Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie automatyki do GC2300iW + CW400

Adams32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dobrze napisalem. Kociol przy wspolpracy z CW400 nie musi pracowac wzgledem temp. pomieszczenia. Nawet jesli bedzie wisiec w pomieszczeniu reprezentatywnym.

Co do termometra elektronicznego, jest to niezaleny przyrzad, ktory stoi na półce w pokoju najzimniejszym, nie polaczony wogole z kotlem. To jest moj wyznacznik, ja ta temp. sie kieruje. Tak sterowalem KG aby w tym pokoju w zime bylo 19/19.5 st. Tak pisalem wczesniej.

Pozdro

Zrozumiałem.

Jaką temperaturę masz ustawioną na zasilaniu? Ja też mam grzejniki dostosowane do pieca wysokotemperaturowego i zastanawiam się czy te 50 stopni mi wystarczy do ogrzania domu i jednocześnie, żeby zachować kondensację w piecu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam,

Kondensacja wystepuje do 57st.C na powrocie, wiec na zasilaniu to juz ponad 65st. Bedziesz musial utrzymywac takie same parametey jak na starym kotle, jesli grzejnikow nie zmieniales na wieksze i 50st przy mrozach ci starczo to spoko. Co do mojej temp.zasilania, nie pamietam ale przy mrozach ok. 65st musialem podawac. Zdaje sobie sprawe ze termomodernizacja przynioslaby oszczednosc i oczywiscie nizsze temp.zasil.

Jak utrzymuje sie temp.zasilania 40-45st , to kondensat leje sie litrami. Praca dla kondenstata - im dluzej pracuje i na nizszych parametrach to lepiej.

Pozdro

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.07.2023 o 06:49, Adams32 napisał(a):

te 50 stopni

Te 50 stopni, to masz na zasilaniu, a na powrocie będzie już koło 40. To spokojnie daje kondensację.

CW400 bym dał bez wpływu pomieszczenia, ale żeby z grubsza brał temperaturę z zewnątrz i dopasowywał według krzywej.

Elektrozawory na piętro i parter też mogłyby zostać, tylko dobrze byłoby wyłączyć kocioł jak nie ma zapotrzebowania z żadnego obiegu. Możesz to zrealizować "na pająka" w puszce elektrycznej albo TECH ST-517 zrobi to za Ciebie ( o ile masz sygnał z termostatu w kotłowni, albo przekaż go bezprzewodowo).

Dzięki teres za informacje.

D20CR pisał, że piec wygasza pompę do niskich obrotów gdy nie pracuje. Ponadto mam niezależny mały obwód grzewczy, tylko na garaż, który też odbiera ciepło z kotła. Czy uważasz, że sterownik ST-517 będzie dalej potrzebny do wyłączania pompy? Ten sterownik, o ile dobrze rozumiem, wyłącza też kocioł. A jak będzie potrzebna cwu to się włączy mimo to?

Witam,

Co do wylaczenia kotla. 

Tak jak pisalem we wczesniejszych postach: Zrobilem probe z ciekawosci, po zamontowaniu kotla. Zakrecilem wszystkie glowice i palnik kotla sie wylaczyl, natomuast pompa CO wyraznie zwolnila , do tego stopnia ze ledwo bylo slychac szum tej pompy. Ale nie wiem czy po dlyzszej pauzie wogole by sie nie wylaczyla.

Ogolnie podczas sezonu grzewczego zawsze mam wlaczony chociaz jeden grzejnik zeby jednak kociol pracowal caly czas bez wylaczania.

Pozdro

Witam,

W/g fotki.

Starty rowniez liczone sa do CWU.

Pozdro

20230805_180505.jpg

• 10 miesięcy temu...
W dniu 19.07.2023 o 16:00, h3nio napisał(a):

Ten kocioł ma wbudowane sterowanie pogodowe, więc bez CW400 będzie działać.

Pytanie odnośnie tego stwierdzenia, czy ktoś to może potwierdzić na 100% ? Wystarczy podpiąć czujnik temp. zewnętrznej i kocioł będzie modulował wg. krzywej grzewczej i nie potrzeba do tego CW400 ? Rozumiem, że tą krzywą można ustawić z poziomu samego kotła?

Mam GC2300iW 15P ale jeszcze niezamontowany i stoję przed wyborem regulatora. Chciałbym prosty pokojowy typu Salus.

Nie można podłączyć jednocześnie czujnika temperatury zewnętrznej i regulatora dwustanowego, ponieważ kocioł ma przeznaczone do tego tylko jedno złącze i trzeba wybierać, albo jedno, albo drugie. Jeżeli droższe regulatory nie wchodzą w grę, to pozostaje zakup CR10, który można podłączyć pod BUS.

