gilal Opublikowano 14 Lutego #1 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Witajcie Nie jestem w temacie kotłów gazowych więc proszę o pomoc. Planujemy wymienić ogrzewanie u rodziców z pieców kaflowych (tak, nie pomyliłem się) na ogrzewanie kotłem gazowym. Mieszkanie jest w bloku ok 70m2. 3 pokoje, kuchnia, łazienka. Ogrzewanie poleci przez grzejniki. Jaki kocioł polecacie tak żeby był sprawny, ale i oszczędny 🙂 Dziękuję bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano 14 Lutego #2 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Bosch condens 2300 15kw 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 16 Lutego Autor #3 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego Dziękuję za pomoc i odpowiedź. Uzytkujesz taki kocioł, miałeś styczność z tym kotłem? Może ktoś coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h3nio Opublikowano 16 Lutego #4 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego (edytowane) Do jakiej kwoty? Jedno, czy dwufunkcyjny? Edytowane 16 Lutego przez h3nio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Lutego #5 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego (edytowane) W dniu 14.02.2024 o 18:32, gilal napisał(a): ,,,, Planujemy wymienić ogrzewanie u rodziców z pieców kaflowych (tak, nie pomyliłem się) na ogrzewanie kotłem gazowym. Mieszkanie jest w bloku ok 70m2. ,,,. Jeżeli mogę doradzić, to wpierw zaprosiłbym do mieszkania rodziców kominiarza (kumatego). On zapewne wszystko wyjaśni i wstępnie oceni czy instalacja kotła w tym mieszkaniu będzie możliwa. Potem projekt, zezwolenia i inne drobiazgi o których większości nie pamiętam. ps. Najważniejsze, czy operator PSG wyrazi zgodę się na przyłączenie do sieci dystrybucyjnej gazu. Edytowane 16 Lutego przez Andrzej_M_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 17 Lutego Autor #6 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 8 godzin temu, h3nio napisał(a): Do jakiej kwoty? Jedno, czy dwufunkcyjny? Dziękuję bardzo za pomoc. Nie znam się na kotłach gazowych. Jak pewnie każdy, chcę aby dużo nie wydać, a kocioł najlepszy 🙂 To jest dla rodziców więc zależy mi na wydajności i bezawaryjnosci kotła. 8 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a): Jeżeli mogę doradzić, to wpierw zaprosiłbym do mieszkania rodziców kominiarza (kumatego). On zapewne wszystko wyjaśni i wstępnie oceni czy instalacja kotła w tym mieszkaniu będzie możliwa. Potem projekt, zezwolenia i inne drobiazgi o których większości nie pamiętam. ps. Najważniejsze, czy operator PSG wyrazi zgodę się na przyłączenie do sieci dystrybucyjnej gazu. Dziękuję bardzo za pomoc W tym bloku już kila osób ma ogrzewanie gazowe więc raczej nie będzie problemu. Jak najbardziej porozmawiam w tych sprawach 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano 20 Lutego #7 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego W dniu 16.02.2024 o 20:17, gilal napisał(a): Dziękuję za pomoc i odpowiedź. Uzytkujesz taki kocioł, miałeś styczność z tym kotłem? Może ktoś coś jeszcze? Opiekuje się u rodziny tym kotłem, ostatnio instalowałem sterownik i ustawiałem pogodowe, dziś przy plus 7 na zewnątrz, na instalacji grzejnikowej zszedł do 28 stopni na zasilaniu, bardzo ładnie moduluje Teraz pracuje na 29 stopni, przy temperaturze 21,5 stopnia w domu, grzejniki dobierane na parametr 55/45/20, głowice odkręcone na 5. