Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Mareczek10 napisał(a):

Witam wszystkich użytkowników pomp ciepła Mitsubishi

Mam zamiar niedługo zamontować u siebie pompę Mitsubishi Zubadan 10 kW z cylindrem 200 l

Przejrzałem całe forum, ale nigdzie nie znalazłem informacji o tym czy jest miejsce na montaż anody tytanowej w zbiorniku z ciepłą wodą

Ma ktoś zainstalowaną i jak to wygląda w praktyce w kontekście korzyści dla instalacji i jakości CWU

w standardzie jest magnezowa, więc z podmianą nie powinno być większego problemu, ale możesz dopytać dostawcy/instalatora

15 godzin temu, Jan01 napisał(a):

[...]

I teraz moje pytanie: czy to jest odpowiednie ustawienie? Bo mam wrażenie, że zużywa to dość sporo prądu w stosunku do innych pomp tej samej mocy, a po drugie jednostka zewnętrzna cały czas chodzi na wysokich obrotach (załączone obrazki; obieg z lewej to parter, a z prawej to piętro + poddasze). 

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-16 o 19.17.49_a494b006.jpg

Tutaj faktycznie wysoko podchodzi z częstotliwością, no ale to też kwestia warunków pracy.

Dla porównania u mnie jak przez ok 2godz. przycięło na zewnątrz do -15C to wówczas chodziła w zakresie 60-66Hz z jednym 15-minutowym pikiem na 86Hz, z czego pik to zawsze po defroście się pojawia, a tych masz u siebie więcej no i zawsze pod 100Hz.

Przegląd półroczny na kiedy wypada? logiki defrostów niestety nie da się zmienić, ale parametry pracy/ilość czynnika to już instalator ogarnie

Edytowane przez Patrol
Opublikowano
21 minut temu, Patrol napisał(a):

parametry pracy/ilość czynnika to już instalator ogarnie

Ilość czynnika jest ponoć prawidłowa. Właśnie o sugestie dotyczące tych parametrów pracy chciałem poprosić, bo obecne są nastawione przez instalatora.

Opublikowano

jeśli chodzi o przepływy to już doświadczalnie musiałbyś porównać czy zmiana biegu głównej pompy z 4 na 3 coś da;

a odnośnie raportu to wybierz kraj Polska i daj zakres temp. (-10 ; -6 ) i daj znać jak wówczas Twoje urządzenie wypada na tle innych

Opublikowano
1 godzinę temu, Patrol napisał(a):

a odnośnie raportu to wybierz kraj Polska i daj zakres temp. (-10 ; -6 ) i daj znać jak wówczas Twoje urządzenie wypada na tle innych

Dla Polski i w zakresie temp. (-10 ; -6) nadal jestem o około 8 kWh gorszy niż średnia.

1 godzinę temu, Patrol napisał(a):

jeśli chodzi o przepływy to już doświadczalnie musiałbyś porównać czy zmiana biegu głównej pompy z 4 na 3 coś da;

Przestawiłem obie pompki obiegowe o bieg wyżej, a bieg na pompie z 4 zmieniłem na 2. Nie wiem, czy nie przesadziłem...? Zobaczę co z tego będzie. 

Opublikowano

No ostrzej poszedłeś, bo delty nie wyregulujesz, a niższy przepływ to mniejsza moc. Ile l/min wyciągasz na II biegu? Z wnioskami po zmianach musisz też poczekać trochę. Nie pamiętam czy zmiana parametru serwisowego wpłynie na autoadaptację, ale to będziesz widział..

Opublikowano
10 godzin temu, Patrol napisał(a):

No ostrzej poszedłeś, bo delty nie wyregulujesz, a niższy przepływ to mniejsza moc.

Delta utrzymuje się na poziomie 5-6 stopni, więc chyba nie jest źle.

image.thumb.png.59ae59d0b05e2134c6be2e732d44e130.png

Ale i tak częstotliwość pracy wysoka. 

image.thumb.png.6e6743308bdefcffec4b5a78f2af4f5e.png

10 godzin temu, Patrol napisał(a):

Ile l/min wyciągasz na II biegu?

Na II biegu mam 14 l/min. Zmniejszyłem biegi pompek obiegowych o 1 (parter chodzi na 2 biegu, a parter+poddasze na 1). Poczekam ze 2 dni i zobaczę co będzie.

Dobre rady w miedzyczasie mile widziane:)

Opublikowano

Jak na II bieg to przyzwoity przepływ masz.

Mocowo przy delta 6 przenosisz jakieś 5,8kW, natomiast wiadomo, że minimalna częstotliwość pracy sprężarki jest uzależniona m.in. od temp. zewn., a tutaj widać, że bardzo wysoko się wkręca.

tak z pamięci:

w zakresie od 6C wzwyż minimum to 16Hz

w zakresie 0C do 5C - możliwe minimum to 26Hz

w zakresie -10C do -1C - możliwe minimum to 42Hz, a u Ciebie po defroście usilnie trzyma te prawie 100Hz...

na wykresie widać, że od godz. ~17:30 temp. wewnętrzna jest sztywna do 2:00 - nie ma przegrzania pomieszczenia to sterownik nie "widzi" powodu, żeby schodzić niżej z częstotliwością lub nie może, bo regularne defrosty nie pomagają w stabilizacji. Zakładam, że gdyby nie defrost to po godzinie od poprzedniego odszraniana mogłaby częstotliwość spaść.

Jeśli masz czas i chęci to jeszcze proponuję restart prądowy (kilka minut bez zasilania) i niech się przyucza na nowo / "zapomni" o obecnych nastawach.

Opublikowano

Patrol -mam podłączony bufor równolegle i za buforem czujniki THW6 i THW7 

Będę chciał przerobić podłączenie tak jak masz ty czyli podłączenie bufora 3T ale co z czujnikami THW6 orazTHW7 czy są potrzebne,jeżeli nie to pewnie trzeba przestawić coś na płycie głównej FTC

Opublikowano

Mam pytanie co do optymalnych ustawien. PUD-SHWM80YAA z EHST20D-YM9D

Grzejniki/podlowka 60/40. S1 grzejniki - autoadaptacja, S2 podlogowka - krzywa, Bufor 100L i zawor mieszając

przeplyw 18L, grzalki opoznione 120min, co tu moze byc przyczyna takiego dzialania? 

1.png

2.png

3.png

Opublikowano
12 godzin temu, Oldeq17 napisał(a):

Patrol -mam podłączony bufor równolegle i za buforem czujniki THW6 i THW7 

Będę chciał przerobić podłączenie tak jak masz ty czyli podłączenie bufora 3T ale co z czujnikami THW6 orazTHW7 czy są potrzebne,jeżeli nie to pewnie trzeba przestawić coś na płycie głównej FTC

czujniki mam wykorzystane tak samo jakby był 4T tj na zasilaniu strefy i powrocie

Opublikowano

Pompa zostaje. Z trójnika masz rozejście na bufor i na strefę grzewczą, czujnik temp. oczywiście za pompą. Na forum, czy ogólnie w necie, na pewno znajdziesz schematy 3T, bo temat wraca jak boomerang. Duże masz teraz różnice między hydroboxem, a wyjściem na strefę ?