Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Ostatnio gdzieś coś słyszałem że jeżeli jesteś na starych zasadach to możesz tam sobie pokombinować tak żeby nie przekroczyć powyżej wysyłki za licznik 10 kWp żeby nie wpadać w próg 70 % ...

Tutaj nic nie pokombinujesz, gdyż sprawdzą moc zainstalowaną i nie będzie dyskusji. Możesz jedynie nie przeginać pały i nie przekraczać mocy w piku i ogólnej wartości energii wpakowanej do sieci. Nikt nie zabroni mieć 10kWp na trakerze i uzyski o 45% wyższe niż instalacje np. dachowe, ale wprowadzanie do sieci 200% tego co mamy w papierach to proszenie się o kłopoty. Możesz nadrabiać w dni pochmurne, gdzie zyskasz na produkcji bez wychylania się z posiadaną mocą.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Coś tam ... wróbelki ćwierkały czy tam wrony krakały w "ptasim radiu" że mój prąd 6.0 jest ściśle uzależniony od tego czy będą łunijne talary z KPO czy nieeeeeee🤥......(ツ)╭∩╮😉

YARO

Edytowane przez YaroXylen
literówka
Opublikowano

Ceny paneli, to nie wynik braku dotacji, tylko sytuacji rynkowej.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak sobie to tłumacz... 

Żeby pasowało Ci do twojej teorii.

Opublikowano
A sytuacja rynkowa wynika z braku dotacji i mniejszego popytu...
Myślisz, że spadek zakupów w Polsce zachwiał rynkiem światowym?
Fabryki w Chinach ograniczyły moce przerobowe,. Okazało się że świat jest za mały by kupić to co Chiny produkują w tej chwili. Pomimo redukcji mocy przerobowych magazyny nadal pełne.
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Sugerujesz ,że pełne magazyny w Chinach wywołały spadek cen w PL 😅.

Przecież na portalach możesz kupić panale w śmiesznych cenach z dostawą w ciągu 2-3dni....

Wejdą dotacje, wrócą wysokie ceny. Wspomnicie moje słowa.

Opublikowano

Których portalach, sprecyzuj. Daj link, bo nie wiem o co Ci chodzi.

Opublikowano

W Chinach jest tanio to tanieje na całym świecie. Po covidzie był wzrost ce to zwiększyli moce produkcyjne a popyt nie wzrósł tak mocno. Do tego szykują się na zmianę technologii, muszą pozbyć się leżaków. Powoli wchodzą panele o sprawności 24% + to nikt za 21-22% nie będzie sie oglądał.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

To Ty @piastun  zasugerowałeś, że brak dotacji w Polsce spowodowało duży spadek cen na świecie.

Po prostu za dużo fabryk w Chinach zaczęło produkować panele. Muszą wstrzymać (ograniczyć) produkcję, by wróciło do normy.

Podobna sytuacja była z pamięciami SSD, RAM w czasie wakacji.

Fabryki sprzedawały towar poniżej kosztów produkcji. Samsung, który kontroluję ponad 50% rynku wstrzymał sprzedaż na 2-3 miesiące by podnieść trochę cenę, by zaczynało brakować towaru dla rynku hurtowego. 

Edytowane przez Sławek007
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

No, ale to nie będzie pasowało do spiskowej teorii Piastuna, że dotacje podnoszą ceny i są jednym wielkim spiskiem ciemnych sił rządzących światem! Polska natomiast jest na pierwszym miejscu owych spiskowców 😁

Edytowane przez o6483256
  • Haha 1
Opublikowano

Przecież mi chodzi o spadek cen materiałów w PL z uwagi na mniejszy popyt a nie o ceny światowe...

Jak skończą się programy czyste powietrze to i PC wrócą do realnych poziomów.

Opublikowano (edytowane)

Przecież przez nasycenie rynku pompami ciepła, same pompy staniały po kilka tyś zł. Produkty z grupy Midea z przedziału cenowego 14-16tyś kosztują teraz 11-13tyś zł. 