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 20 Lutego Autor #8 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Super, dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bokarito Opublikowano 21 Lutego #9 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) @dawido to chyba bardzo dobrze ocieplony domek, bo jeszcze nie widziałem, żeby ktoś trzymał taką temperaturę kotła w instalacji z grzejnikami. Nie taktuje przy takich niskich temperaturach? Te 45 stopni to jak jest -20 na zewnątrz? Edytowane 21 Lutego przez Bokarito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 21 Lutego #10 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Duże grzejniki może ma, słońce, dobrze ocieplone, wspólne ściany z innymi lokalami itd. Przy temp 7 st wydaje mi się że to nie jest jakiś wyczyn na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenx8607 Opublikowano 21 Lutego #11 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego U siebie przy dobrym naslonecznieniu miałem teraz 24 stopnie. Kociol od 7 rano do teraz nawet się nie włączył w trybie CO. Więc ciężko powiedziec czy dobrze ocieplony. Wiem ze na grzejniki nie ma sensu dawac poniżej 34 bo prawie nic nie grzeją. Lepiej juz chyba żeby nie grzaly i tyle. Co innego podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano 21 Lutego #12 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 10 godzin temu, Bokarito napisał(a): @dawido to chyba bardzo dobrze ocieplony domek, bo jeszcze nie widziałem, żeby ktoś trzymał taką temperaturę kotła w instalacji z grzejnikami. Nie taktuje przy takich niskich temperaturach? Te 45 stopni to jak jest -20 na zewnątrz? Dom szkieletowy 70m2, bardzo dobrze ocieplony. W tym sterowniku punkt końcowy dla krzywej grzewczej ustawia się dla minus 10 stopni. Myślę że autor tematu mógłby rozważyć zakup tego kotla, ponieważ ładnie pracuje na niskich mocach, a mieszkanie w bloku raczej nie będzie miało dużego zapotrzebowania na energię cieplną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h3nio Opublikowano 22 Lutego #13 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Tylko kolega @gilal nie odpowiedział, czy kocioł ma być jedno, czy dwufunkcyjny (przepływowe grzanie wody użytkowej). Jeżeli ta druga opcja, to będzie trzeba wziąć kocioł o wyższej mocy, również minimalnej. Najważniejsze, to na początek sprawdzić, jak daleko i w jakiej liczbie znajdują się serwisanci danej marki. Żeby się nie okazało, że w razie awarii jest tylko jeden, 50 km od domu i przyjedzie za tydzień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadra Opublikowano 23 Lutego #14 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego wlasnie, warto sie dowiedziec skąd rodzice biorą ciepłą wode w kranach. Może któryś kaflak miał "podkowę" i dogrzewał zasobnik Cwu, albo jakaś elektryczna terma funkcjonuje.. Jak będzie to wiadomo, to dopiero można coś doradzac bo może przyjdzie później dokładać instalację wodną do Cwu.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 23 Lutego Autor #15 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 13 godzin temu, h3nio napisał(a): Tylko kolega @gilal nie odpowiedział, czy kocioł ma być jedno, czy dwufunkcyjny (przepływowe grzanie wody użytkowej). Jeżeli ta druga opcja, to będzie trzeba wziąć kocioł o wyższej mocy, również minimalnej. Najważniejsze, to na początek sprawdzić, jak daleko i w jakiej liczbie znajdują się serwisanci danej marki. Żeby się nie okazało, że w razie awarii jest tylko jeden, 50 km od domu i przyjedzie za tydzień. Już odpowiadam 🙂 Raczej na bojler nie będzie miajsca więc grzanie CWU przepływowo. 2 godziny temu, zadra napisał(a): wlasnie, warto sie dowiedziec skąd rodzice biorą ciepłą wode w kranach. Może któryś kaflak miał "podkowę" i dogrzewał zasobnik Cwu, albo jakaś elektryczna terma funkcjonuje.. Jak będzie to wiadomo, to dopiero można coś doradzac bo może przyjdzie później dokładać instalację wodną do Cwu.. Jest mały bojler z grzałką elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadra Opublikowano 23 Lutego #16 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego były kiedyś na rynku kociołki w których zabudowany był mały zasobnik Cwu - nie pamiętam, czy to było 60litrow, ale coś koło tego. Były troszkę szersze od normalnego gazowca. Wiem, że jednym z nich był immergas Zeus, ale nie wiem czy jest jeszcze produkowany.. To zalatwoloby kwestie ciepłej wody jednocześnie i C.O. