Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, potestuje te ustawienia, krzywą też przerabiałem już po swojemu, może później podeślę fotkę jak będę w domu

Na przyszły sezon planuje obejść całkowicie bufor, moim zdaniem niepotrzebne grzanie 150l wody ...tyle samo mniej więcej jest w układzie ...na defrost spokojnie wystarczy 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.02.2025 o 11:07, rafal0584 napisał(a):

Dobra, potestuje te ustawienia, krzywą też przerabiałem już po swojemu, może później podeślę fotkę jak będę w domu

Na przyszły sezon planuje obejść całkowicie bufor, moim zdaniem niepotrzebne grzanie 150l wody ...tyle samo mniej więcej jest w układzie ...na defrost spokojnie wystarczy 

mam EHSD-VM6D i SUZ-SWM80VA , 150 m2 podłogi, 100% podłogówki, bez żadnego bufora bo po co . Optymalny przepływ wody dla SUZ-SWM80VA to w granicach 13-15 litrów. Aktualnie testuję autoadaptację, wnioski na teraz:

1. dla biegu pompy 5 budynek szybko się nagrzewa, delta początkowo z 7-6 stopni schodzi płynnie do 2-3 i pompa STOP - uzyskuje wymagane 22 stopnie na termostacie pokojowym, faktycznie na początku wspomagała sie grzałkami ale potem jej przeszło :). przez większość dnia PC stoi, na 5 biegu uzyskuję przepływ = 15l

2. dla biegu pompy 4 budynek wiadomo póxniej sie nagrzewa, poczatkowa delta powyżej 7 stopni potem w miarę pracy pompy maleje, na biegu 4 uzyskuję przepływ=13l

Z info jakie uzyskalem z infolini mitsubishi bieg pompy nie ma znaczenia dla jej trwałości więc z racji tego aktulnie mam bieg = 5 bo szybciej mi nagrzewa dom i CWU.

Moi zdaniem bardzo ważne jest tak ustawić bieg pompy aby przepływ wody mieścił sie w optymalnych granicach dla danego modelu pompy bo każda instalacja jest inna, nie mylić z dopuszczalnym przepływem bo np. dla mojej SUZ-SWM80VA dopuszczalny przepływ  to 8-22 litry 🙂

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Bufor to jak już w formie sprzęgła występuje. Jeśli jest jeden obieg i do tego podłogówka to faktycznie mógłby być zbędny.

Opublikowano

Jestem przekonany że to zbędny mebel w tej maszynowni. Szukam wszelkich porad, jak zrobić żeby ten ecodan chodził ekonomicznie na max jak można. 

Teraz box ląduje na bufor, za buforem pompa na instalacje. 

Działa sobie ale włącza grzałki ...jak dogrzeje do zadanej temperatury wyłączy się wszystko ...i stygnie 8 godzin lub więcej ...później od nowa goni żeby rozgrzać 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.02.2025 o 21:30, rafal0584 napisał(a):

Jestem przekonany że to zbędny mebel w tej maszynowni. Szukam wszelkich porad, jak zrobić żeby ten ecodan chodził ekonomicznie na max jak można. 

Teraz box ląduje na bufor, za buforem pompa na instalacje. 

Działa sobie ale włącza grzałki ...jak dogrzeje do zadanej temperatury wyłączy się wszystko ...i stygnie 8 godzin lub więcej ...później od nowa goni żeby rozgrzać 

jaki masz bieg pompy ?, jaki uzyskujesz przepływ vs optymalny przepływ dla Twojej PC ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Z tego co piszesz wynika, że podłączenie bufora standardowo 4T, a termostat pokojowy oryginalny od mitsu? Daj jeszcze znać jakie masz nastawy hydroboxa, biegi pomp, jakie przepływy.. 

