, bo wtedy zawali się to całe marzenie, niezależnie jakie jest.

Cały czas operujesz w myślach opcją "wydaje mi się" Dlatego nie możemy się dogadać. Ja twardo stąpam po ziemi, a Ty coś tam oglądasz na youtube i myślisz, że to co prezentują Ci ludzie sie uda niskim kosztem. 

Te kanały zazwyczaj skierowane są do "gołodupców" którzy myślą, że z pustym portfelem zawojują świat.

Oczywiście, coś tam zawsze można podpatrzyć, ale tylko coś...

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Gdybym ja mial przy domku strumika,to chetnie po amatorsku w czase wolnym pozwoli bym jego niska,ale stala sile zaczepil w system :-) 

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.04.2024 o 12:12, o6483256 napisał(a):

To teraz przelicz sobie wydajność energetyczną takiego strumyka, oraz policz ile będzie kosztował do tego sprzęt i przestaniesz bajać w obłokach. ,,,,

Przenieśmy się na chwilę oczyma wyobraźni z leniwie wijącego się strumyka, na taniec w obłokach.
Gdzie wiatr splata się z naszymi marzeniami.

Polski start-up, piętnaście lat pracy ludzi związanych z nauką i przemysłem, kilka patentów.
Oto ciekawy efekt ich dotychczasowej pracy teoretycznej.

źródło:
http://skyenergyturbines.com/

ps:
Ciekawi mnie, czy ktoś będzie chciał zamontować sobie taki generator usytuowany na specjalnej konstrukcji w obrębie dachu domu (teoretyczna moc 15kW, wymiary turbiny h-1,5m, f-6m). 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Widziałem to... 

Bez komentarza.

Opublikowano

Początek bardzo obiecujacy ale jak usłyszałem, że pracują nad tym już 15 lat to reszty nie oglądałem. Myślę, że do emerytury jakoś dociągną na kasie z grantów...