Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś już czasu zauważam coraz większe zabrudzenie wymiennika w pompie ciepła do CWU Dimplex. Z racji że stoi prawie  obok kotła zasypowego  należało się tego spodziewać   -no i własnie stało się- wymiennik już prawie nie przepuszcza powietrza. Jak to teraz udrożnić ? Czym rozpuścić ?  Problem ten nurtuje mnie w zasadzie od czasu zakupu  pierwszej pompy ciepła  parę lat temu. Jako że mieszkam w strefie przemysłowej zabrudzenie powietrza jest znaczne i prędzej lub później podobny los pewnie spotka moje urządzenia zewnętrzne. Jak to się robi ? Czy a jakieś środki chemiczne lub sposoby na poprawę drożności wymiennika |? 

Opublikowano

Na pewno nic agresywnego chemicznie a jedynie coś dedykowane do klimatyzatorów lub łagodne szampony samochodowe i przedmuchanie sprężonym powietrzem.

Opublikowano
6 godzin temu, Gruner napisał(a):

wymiennik już prawie nie przepuszcza powietrza. Jak to teraz udrożnić ? Czym rozpuścić ?  Problem ten nurtuje mnie w zasadzie od czasu zakupu  pierwszej pompy ciepła 

Kup "Dimer"- środek do czyszczenia plandek itp. spryskasz i potem karczerem można też użyć środków do czyszczenia silników, ale te są bardziej agresywne - czyszczą lepiej.

Opublikowano

Dzięki  - sprawdzę  ten kierunek    -tyle że muszę rozmontować całą obudowę zewnętrzną tego ustrojstwa taj aby bezpośrednio  z przyłożenia tym działać. Myślę że szkopskie lamele wytrzymają nawet ten bardziej agresywny Dimer do silników  -jak po operacji spłukam  lekkim  prysznicem nie powinno być szkód. 

Opublikowano

Ja jak kiedyś teściowi dałem Dimer żeby sobie Władimirca T25 umył bo chciał jechać na przegląd to wszystkie farby z tabliczek aluminiowych poschodziły a kolor miał chyba bardziej czerwony niż wyjechał z fabryki 😄

Opublikowano

Może teść nie wiedział że to się rozcieńcza wodą, lub chciał mocniejsze stężenie. Ale jak widać skuteczny do czyszczenia jest. Znajomy czyści tym kafelki pod prysznicem - szybko i lekko mu idzie.

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Póki co spryskałem  jakąś pianą do mycia silników bo akurat Dimera nie mieli. Zmyłem to  spryskiwaczem do kwiatów  z braku węża z wodą   i  spłyneło wiadro szlamu. Te grzebienie do lamelek super sprawa  nie wiedziałem że są takie dzięki za informację.

Znalazłem coś w hurtowni chłodniczej  jest nawet regulacja. Zamawiam .Jak użyję odezwę  się .