Opublikowano

Bieg pompy hydroboxa póki co standard 5

Sterownik pokojowy tak- org od Mitsubishi 

Przepływy mogę podejrzeć dopiero jutro

Teraz pracuje na krzywej, też podeślę jutro foty, może uda się coś wspólnie poprawić 

Opublikowano

zdanie krzywej nie ustawisz :), ja posiłkowałem się tym blogiem poniżej  i w końcu po 2-3 tygodniach udało się dobrać krzywą do mojego budynku i instalacji ale tak czy inaczej teraz testuję autoadaptację. 5 lat temu jak mi montowano PC to Mitsubishi jeszcze nie wymagało termostatu pokojowego, potem to już stało się wymogiem. jaki dokładnie masz model PC ?

https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/ustawienie-krzywej-grzewczej-w-pompie-ciepla/

Opublikowano

napisałem zdalnie w znaczeniu, ze dobór krzywej to zalezy od konkretnego domu i konkretnej instalacji - teraz jest dobry czas na ćwiczenie optymalnych ustawień bo jest mróz, widzę, że podałeś na miar na hydroboxa - faktyczne grzałka 9 trochę pradu pociagnie, podaj jeszcze model pompy ?, np. Ja mam SUZ-SWM80VA a hydrobox EHSD-VM6D - moje doswiadczenia z testami autadaptacji opisalem we wcześniejszym poście

Opublikowano

dla tego modelu dopuszczalny przepływ wody to 15-30 litrów/min. a optymalny 20-25 litrów. W PC Mitsubishi sterowanie jest oparte na przepływie, próbuj skorelować bieg pompy/optymalny przepływ - z mojej strony to już wszystko co wiem, nie będę sie dalej wymadrzał :), Ty masz jeszcze ten bufor no i nie znam Twojej instalacji. Ja nie mam bufora, instalacja bezpośrednia, około 150m2 podłogi. Na 5 biegu daje mi przepływ 15 i tak to dziala na autoadaptacji - widzę, ze to sie sprawdza - po skryzowaniu na rotametrach w domu we wszystkich pomieszczeniach utrzymuje się 22 stopnie, aż mnie to dziwi, że aż tak dokładnie - badam/badałem to wcześnie rano aby unikać wpływów zewnętrznych typu słońce, gotowanie herbaty ...etc:). W łazience mam rotametr otwarty na maksa i jest tam rzeczywiście najcieplej. Wydaje mi się, ze faktycznie czasami posiłkuje się grzałką , z tego co czytałem niektórzy uzytkownicy przechodzą z autoadaptacji z powrotem na krzywą wlasnie z powodu zwiekszonego zuzycia pradu ale pozostaję na autoadaptacji glownie z powodu:

x. dobrze utrzymuje mi zadaną temperaturę w domu - i to jest bardzo duzy komfort;

x. braku taktowania i rzeczywiscie znacznie mniejszej ilosci uruchomień kompresora co być może wydłuży jego zywotność

a ponieważ mam PV na starych zasadach to niieco wieksze zuzycie prądu nie jest problemem

Opublikowano

Melcloud od wczoraj nie odczytuje zużycia energii elektrycznej i wyświetla komunikat. Wszystkie inne parametry działają. Jaka może być tego przyczyna?

Nie możemy dostarczyć raportu dotyczącego zużycia energii dla tego urządzenia, ponieważ nie ma ono zamontowanego żadnego licznika zużycia energii. Prosimy o zwrócenie się do inżyniera instalatora w celu zamontowania licznika energii w tym urządzeniu.

Opublikowano

Czasami były takie odpały tj. dzień czy dwa bez odczytu, dlatego podpiąłem zewnętrzny licznik. Jeśli dłużej nie będzie danych to zrobiłbym restart prądowy.