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h3nio Opublikowano 23 Lutego #17 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego (edytowane) Skoro ma być dwufunkcyjny, to tego Boscha trzeba rozważać w wersji 24 kW, czyli moc minimalna już powyżej 3 kW. Starsza wersja Zeusa ma dobre opinie w sieci. Aktualnie dostępne są dwa modele, jeden z mocą minimalną 3,5 kW, a drugi 2,5 kW. Jednak cena tego drugiego zaczyna się już od 9 tys zł. Warto też dodać, że Immergas ma 5 letnią gwarancje, bez haczyków i dodatkowych opłat. Wbudowany zasobnik ma również Saunier Duval Isofast 21 Condens (moc min. 2,5-2,8 kW). Z takich nie za drogich kotłów dwufunkcyjnych o niskiej mocy mocy minimalnej jest jeszcze Ariston GENUS ONE NET 24 (2,3-2,6 kW). Na forum są użytkownicy tych kotłów, więc można się zapytać jak się u nich sprawują. Edytowane 23 Lutego przez h3nio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 23 Lutego Autor #18 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Dziękuję Wam za pomoc. Jeszcze muszę znaleźć instalatorów na moją miejscowość 19-400. Może macie namiar na kogoś zaufanego który doradzi i powie co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michs Opublikowano 5 Marca #19 Udostępnij Opublikowano 5 Marca (edytowane) W dniu 20.02.2024 o 12:56, dawido napisał(a): Opiekuje się u rodziny tym kotłem, ostatnio instalowałem sterownik i ustawiałem pogodowe, dziś przy plus 7 na zewnątrz, na instalacji grzejnikowej zszedł do 28 stopni na zasilaniu, bardzo ładnie moduluje Teraz pracuje na 29 stopni, przy temperaturze 21,5 stopnia w domu, grzejniki dobierane na parametr 55/45/20, głowice odkręcone na 5. Jaki to sterownik? CT200? Edytowane 5 Marca przez michs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano 7 Marca #20 Udostępnij Opublikowano 7 Marca Tak to CT200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teres Opublikowano 7 Marca #21 Udostępnij Opublikowano 7 Marca W dniu 14.02.2024 o 18:32, gilal napisał(a): Jaki kocioł polecacie tak żeby był sprawny, ale i oszczędny Termet Ecocondens Gold Plus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 7 Marca Autor #22 Udostępnij Opublikowano 7 Marca Dziękuję za pomoc i postaram się sprawdzić ten produkt 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 10 Marca Autor #23 Udostępnij Opublikowano 10 Marca A co sądzicie o kotłach DE DIETRICH? Jakie stosuje się teraz kotły, kondensacyjny... Naprawdę nie jestem w temacie. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 15 Marca Autor #24 Udostępnij Opublikowano 15 Marca Tak teraz czytam i słucham to czy to jest dobry pomysł instalować kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolekx86 Opublikowano 15 Marca #25 Udostępnij Opublikowano 15 Marca (edytowane) Na najbliższe 10 lat warto, w tej lawinie sensacyjnych artykułów o likwidacji pieców gazowych w 2040 nie ma nic nadzwyczajnego, klepacze wierszowy w pogoni za sensacją aż zapomnieli o niewymienionych kopciuchach. Jaki mamy krajobraz teraz ? - dobry kocioł gazowy nawet za 3700zł, ba jeszcze w tym roku dotacje można dostać - Widząc gigantyczne gazowe zyski orlenu wkrótce wkroczy URE i zawyżone "zamrożone" ceny spadną więc wprowadzony za 3 lata podatek nie będzie odczuwalny. - pompa ciepła spoko jeśli jesteś z fotowoltaiką na starych zasadach. Dla nowych już nie bardzo przy podwyżkach ceny prądu. Za X lat kiedy zmaterializują się inwestycje w atom, oze, przesył powinno być znowu fajnie, ale moim zdaniem to perspektywa 10 lat. - do węgla podatek będzie prawdopodobnie dwukrotnie wyższy (dwukrotnie wyższe emisje C02), a sam węgiel może być wcześniej lokalnie zakazany bez nakazów unijnych. - wobec zakazów i wychodzenia z mody węgla, obstawiam spory wzrost popytu i cen drewna którym w zastępstwie węgla interesują się ciepłownie. Według najnowszych wieści po 2040 drewno też będzie traktowane jako emisyjne. Na tym etapie gaz spoko. Edytowane 15 Marca przez Lolekx86 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi