Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Zaproponowano mi pompę seria K panasonic aquarea 5kw.

Chciałbym zapytać czy wiadomo coś na jej temat ? czy są słuszne z mojej strony obawy o ten nowy model (choroby wieku dziecięcego) i lepiej kazać jeszcze wycenić starszą wersję?

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Ja bym brał serię K, skoro producent zapewnia, że jest cichsza o 8db. No i jednostka zewnętrzna jest nieporównywalnie ładniejsza.

Opublikowano

Firma nie działa od wczoraj i raczej sprzęt przeszedł testy. Teraz musi ktoś z nas odczuć to na własnej skórze. Ktoś musi być pionierem.

Opublikowano

dziękuję za odpowiedzi:)

chciałbym jeszcze zapytać odnośnie wysokości wyceny czy jest w porządku? i czy ten mały bufor 50l potrzebny? 100% podłogówka bez podziału na strefy.

tutaj wycena;

1/    Zakres oferty PC Panasonic:

1.    Pompa ciepła aquarea K powietrze-woda H-P 1-faz 5 kW z grzałką 3kW                      -    1 kpl.    x    17500    =    17500,-zł
        2.    Podgrzewacz cwu 1-węż. 200l                                                                            -    1 szt.    x    3000       =    3000,-zł
        3.    Zawór 3-drogowy przeł., rury chłodnicze, podstawa pod agregat               -    1 kpl.    x    1500       =    1400,-zł
        4.    Materiały instalacyjne; rury, zawory, złączki, naczynie przeponowe           -    1 kpl.    x    4700       =    4700,-zł
        5.    Montaż, rozruch pompy ciepła                                                                           -    1 kpl.    x    5000       =    5000,-zł
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                                                                Razem wartość:       31 600,-zł  +  pod. VAT 8%    =    34 128,-zł        

Wyposażenie dodatkowe:
1/    Sterowanie przewodowe/bezprzew. - adapter sieciowy Smart Cloud        -    700,-zł
2/    Bufor wody grzewczej 50l    -    1000,-zł
3/    Zawór nadmiarowy  -  450,-zł

Dzięki pozdrawiam
Opublikowano

Wg mnie uczciwie, jeżeli zrobią dobrze. Mogli by dorzucić ten adapter wifi w cenie.

Opublikowano

Kiedyś ten adapter był w zestawie pompą, od jakiegoś czasu dołączają jako osobną pozycję.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć Panowie,
Czy gdzieś można znaleźć informacje nt. wydajności tych t-capów przy konkretnych mrozach?

Dom z lat 80. i wszystko na grzejnikach (convector ale jednak). Piec na drewno zaczął mi się pocić i muszę pomyśleć na co go wymienić. Pompa kusi bezobsługowością, jednak nie chciałbym przy mrozie -25, musieć szukać kozy na cito 🙂

Opublikowano

Dzięki!

Dzisiaj słyszałem że UE tym razem wzięła na celownik pompy na R32 i mają być jakieś zakazy\nakazy itp.

Poczytaj sobie zanim kupisz, bo trochę lipa przy tym poziomie wydatków żeby wsadzić się na minę.

Opublikowano

na R290 sa tylko monobloki z tego co kojarze.

O R32 sie nie obawiam. MAja zakazac produkcji nowych urzedzen z tym czynnikiem tak jak to bylo w przypadku poprzednich gazow, a do tej pory jeszcze sa dostepne w celach serwisowych. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 1.03.2023 o 23:01, petro798 napisał(a):

Witam,

Zaproponowano mi pompę seria K panasonic aquarea 5kw.

Chciałbym zapytać czy wiadomo coś na jej temat ? czy są słuszne z mojej strony obawy o ten nowy model (choroby wieku dziecięcego) i lepiej kazać jeszcze wycenić starszą wersję?

Pozdrawiam serdecznie

I jak, założyli Panu tę pompę? Sam czekam na serię K ale nie wiem czy się doczekam, bo prócz zapowiedzi to póki co nie ma żadnych konkretnych informacji.

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Biorę pod uwagę identyczną pompę ciepła. Czy ktoś się orientuje czy nie mając adaptera SmartCloud można się komunikować jakimś protokołem Modbus/Bacnet ? Możnaby wtedy stworzyć własną wizualizację i rozszerzyć własny Smart Home o zarządzanie ogrzewaniem. Czy pojawili się nowi użytkownicy tej pompy, którzy podzielą się wrażeniami?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Od czerwca posiadam Panasonica jak w temacie.
Dokładnie model: WH-UDZ09KE5WH-SDC0309K3E5 wraz z oryginalnym modułem SmartCloud.(CZ-TAW1)

Od samego początku dedykowane rozwiązanie nie przypadło mi do gustu gdyż nie można w nim ustawić nic poza 
załączeniem grzania i zmiany temperatury. Również zwłoka czasowa i odczyt z chmury trwa parę sekund więc też jest to irytujące. 

Wracając do tematu w zeszłym tygodniu uruchomiłem komunikację PC z Home Assistantem za pomocą modułu (HeishaMon communication PCB).
Od teraz mam dostęp chyba do wszystkich możliwych parametrów. (Poniżej parę z nich które mnie najbardziej interesują na chwilę obecną).

PC-Dashboard.thumb.png.56738aebff9f173cdffd21bdf759e5db.png

Komunikacja z HA odbywa się poprzez WiFi protokołem MQTT. Więc można to dopiąć chyba do każdej automatyki domowej.

Jeśli kolega 85mkw lub ktoś z forumowiczów chciał by znać więcej szczegółów z przyjemnością podzielę się gdzie można zakupić ww. moduł.

Pozdrawiam,