Więc twoja teoria z d... 

PS Ceny w PL są ścisłe skorelowane z cenami światowymi, bo niby dlaczego miałoby być inaczej? 

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko glupi mysli,že dotacje nie maja wplywu na ceny-take jest prawo rynku.Poki jest wiecej kasy do zakupu,to cena tež wyžsza....

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ale panele staniały nie tylko w Polsce, ale i na świecie.

Że dotacje prowadzą do pewnej patologii to fakt. Jednak nie wszystkie firmy są nieuczciwe i łupią klienta ile wlezie sprzedając towar z dotacją w cenie wyższej niż bez dotacji.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zawsze biznes znajdzie "jeleni" którzy nie radzą sobie z wyborem rozsądnego cenowo podwykonawcy.

Opublikowano
19 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Przecież przez nasycenie rynku pompami ciepła, same pompy staniały po kilka tyś zł. Produkty z grupy Midea z przedziału cenowego 14-16tyś kosztują teraz 11-13tyś zł. 

Więc twoja teoria z d... 

PS Ceny w PL są ścisłe skorelowane z cenami światowymi, bo niby dlaczego miałoby być inaczej? 

Sprawdziłem allegro i najtańsze oferty zaczynaja się od 15k. Gdzie i jakie modele są dostępne po 11k?

Mówimy o monoblokach?

Opublikowano

Szukałem tych za 11-13k.

W sumie nic nie szukam tak chciałem popatrzeć na parametry i ceny.

Jak ogarnę panele.na.dach i dokończę magazyn to przy wolnej gotówce chyba będę szedł w klimatyzatory.

Na okresy przejściowe spokojnie dadzą radę a i latem schłodzą.

Opublikowano
41 minut temu, piastun napisał(a):

Sprawdziłem allegro i najtańsze oferty zaczynaja się od 15k. ,,,,

,,,, Mówimy o monoblokach?

Cena brutto.

Pompy ciepła monoblok
https://klima-sklep.pl/pompy-ciepla/18745-pompa-ciepla-panasonic-aquarea-high-performance-wh-mdc05j3e5-sm.html

https://klima-sklep.pl/pompy-ciepla/18746-pompa-ciepla-panasonic-aquarea-high-performance-wh-mdc07j3e5-sm-.html

https://klima-sklep.pl/pompy-ciepla/20554-pompa-ciepla-panasonic-aquarea-high-performance-wh-mdc09j3e5-.html

Pompy ciepła split
Najnowsza generacja "K"
https://klima-sklep.pl/pompy-ciepla/21372-pompa-ciepla-panasonic-kit-sdc07ke5-aquarea-high-performance-k.html

Ja zakupiłem pompę ciepła (link poniżej) w cenie 23 160 zł  8% VAT wraz z montażem instalacji gazowej i uruchomieniem pompy ciepła (cenę wynegocjowałem z instalatorem).

https://klima-sklep.pl/pompy-ciepla/21381-pompa-ciepla-panasonic-kit-adc07ke5-aquarea-high-performance-k-all-in-one.html

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, piastun napisał(a):

Sprawdziłem allegro i najtańsze oferty zaczynaja się od 15k. Gdzie i jakie modele są dostępne po 11k?

Mówimy o monoblokach?

To źle sprawdziłeś:

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-kaisai-8-kw-monoblok-khc-08ry3-b-r32-3-fazy-14532001920

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-zestaw-haier-au082fycra-hw-7-8kw-13824825710#inne-oferty-produktu

Da się kupić jeszcze taniej, tylko trzeba wyczekać/wyszukać promocję.

Ta pierwsza była do niedawana za 10500, a za 11700 była z ratami 0%

Haier za 8600, cały zestaw był kilka dni temu.

PS Nie mam zwyczaju czegokolwiek zaniżać, albo zawyżać, tak aby pasowało do mojej teorii, jak niektórzy na forum.

Pozdrawiam.

Edytowane przez o6483256