Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wegiel z Gminy - Kolumbijski ustawienia

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Gość Dozy,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcześniej miałem ekogroszek który mi się dobrze palił - 24MJ. Co prawda mialem spieki, ale były to spieki żużlowe (te z popiołu).
Teraz kupiłem ekogroszek z Gminy - 28MJ kolumbijski. Na próbę wrzuciłem go, choć jest jeszcze mokry, ale chciałem go przetestować - wysychał jedynie jakieś 2 tygodnie w piwnicy, na tyle na ile mógł.

W załączeniu zdjęcie kopca i popiołu po 12h - cała węglarka i dużo niedopalonego węgla.
Problem jest taki, że podczas palenia on się zwyczajnie skleja ze sobą i zamiast się robić normalny kopiec to wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciu poglądowym - poszczególne kawałki ekogroszku się zlepiają ze sobą i idą pionowo do góry zamiast na boki, potem to wszystko spada do popielnika, a po części się blokuje. Do tego przez to potrafi się robić lekkie zapadnięcie z jednej strony. Skróciłem przerwe w podawaniu, żeby się nie zapadał, ale tylko pogorszyłem sprawę, więc pewnie pójde w innym kierunku - czyli wydłużenia. Ale dlaczego ten kopiec nie usypuje się poprawnie tylko wypiętrza się w taki dziwny sposób?

Natomiast popiół to już w ogóle masa niedopalonego węgla. Po prostu jak wydłuże przerwę to on jeszcze gorzej się bedzie zapadał, dlaczego nie usypuje mi kopca w normalny sposób tylko pionowo w góre sklejone kawałki idą? Czy to kwestia tego ze jest mokry czy niepoprawnie dobrany nadmuch? Co robie źle? czy to po prostu kiepskiej jakości węgiel?

https://imgur.com/a/qycvm6p => kopiec
https://imgur.com/a/Iwbxc8v => zdjęcie poglądowe kopca
https://imgur.com/a/AOs3ftw => popiół1
https://imgur.com/a/x5s7TBK => popiół2

Opublikowano (edytowane)

Miales 24 i teraz 28.To znaczy mniej tego wegla podawac,bedzie sia nadal sklejac,obnižaj stopniowo powietrze.Nie unikniesz temu isto calkowo,ale jakis zlad mial bys znalazc.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Najpierw podaj jaki to jest piec i sterownik. Następnie konkretnie jaka dawka, jaka przerwa i jaki nadmuch.

W dalszej kolejności ustawienia podtrzymania i jak długo stoi w podtrzymaniu. Dopiero na podstawie tych informacji można coś doradzić.

Na chwilę obecną na podstawie twojego opisu to jest wróżenie z fusów, albo bicie piany jak kto woli.🤕😁

Opublikowano (edytowane)

Kocioł 35KW, sterownik IRYD 610.

[====]
Ustawienia, które sprawdzają się przy węglu 24MJ, kopczyk spoko, lekkie spieki są, ale żużlowe i raz dziennie popiół wybieram i jest ok.
Ustawienia dla 100% mocy: 15s ; dmuchawa 5bieg
Ustawienia dla 1% mocy: 1min 10s
Czas podawania: 5s
Podtrzymanie: 4min; dmuchawa 1 bieg
 bieg przez 5s
Praca PID: +4; KP=90; KI=10
Zakres mocy dmuchawy w sterowniku: 10%-20%
Przesłona wentylatora otwarta w 1/3

[====]

Chciałem zostawić te ustawienia co wyżej, ale było sporo spieków i w podtrzymaniu za mocno sie wypalał, więc musiałem coś zmienić (niżej ustawienia), ale zmieniłem na gorsze, węgla była cała węglarka po 12h - inaczej mówiąc cały popielnik po 12h to co widac na fotce.

[====]
Ustawienia jakie dałem na węgiel z gminy (podobno 28MJ) 07-01-2023
Temperatura zadana na kotle: 50
Temperatura na mieszaczu: 35
Ustawienia dla 100% mocy: 28s ; dmuchawa 5bieg
Ustawienia dla 1% mocy: 1min 40s; dmuchawa 1 bieg
Czas podawania: 10s
Podtrzymanie: 4min; dmuchawa 1 bieg przez 5s
Praca PID: +4; fabryczne: KP=48; KI=21
Klapka wentylatora praktycznie zamknięta bo inaczej wypalało węgiel w podtrzymaniu
Efekt: Spieki jak na załączonych zdjęciach, pełno niedopalonego węgla i dziwne formowanie się kopczyka.

W podtrzymaniu potrafił stać od pół godziny, do godziny - różnie.
[====]

21 godzin temu, bercus napisał(a):

Miales 24 i teraz 28.To znaczy mniej tego wegla podawac,bedzie sia nadal sklejac,obnižaj stopniowo powietrze.Nie unikniesz temu isto calkowo,ale jakis zlad mial bys znalazc.

a co zrobić, żeby sie nie sklejał? on sie skleja bo ma za duzo powietrza?

Edytowane przez maurycy81
Opublikowano

Poki bedzie sia sklejac krytycznie po obniženiu powietrza,zbywa tylko pomieszac z nie spiekajacym slabym weglom,czy pelletom,zrebka.Bo to istotno nie to opal przyznaczony do kotla z podajnikom.W popielniku widac czysty koks i wlasnie brak popiolu.

Masz nie wypalony mocniejszy opal i dodales jego wiecej oproci poprzednemu ustawieniu 28/10 i 15/5   1:40/10 i 1:10/5 To zmieniaj tych 10s na 5 jak bylo i wydlužona przerwe poniechaj.Obserwuj i pozwoli obnižaj powietrze.....

Opublikowano

Ja też palę chyba tym samym węglem, u nas rozprowadzanym przez MPEC.

Pidu nie mam. Rynna 20kW. Po kilku próbach ustawienia:

podawanie 2 sek

Przerwa 20 sek (przy mrozie 18 sek)

Powietrze szczelina około 3 mm

Wypala wszystko, tworzą się tylko czasem  takie niby-spieki rozsypujące się w ręku

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, jakoś udało się opanować, chociaż teraz wiem, ze będzie szło tym palić.

Temperatura zadana na kotle: 50
Temperatura na mieszaczu: sterowanie pogodowe
Ustawienia dla 100% mocy: 18s ; dmuchawa 12 bieg
Ustawienia dla 1% mocy: 1min 30s; dmuchawa 1 bieg
Czas podawania: 5s
Podtrzymanie: 3min; dmuchawa 1 bieg
Praca PID: +4; fabryczne: KP=48; KI=21
Przesłona wentylatora zamknięta całkowicie (bo i tak jest na niej wycięcie na powietrze) bo inaczej wypalało węgiel w podtrzymaniu
Efekt: Trochę spieki są, ale jest ok.

Zatem wydłużenie przerwy i większy nadmuch dla 100% mocy rozwiązało sprawe.
Bercus również miał racje - lepiej było zacząć od lekkich modyfikacji ustawień, które mi się sprawdzały na innym groszku.

Opublikowano

Skoro masz sterowanie mieszaczem, to sugeruję podnieść temperaturę kotła do przynajmniej 64 stopni. Spalanie wzrośnie tylko na czas podgrzania kotła o te 14 stopni i później powinno spaść do pułapu sprzed zmian. Natomiast wyższa temperatura pracy kotła to wolniejsze brudzenie się kotła i zatrzymanie korozji niskotemperaturowej. 

Odnośnie minimalnej mocy sugerowałbym nie schodzić poniżej 20%. Przy tak niskich mocach sprawność spalania idzie na głowę i wtedy to już bliżej do utylizacji opału niż ogrzewania. 

Opublikowano (edytowane)

Witam mam ten sam problem mam strasznie duże spieki podsyłam zdjęcia  kocioł Q eko go 20kw ht tronic 700 ustawienia ht logic bo nie wiedziałem już co zrobić węgiel z gimny kolumbijski czy robi się auktalizacje sterownika, kocioł mam od 2018 roku proszę o pomoc i poradę 

IMG_20230113_202119.jpg

IMG-20230113-WA0010.jpg

Wcześniejsze ustawiania pieca

Kocioł Heiztechnik Q Eko GL 20KW Histereza kotła 2c

Dmuchawa 07/DM85

Tryb pracy palnika : Standardowy

Ograniczenie wydajności dmuchawy 20%

Praca dmuchawy w podtrzymaniu 10sek

Wzrost obrotów dmuchawy 4%

Przerwa podawania w podtrzymaniu 18

Wydajność dmuchawy 15% max jest 25%

Przerwa podawania dla pracy 70sekund

Kocioł nastawiony na temp 68c, powrót 55c. Przesłona na wentylatorze odsłonięta na max 2cm. Co jest nie tak ? Dodam, że piec czyscze regularnie. Jeszcze takie zasadnicze pytanie, mam do wyboru tryb pracy palnika Standardowy, oraz HT-Logic, czym to się różni ? Dziś odpaliłem ht logic bo mi już ręce opadają sterownik 2018 rok jak pisałem wcześniej 

Edytowane przez ip900
Zle zdjecie
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.01.2023 o 19:54, Dozy napisał(a):

Skoro masz sterowanie mieszaczem, to sugeruję podnieść temperaturę kotła do przynajmniej 64 stopni. Spalanie wzrośnie tylko na czas podgrzania kotła o te 14 stopni i później powinno spaść do pułapu sprzed zmian. Natomiast wyższa temperatura pracy kotła to wolniejsze brudzenie się kotła i zatrzymanie korozji niskotemperaturowej. 

Odnośnie minimalnej mocy sugerowałbym nie schodzić poniżej 20%. Przy tak niskich mocach sprawność spalania idzie na głowę i wtedy to już bliżej do utylizacji opału niż ogrzewania. 

Chodzi o to, że jak mam ustawione 50 na kotle i pid na 4 to przekracza do 55 i potem w podtrzymaniu (potrafi być nawet 45min-1h zależy od temperatur) i dochodzi nawet do 65 na kotle. I potem spada do jakiś 47 i tak w kołko. Natomiast jak kiedyś ustawiałem 55 na kotle to w podtrzymaniu dochodził nawet do 70.

Na ten moment podniosłem do 55 stopni na kotle i 50 na pompie na powrocie. 
Tak będzie ok?:d

W dniu 15.01.2023 o 21:20, ip900 napisał(a):

Witam mam ten sam problem mam strasznie duże spieki podsyłam zdjęcia 
[...]
Jeszcze takie zasadnicze pytanie, mam do wyboru tryb pracy palnika Standardowy, oraz HT-Logic, czym to się różni ? Dziś odpaliłem ht logic bo mi już ręce opadają sterownik 2018 rok jak pisałem wcześniej 

Ja mam zapewne inny sterownik (iryd 610). Co do spiekow u mnie zostały i jest to mój pierwszy sezon z ekogroszkiem, więc nie podpowiem. Jedynie teraz wiem, ze na twoim miejscu bazowałbym na tych ustawieniach które ci się sprawdzały, a że ten węgiel jest bardziej "kaloryczny" od tego co miałem to u mnie "wydłużenie przerwy i większy nadmuch dla 100% mocy rozwiązało sprawe.". Spieków się nie pozbyłem, ale jest już ich ZDECYDOWANIE mniej i są to już w większości żużlowe (te z popiołu).

Opublikowano

Nie, nie będzie. 

Masz złe nastawy podtrzymania. 70s to zdecydowanie za krótko. On po prostu dalej grzeje kocioł zamiast jedynie podtrzymywać żar. 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Dozy napisał(a):

Nie, nie będzie. 

Masz złe nastawy podtrzymania. 70s to zdecydowanie za krótko. On po prostu dalej grzeje kocioł zamiast jedynie podtrzymywać żar. 

możesz rozwinac dlaczego nie będzie? Ja nie mam 70s tylko od paru dni mam 5min w podtrzymaniu, jak bardziej wydłuże to się kopiec będzie zapadał. A o ile powinna temperatura w podtrzymaniu przekraczać? Dziś przesłone wentylatora zamknąłem całkowicie (i tak ma naciecie na dostep powietrza, więc jakiś dostęp powietrza powinien być (?) ) bo inaczej to jeszcze szybciej by wypalało i zmieniłem czas z 5min na 6min.

Myślałem też ewentualnie o zamontowaniu klapki do wentylatora (ale nie wiem czy ma to sens gdy jest przesłona). https://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-powietrza-tr-6a-wymiar-70-x-45-x-70-mm-pod-dmuchawe.html o czymś takim myślałem.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Tu nie ma co rozwijać.

W dniu 17.01.2023 o 17:07, maurycy81 napisał(a):

Skoro masz sterowanie mieszaczem, to sugeruję podnieść temperaturę kotła do przynajmniej 64 stopni.

W dniu 17.01.2023 o 17:07, maurycy81 napisał(a):

Na ten moment podniosłem do 55 stopni na kotle i 50 na pompie na powrocie. 
Tak będzie ok?:d

W dniu 17.01.2023 o 21:02, Dozy napisał(a):

Nie, nie będzie. 

Skoro wydłużyłeś czas przerwy podawania w podtrzymaniu i kopiec się zapada, to zmniejsz nadmuch w podtrzymaniu lub/i czas tego nadmuchu. Będzie się wolniej kopiec wypalał i nie będzie tak temperatury przebijał.

A dlaczego tak w ogóle walczysz z tym podtrzymaniem? Czyżbyś palił w dwustanie? Przecież masz algorytm PID w swoim sterowniku.

Klapka do wentylatora to przeszkoda w ustawieniu prawidłowego nadmuchu na modulacji mocy.

Opublikowano (edytowane)

To co mam zrobić żeby było ok bo to 

HT-Logic nie dało nic . Dzięki wszystkim za pomoc  mogę tu dodać inne zdjęcia czy muszę założyć nowy temat żeby nie dostać ostrzeżenia 

Edytowane przez ip900
Zapytanie
Opublikowano (edytowane)

Parę lat temu miałem palnik retortowy i z węglem który się spiekał właściwie nie dało się zrobić nic. Takie czy inne ustawienia, wcześniej czy później i tak robił się wielki kawał spieczonego żużla i blokował wszystko. Był to węgiel o podobno wysokiej wartości opałowej (i pewnie tak było, przez chwilę, zanim się palnik znów nie zatkał). Pomogło dopiero pomieszanie go z najtańszym węglem ze składu który niską wartość opałową wynagradzał wielką ilością popiołu (tzn sypałem troche jednego i drugiego, na przemian)

Edytowane przez nightwatch