Edytowane przez h3nio

A samo tylko podpięcie czujnika temp. zewnętrznej coś da? Bez żadnego regulatora typu CW400, bo tak stwierdziłeś że bez niego będzie działać. Tylko jak to ma działać? W kotle coś się ustawia?

Będzie działać, w instrukcji serwisowej kotła jest wszystko opisane. Jednak ciężko to wyregulować na samej pogodówce, szczególnie w okresach przejściowych. U mnie są termostaty na grzejnikach i oprócz pogodówki jest ustawiony wpływ pomieszczenia, a 1°C powyżej zadanej kocioł się wyłącza.

• Lubię to 1

23 godziny temu, h3nio napisał(a):

w instrukcji serwisowej kotła jest wszystko opisane

Dzięki, udało mi się znaleźć ten opis.

Zacząłem czytać o tych regulatorach pogodowych i chyba jednak trzeba będzie nagiąć budżet i zakupić takowy zamiast pokojowego u którego plusem była bezprzewodowość. Wcześniej nie myślałem o nich ze względu na konieczność montażu zewnętrznego czujnika i puszczenia okablowania, ale chyba uda mi się to przeskoczyć i znaleźć odpowiednie miejsce. 

Widzę, ze są właściwie 2 do wyboru CW400 i CT200. 300 zł różnicy. Warto dopłacić aby mieć wszystko z poziomu telefonu? Regulator do najchłodniejszego pomieszczenia + głowice termostatyczne na grzejniki.

Ja modernizuję starą kostkę i teraz ostatni etap - nowa instalację CO z nowymi grzejnikami (C33+C22) + kocioł Bosch GC2300IW 15P z modulacją od 1.9KW. Chcę uzyskać jak najniższą temp. zasilania.  Jak chcesz możesz zerknąć do poniższego tematu, gdzie opisywałem swój przypadek 🙂 

Ja kupiłem CW400 z menu w języku angielskim i czujnikiem zewnętrznym na OLX za 300 zł.

CT200 można kupić z modułem K20RF i będzie bezprzewodowo, jednak trzeba trochę dopłacić. Ponadto plusem tego regulatora jest możliwość pobierania temperatury zewnętrznej z internetu. Sterowanie przez apkę, to taki gadżet dla fanów obserwacji pracy kotła.

Z Salusem na pewno nie osiągnąłbyś najniższej możliwej temperatury zasilania.

• Lubię to 1

• 1 miesiąc temu...

Witam, jak się sprawuje kocioł Bosch 2300 też planuje taki założyć jednak mam dylemat czy 1 czy 2 funkcyjny. Monter straszy mnie zakamienianiem wymiennika w 2 funkcyjnym ponieważ wodę mam średnio twarda 10,5 – 13,5 dGH.

Jak długo taki kocioł 2300 15KW grzeje zasobnik cwu 100l? Pozdraiwam

4 godziny temu, lampik1 napisał(a):

Jak długo taki kocioł 2300 15KW grzeje zasobnik cwu 100l?

Kocioł gazowy jest tak ustawiony aby grzał CWU na pełnej mocy, lub nawet tą moc przekraczał.

I te dane wystarczą aby policzyć czas grzania - kalkulator masz np tu https://pl.galanshop.eu/electricity-calculator

Przyjmuje się ok 15-30min grzania zasobnika.

7 minut temu, szakallo napisał(a):

Po to jest zasobnik aby nie przejmować się ile czasu grzeje, im dłużej tym lepiej.

Bzdura!, jak grzeje zasobnik, to nie grzeje CO!, więc dom stygnie -15-30min grzania CWU to czas optymalny zależnie od mocy kotła i pojemności zasobnika - takie są wytyczne dobierania mocy kotła i pojemności bojlera.

Dziś większość domów jest tak zaizolowana że i kilka godzin bez grzania nic nie zmienią, dodatkowo im wyższa moc palnika tym większe straty bo nie działa kondensacja. Ale każdy robi jak uważa, moim zdaniem lepiej jak grzeje np z +15K bo jest w większości czasu na kondensacie.

• Lubię to 1

W dniu 12.08.2024 o 14:39, lampik1 napisał(a):

Okey czyli czy 1 czy 2 funkcyjny podczas pracy CWU w kondensacje nie wchodzi....

Może wchodzić, ja mam ustawione CWU na 40 stopni, a grzanie CWU na +15 albo +20K (czyli kocioł daje 55/60 stopni). Na powrocie jest mniej niż 55 stopni, coś tam kondensuje.

Ct 200 adaptuje się do pomieszczenia, wykrywa obecność domowników, myślę że można dzięki niemu trochę gazu zaoszczedzic