wiolinek Opublikowano 19 Listopada 2023 #1 Opublikowano 19 Listopada 2023 Witam Kolegów. Jestem szczęsliwym użytkownikiem kotła gazowego kondensacyjnego 1f podłączonego do 2 gałęzi grzejników i zasobnika cwu ( instalacja własnoręcznie wykonana ,działa od 5 lat bez problemów ,oczywiście podłączenie i odpalenie kotła oraz serwis to już fachowiec) . Przyszedł mi do głowy taki pomysł na zmniejszenie zużycia gazu : instalacja off PV ( 6 paneli razem 2730W i 246,6V + przetwornica ECO BOOST MPPT-3000 ) + grzałka ok 3kW grzeje zasobnik do ok 50st.C .Kiedy osiagnie tam zadaną temperaturę- przetwornica ( ma 2 gniazda sinus ) kieruje prąd do 4 grzałek 600W 1/2 cala wkręconych w ostatnie ( a może lepiej początkowe ) grzejniki . Cieplejsza woda na powrocie spowoduje że kocioł nie zapali dopóki bedzie prąd z PV do grzałek . Domyslam się że nie jest to pomysł rewolucyjny ale jesli spalę gazu mniej to już będzie sukces. Obecnie za gaz płacę ok.3,5-4 rocznie w tym samo cwu przez sezon ciepły (pół roku ) ok. 600zł . Koszty jak policzyłem to max 4 tys przy własnej pracy .Dach ok. 30% ,skierowany na południe ,nie zasłonięty , grzałki 1/2 cala bez termostatów po ok 60zł /szt. Czy ma to sens ? Czy może zamiast przetwornicy inne urzadzenie ? Dziękuję za uwagi i poprawki .Pozdrawiam ,Jacek Dodam że kocioł " pyka " ustawiony na 30 -35st. C przez większość zimy i wystarcza na 20-21 st C w domu .Może dzięki grzałkom róznica temp. na powrocie będzie mniejsza i kocioł mniej skonsumuje gazu na podgrzanie co do zadanej ? Cytuj
o6483256 Opublikowano 19 Listopada 2023 #2 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) 2730W uzyskasz przy pełnym słońcu. Ile razy i przez jaki czas masz taką sytuację między 1 listopada, a 1 marca? https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP Załóż instalację ON-GRID Listopad przy instalacji 6kW Jeden "dobry" listopadowy dzień: Edytowane 19 Listopada 2023 przez o6483256 Cytuj
wiolinek Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor #3 Opublikowano 19 Listopada 2023 Dzieki za odpowiedz .On -grid odpada nie mam więcej miejsca na panele i większych pieniędzy na inwestycję . Mój pomysł to głównie zasilanie zasobnika cwu a te grzałki ( b. mały koszt) to dodatki jak coś ew. zostanie z prądu . Mam świadomość że zimą słońca nie jest za dużo ale też nie mamy pół roku ciemności ... Jak czytać te wykresy ? Już wiem . Cytuj
wiolinek Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor #4 Opublikowano 19 Listopada 2023 Wg. strony z pomiarami natężenia energii słonecznej przeliczanej na kW oraz kalkulatora energii potrzebnej do podgrzania 100l wody z 10-50st. C wynika że w nawet najsłabsze miesiące ( grudzień ,styczeń ) podgrzeję jedynie zasobnik prądem z 10 do ok 30 st. C a w pozostałe miesiące chłodne poza zagrzaniem zasobnika zostanie po co najmniej kilka kW do cwu . Czy błądzę ? Czyli poza grudniem i stycznia powinienem zagrzać zasobnik od 10-50 st. C i zostanie po co najmniej kilka kW do co ( marzec ,kwiecień ,maj oraz wrzesień ,pazdziernik ) . Jeśli rocznie spalę mniej gazu za ok. 600 zł cwu i choć 200zł co to wygląda na skromny ale niezły uzysk ( 4-5lat zwrot inwestycji ) . Czy błądzę ? PS Czy mozna zastosowac inne ( sensowne ) urządzenie zamiast przetwornicy Eco Boost 3000? Cytuj