I na koniec jeszcze info dot. nowego adaptera - moze komuś się przyda:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=122135238716485837&id=61564575136330

Opublikowano

W dniu 11.02.2025 o 10:21, Miro1 napisał(a):

dla tego modelu dopuszczalny przepływ wody to 15-30 litrów/min. a optymalny 20-25 litrów. W PC Mitsubishi sterowanie jest oparte na przepływie, próbuj skorelować bieg pompy/optymalny przepływ - z mojej strony to już wszystko co wiem, nie będę sie dalej wymadrzał :), Ty masz jeszcze ten bufor no i nie znam Twojej instalacji. Ja nie mam bufora, instalacja bezpośrednia, około 150m2 podłogi. Na 5 biegu daje mi przepływ 15 i tak to dziala na autoadaptacji - widzę, ze to sie sprawdza - po skryzowaniu na rotametrach w domu we wszystkich pomieszczeniach utrzymuje się 22 stopnie, aż mnie to dziwi, że aż tak dokładnie - badam/badałem to wcześnie rano aby unikać wpływów zewnętrznych typu słońce, gotowanie herbaty ...etc:). W łazience mam rotametr otwarty na maksa i jest tam rzeczywiście najcieplej. Wydaje mi się, ze faktycznie czasami posiłkuje się grzałką , z tego co czytałem niektórzy uzytkownicy przechodzą z autoadaptacji z powrotem na krzywą wlasnie z powodu zwiekszonego zuzycia pradu ale pozostaję na autoadaptacji glownie z powodu:

x. dobrze utrzymuje mi zadaną temperaturę w domu - i to jest bardzo duzy komfort;

x. braku taktowania i rzeczywiscie znacznie mniejszej ilosci uruchomień kompresora co być może wydłuży jego zywotność

a ponieważ mam PV na starych zasadach to niieco wieksze zuzycie prądu nie jest problemem

Mam podobną wielkość  podłogówki i też muszę przerobić to w podobny sposób, czyli w tym momencie mam bufor w postaci T i chcę go połączyć na powrocie. Z racji, że jest duży - 300 L będzie służył jako zład wody.

Co do autoadaptacji - u mnie sprawuje się dobrze, choć popróbuję zmnieszyć ustawienia pompy w hydroboxie z 4 do 3 - będzie dłużej nagrzewał podłogówkę i te 22 stopnie osiągnie po dłuższym czasie=nie wyłączy mi pompy.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź Patrol, przeczytałem pierwszy post, w którym wspomniałeś, jaki to licznik, czy nie, my 513, i jak jest podłączony do jednostki wewnętrznej. Chciałbym zapytać, czy mógłbyś zrobić zdjęcie, jak podłączyłeś go do FTC6, ponieważ niewiele o tym wiem i nie mam instalatora w pobliżu.

Opublikowano
21 godzin temu, TomekCK napisał(a):

Mam podobną wielkość  podłogówki i też muszę przerobić to w podobny sposób, czyli w tym momencie mam bufor w postaci T i chcę go połączyć na powrocie. Z racji, że jest duży - 300 L będzie służył jako zład wody.

Co do autoadaptacji - u mnie sprawuje się dobrze, choć popróbuję zmnieszyć ustawienia pompy w hydroboxie z 4 do 3 - będzie dłużej nagrzewał podłogówkę i te 22 stopnie osiągnie po dłuższym czasie=nie wyłączy mi pompy.

u mnie 3 bieg to przepływ w granicach 8-9 l/min - to zbyt mało, na granicy dopuszczalnego przepływu

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lab1337 napisał(a):

Czy jest możliwość sprawdzenia ilości czynnika w pompie z poziomu sterownika?

nie ma takiej możliwości

W dniu 13.02.2025 o 14:55, Djuro napisał(a):

Dzięki za odpowiedź Patrol, przeczytałem pierwszy post, w którym wspomniałeś, jaki to licznik, czy nie, my 513, i jak jest podłączony do jednostki wewnętrznej. Chciałbym zapytać, czy mógłbyś zrobić zdjęcie, jak podłączyłeś go do FTC6, ponieważ niewiele o tym wiem i nie mam instalatora w pobliżu.

aktualnie nie mam możliwości zrobienia fotki, ale przykładowy montaż masz pokazany tutaj:

Edytowane przez Patrol
Opublikowano

Licznik musi spełniać wymagania podane na pierwszej stronie (i na powyższym filmiku też są). Polecać niczego nie mogę, bo mogły nastąpić zmiany - już kilka lat temu eastron odwalił taki numer, że w pasującym do mitsu modelu zmienił ilość impulsów/kWh no i zonk - nagle brak współpracy. Podpytaj u producenta/sprzedawcy to będziesz miał podkładkę do ewentualnego zwrotu.

Opublikowano
W dniu 11.02.2025 o 10:21, Miro1 napisał(a):

U mnie przepływ na 5 biegu pompy 21l/min

Temperatura zadana w domu to 16.5 stopnia dlatego że jeszcze nie mieszkam 

Grzeje wg tak skonfigurowanej krzywej jak na załączonym zdjęciu 

IMG_20250215_101255.jpg

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim!

Pompa Mitsubishi Zubadan 10kw, dom 180m, ogrzewanie 100% grzejniki, bufor 200l, bojler 200l.

Podczas grzania bojlera wyłącza się pompa obiegowa za buforem na c.o. Czy jest możliwość ustawienia tej pompy obiegowej c.o., żeby chodziła również w czasie grzania bojlera. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników pomp ciepła Mitsubishi

Mam zamiar niedługo zamontować u siebie pompę Mitsubishi Zubadan 10 kW z cylindrem 200 l

Przejrzałem całe forum, ale nigdzie nie znalazłem informacji o tym czy jest miejsce na montaż anody tytanowej w zbiorniku z ciepłą wodą

Ma ktoś zainstalowaną i jak to wygląda w praktyce w kontekście korzyści dla instalacji i jakości CWU

Opublikowano

Panowie, mam prośbę o poradę dotyczącą ustawień podłogówki.

Mam taki zestaw: SUZ-SWM80VA2 + EHSD-VM6D. Do tego jest zbiornik CWU 170 l i bufor 60 l.

Dom (nowy z 2023 r., okolice Warszawy) ma 3 kondygnacje (parter, piętro i poddasze). W sumie około 180 m2 po podłodze (powierzchni użytkowej pewnie ze 160, bo są skosy na poddaszu). Wszędzie podłogówka. Parter (ok 65 m2) grzany jest jednym obiegiem, a piętro i poddasze drugim obiegiem. Pompa działa w trybie autoadaptacji dla obydwu obiegów; są dwa sterowniki bezprzewodowe, jeden na parterze, drugi na piętrze. Temperatura utrzymywana w domu to 21 stopni. Pompa ustawiona na 4 bieg (przepływ 23-24 litry). Pompki obiegowe (WILO PARA 25/6-43) działają w trybie stałej różnicy ciśnień. Pompka na parter chodzi na 2 biegu, a na piętro i poddasze na 1 biegu. Na parterze odkręconych jest 8 pętli (poza nimi jest jeszcze pętla na garaż połączony z kotłownią i grzejnik łazienkowy, ale obie są zakręcone), na rotametrach przepływ ustawiony na 1,5 l/min na każdej pętli. Na piętrze jest 6 pętli, w 5 z nich przepływy ustawione są na trochę więcej jak 1 l/min i w jednej na 1,5 l. Na poddaszu jest 5 pętli i tam przepływ ustawiony jest na jakieś 0,5 l, ale temperatura utrzymuje się tam w okolicy 20 stopni.

Generalnie starałem się poustawiać rotametry tak, żeby suma przepływów na wszystkich rotametrach była zbliżona do przepływu w pompie, czyli 23-24 litry.

I teraz moje pytanie: czy to jest odpowiednie ustawienie? Bo mam wrażenie, że zużywa to dość sporo prądu w stosunku do innych pomp tej samej mocy, a po drugie jednostka zewnętrzna cały czas chodzi na wysokich obrotach (załączone obrazki; obieg z lewej to parter, a z prawej to piętro + poddasze). 

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-16 o 19.17.49_1d6f2b13.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-16 o 19.17.50_a2300f61.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-16 o 19.17.49_a494b006.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-16 o 19.28.16_c6f2cded.jpg