szakallo Opublikowano 19 Listopada 2023 #5 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) Osobiście wolałbym założyć pv z wpięciem do sieci po pierwsze 1. Możesz złapać dofinansowanie więc będziesz miał trochę taniej lub więcej kW Koszt wykonania offgrid a ongrid niczym praktycznie się nie różni bo używany falownik możesz mieć za 2-3kzł 2. Zmniejszysz rachunek za prąd bo coś tam latem zaoszczędzisz na prądzie bo nie będziesz grzał przecież domu. 3. Bez problemu możesz zrobić sterowanie które zjadać będzie całą produkcję z PV na bieżąco do grzania wody więc zimą nie ma żadnego bonusu do offgrid bo zysk z pv i tak będzie mizerny Edytowane 19 Listopada 2023 przez szakallo 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 19 Listopada 2023 #6 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że byłem w stanie grzać wodę w 100l bojlerze tylko prądem w przedziale (po prawej zużycie prądu w kWh tylko z PV): od połowy kwietnia do połowy września bez problemu. Wcześniej, czy później to więcej kotłem niż prądem. Idź w on-grid i postaw nawet minimalna ilość paneli, tak, aby dostać dofinasowanie 6tyś zł i odliczenie od podatku z tytułu ulgi remontowej. Off-grid jest totalnie bez sensu. Raz na jakiś czas forumowicze rzucają tym pomysłem i zawsze pisze to samo 😉 Edytowane 19 Listopada 2023 przez o6483256 Cytuj
szakallo Opublikowano 19 Listopada 2023 #7 Opublikowano 19 Listopada 2023 U mnie dziś instalacja 5,5kWp nałapała aż 1kWh skierowana na południe, kąt 45st i odśnieżona. Obstawiam że falownik zjadł to co naprodukowały pv Cytuj
o6483256 Opublikowano 19 Listopada 2023 #8 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) Phi, mam ponad 2x tyle 😁 Ile "zrobiłeś" od początku roku? U mnie tyle wyprodukowała: Edytowane 19 Listopada 2023 przez o6483256 Cytuj
szakallo Opublikowano 19 Listopada 2023 #9 Opublikowano 19 Listopada 2023 Przyznaj że świeciłeś długim z samochodu przez pół dnia na panele. A to się nie liczy 😄 Falownik wali w ciula bo mam sofara i dopiero teraz aktualizowali sterownik ale pokazuje mi 6,18MWh obstawiam że z 5,5 to w miarę uczciwy wynik. Miałem dni w maju że pokazywał mi po 70 kWh dziennie więc prawdopodobnie potrafił dublować produkcję, nie lukałem na falownik bo na nim powinna być chyba prawdziwa produkcja. 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 19 Listopada 2023 #10 Opublikowano 19 Listopada 2023 Też mam sofara i liczy poprawnie. Ustaw właściwą strefę czasową. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 19 Listopada 2023 #11 Opublikowano 19 Listopada 2023 52 minuty temu, o6483256 napisał(a): Phi, mam ponad 2x tyle 😁 Cieniasy jesteście. Dzisiaj złapałem 2,6kW. 🙂 1 Cytuj
Kordjano Opublikowano 19 Listopada 2023 #12 Opublikowano 19 Listopada 2023 Ja 3.8 , wczoraj 1.1 przedwczoraj 1kwh . Ogólnie to coraz gorsze zimy ,bardziej pore deszczową przypominają a nie zimę . Cytuj
wiolinek Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor #13 Opublikowano 19 Listopada 2023 Czy mozna wierzyć tej stronie https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/ ? Podałem dane instalacji i wychodzi nie tak zle jak piszecie . Cytuj
wacio1967 Opublikowano 19 Listopada 2023 #14 Opublikowano 19 Listopada 2023 51 minut temu, wiolinek napisał(a): Czy mozna wierzyć tej stronie Jak wszystko wpisałeś prawidłowo, to wyliczenia są miarodajne. Cytuj
wiolinek Opublikowano 19 Listopada 2023 Autor #15 Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) Wpisałem tylko moc instalacji oraz dach .Czy to wystarczające parametry przy off ? Edytowane 19 Listopada 2023 przez wiolinek błąd Cytuj
wacio1967 Opublikowano 19 Listopada 2023 #16 Opublikowano 19 Listopada 2023 Jeszcze azymut musi być podany. Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 20 Listopada 2023 #17 Opublikowano 20 Listopada 2023 Witam Kolegów. Jestem szczęsliwym użytkownikiem kotła gazowego kondensacyjnego 1f podłączonego do 2 gałęzi grzejników i zasobnika cwu ( instalacja własnoręcznie wykonana ,działa od 5 lat bez problemów ,oczywiście podłączenie i odpalenie kotła oraz serwis to już fachowiec) . Przyszedł mi do głowy taki pomysł na zmniejszenie zużycia gazu : instalacja off PV ( 6 paneli razem 2730W i 246,6V + przetwornica ECO BOOST MPPT-3000 ) + grzałka ok 3kW grzeje zasobnik do ok 50st.C .Kiedy osiagnie tam zadaną temperaturę- przetwornica ( ma 2 gniazda sinus ) kieruje prąd do 4 grzałek 600W 1/2 cala wkręconych w ostatnie ( a może lepiej początkowe ) grzejniki . Cieplejsza woda na powrocie spowoduje że kocioł nie zapali dopóki bedzie prąd z PV do grzałek . Domyslam się że nie jest to pomysł rewolucyjny ale jesli spalę gazu mniej to już będzie sukces. Obecnie za gaz płacę ok.3,5-4 rocznie w tym samo cwu przez sezon ciepły (pół roku ) ok. 600zł . Koszty jak policzyłem to max 4 tys przy własnej pracy .Dach ok. 30% ,skierowany na południe ,nie zasłonięty , grzałki 1/2 cala bez termostatów po ok 60zł /szt. Czy ma to sens ? Czy może zamiast przetwornicy inne urzadzenie ? Dziękuję za uwagi i poprawki .Pozdrawiam ,Jacek Dodam że kocioł " pyka " ustawiony na 30 -35st. C przez większość zimy i wystarcza na 20-21 st C w domu .Może dzięki grzałkom róznica temp. na powrocie będzie mniejsza i kocioł mniej skonsumuje gazu na podgrzanie co do zadanej ?Szczerze daruj sobie takie przeróbki. Tykko ongrid i grzanie CWU poza zima. Płacisz za gaz 4,5tys to nie dużo wiec akceptowalnie przy grzejnikach. Przy 23 stopniach pewnie gdzieś 6 tys. Z PV w zimie to tyle co kot napłakał. Jak byś miał net metering to co innego. Cytuj
bercus Opublikowano 20 Listopada 2023 #18 Opublikowano 20 Listopada 2023 Ja w tym sezonu na offgrid 2,2Kw wyciaglem 1,2 MWh.Jestem zadowolnym,bo nie ma baterii ktora by pochlaniala calodniowa produkcje,czyli w nocy jescze przelacza falownik na siec poki wieczorem wieksze zapotrzebowanie.W dzien zužycie wlasnie robi žonka i to slaby link, jakbym kota powierzyl zužywaniem.Musze domyslec prze/przylaczanie bojlera,bo latom baterie w poludnie na 100%. Cytuj
wiolinek Opublikowano 20 Listopada 2023 Autor #19 Opublikowano 20 Listopada 2023 (edytowane) 7 godzin temu, bercus napisał(a): Ja w tym sezonu na offgrid 2,2Kw wyciaglem 1,2 MWh.Jestem zadowolnym,bo nie ma baterii ktora by pochlaniala calodniowa produkcje,czyli w nocy jescze przelacza falownik na siec poki wieczorem wieksze zapotrzebowanie.W dzien zužycie wlasnie robi žonka i to slaby link, jakbym kota powierzyl zužywaniem.Musze domyslec prze/przylaczanie bojlera,bo latom baterie w poludnie na 100%. Jak zbudowana masz instalacje off ( elementy i odbiorniki )? Edytowane 20 Listopada 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
bercus Opublikowano 20 Listopada 2023 #20 Opublikowano 20 Listopada 2023 6 paneli po 375W,falownik must 24V 3KW mocy/240V,wstep 2 KW z paneli.240V rozprowadzone ekstra w kuchnia,gdzie pralka,zmywarka-tam zle stare czarne gniazdko i obok zielone darmowe(by žonka mogla przelaczac kiedy potrzebne obu uzardzien zamiast stopniowo,ALE...).Potym kociol podajnikowy ma swoje gniazdko,pergola z pompka oczka i lodarka,jescze jedna lodarka w piwnicy.Teraz wiem,že mialem kupic falownika 5,5KW 48V by pociaglo pralka i zmywarka zaraz,panele 550W. Cytuj
wiolinek Opublikowano 20 Listopada 2023 Autor #21 Opublikowano 20 Listopada 2023 (edytowane) 6 godzin temu, bercus napisał(a): 6 paneli po 375W,falownik must 24V 3KW mocy/240V,wstep 2 KW z paneli.240V rozprowadzone ekstra w kuchnia,gdzie pralka,zmywarka-tam zle stare czarne gniazdko i obok zielone darmowe(by žonka mogla przelaczac kiedy potrzebne obu uzardzien zamiast stopniowo,ALE...).Potym kociol podajnikowy ma swoje gniazdko,pergola z pompka oczka i lodarka,jescze jedna lodarka w piwnicy.Teraz wiem,že mialem kupic falownika 5,5KW 48V by pociaglo pralka i zmywarka zaraz,panele 550W. Od 370 zł ( 430 W ) sztuka . Edytowane 20 Listopada 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi