pablos83 Opublikowano 11 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Witam serdecznie. Zwracam się do Was z prośbą o przekonanie mnie do inwestycji w ogrzewanie na podczerwień, lub wręcz przeciwnie - o porzuceniu pomysłu ogrzewania tego typu. Mianowicie mam dom o powierzchni użytkowej 120m2. Czy możecie mi powiedzieć, czy mając taką powierzchnię do ogrzania warto inwestować w ogrzewanie na podczerwień? Obecnie dom ogrzewam ekogroszkiem i wychodzi mi na sezon zimowy +- 3 tony groszku ( oczywiście zależy od tego jak sroga jest zima ). Cytuj
HarryH Opublikowano 11 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2022 W fabryce to jest super, zwłaszcza w halach montażowych. Od razu ciepło, małe zużycie energii. Ale w domu? Będziesz siedział jak kwoka. Cytuj
PioBin Opublikowano 11 Grudnia 2022 #3 Opublikowano 11 Grudnia 2022 To tylko jako wspomaganie/uzupelnienie obecnego CO. Cytuj
pablos83 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor #4 Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 11.12.2022 o 13:58, HarryH napisał(a): Będziesz siedział jak kwoka. Rozwiń Czemu ? Skoro sprawdza się w dużych halach, to dlaczego nie sprawdzi się w domu, czyli w powierzchni dużo mniejszej? Edytowane 11 Grudnia 2022 przez pablos83 Cytuj
wacio1967 Opublikowano 11 Grudnia 2022 #5 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Bo ogrzewanie na podczerwień działa jak mikrofalówka. Ogrzewa przedmioty, ludzi. W domu będzie zimno, ale Ty będziesz czuł ciepło. Ponoć jest to zdrowe, więc jeżeli chodzi o kwestie zdrowotne (to też było podważane), to nie ma przeciwskazań. Jeżeli chodzi o komfort termiczny, to wypada to już nieciekawie. Zakładając, że taki grzejnik będzie na wysokości 1 m, to jak będziesz siedział w odległości 1 metra od grzejnika, to będzie Ci zimno tylko w nogi. Ala jak będziesz stał, to w nogi dalej będzie zimno, jaka się będą gotowały, a w głowę znowu zimno. Chyba że zamontujesz na całej płaszczyźnie sufitu, to wtedy jest to w miarę znośne. Cytuj
Animus Opublikowano 11 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Do domu to tylko jakieś promienniki IR-C. Cytuj
pablos83 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor #7 Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Właśnie myślę o montażu sufitowym takich urządzeń. Czyli wtedy zdałoby to egzamin? W dniu 11.12.2022 o 14:19, wacio1967 napisał(a): Chyba że zamontujesz na całej płaszczyźnie sufitu, to wtedy jest to w miarę znośne. Rozwiń Właśnie myślę o montażu sufitowym takich urządzeń. Czyli wtedy zdałoby to egzamin? A odnośnie mocy to jaką wybrać np. na pokój 20m2 ? Animus możesz podać jakieś przykłady / linki do tych które masz na myśli? Pytam bo myślałem o płaskich płytach wyglądem przypominającymi płytę styropianową ( nie wiem jak się one fachowo nazywają ) Edytowane 11 Grudnia 2022 przez pablos83 Cytuj
Animus Opublikowano 11 Grudnia 2022 #8 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Nie podaje konkretnego modelu, sam wybierz. https://termo-sklep.pl/promienniki-podczerwieni-grzejniki-ir-c.html https://e-promienniki.pl/ciemne-promienniki-podczerwieni-dlugofalowe-irc.html Cytuj
pablos83 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor #9 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Dzięki. Wiem już w czym mam wybierać. Tylko pozostaje pytanie o wydajność. Jest na to jakiś przelicznik, że na X metrów kwadratowych, należy zamontować Y promienników ciepła o wydajności Z ? Cytuj
Animus Opublikowano 11 Grudnia 2022 #10 Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Wybierz model wejdź w dane techniczne. Masz przykladowy opis. strefa grzewcza do ~17-22 m2 (kubatura do 42-55 m3) - orientacyjnie To są tylko dwa przykładowe sklepy, szukaj sobie w necie jak najtaniej się da. Zamontuj najpierw w jednym pomieszczeniu, przetestuj czy ci takie ogrzewanie odpowiada i dopiero inwestuj. Nie każdy organizm reaguje pzytywnie na tego typu ogrzewanie, zwłaszcza na stalą ekspozycję. Edytowane 11 Grudnia 2022 przez Animus Cytuj
pablos83 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor #11 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Ok, dzięki serdeczne za uwagi i wskazówki. Już wiem czego szukać i na co zwracać uwagę. Cytuj
HarryH Opublikowano 11 Grudnia 2022 #12 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Ogólnie to jak siedzenie zimą przy ognisku- niby ciepło, a po plecach ciągnie. Zawsze będzie zimno w nogi, a w fabryce jednak masz jakiś ruch i grube buty. Kiedyś używano takich promienników do grzania jaj na kurzych fermach i nazywano "kwoka". Cytuj
pablos83 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor #13 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Czy ktoś z Was może mi jeszcze wyjaśnić czym ( poza wyglądem i niewielką mocą ) różnią się te promienniki ? https://termo-sklep.pl/ilmit-tg-11-szkalny-panel-grzewczy-podczerwien-promiennik-1150W.html VS https://termo-sklep.pl/EcosunU-1000W-panel-grzewczy-na-podczerwien.html Cytuj
Animus Opublikowano 11 Grudnia 2022 #14 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Raczej niczym, może w tym z dłuższą gwarancją użyto lepszych podzespołów. Są też panele z WI-FI sterowane przez smartphone-a. Podczerwień to bardziej do kanadyjczyka, szybko się nagrzewa i ma małą akumulację ścian itd. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 11 Grudnia 2022 #15 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Najbardziej wkurzające jest robienie ludzi w balona. Piszą że można zaoszczędzić 30% energii. Ciekawe w jaki sposób ? 1000W to 1000W. Ps. Nie mam nic do tych promienników, tylko do opisu. Cytuj
Animus Opublikowano 11 Grudnia 2022 #16 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Oszczędności uzyskuje się wtedy kiedy nas nie ma, wtedy nie grzejemy ,a po powrocie bardzo szybko uzyskuje się potrzebną temperaturę. W domach murowanych trudne do zrealizowania. Cytuj
Gregor887 Opublikowano 13 Grudnia 2022 #17 Opublikowano 13 Grudnia 2022 W dniu 11.12.2022 o 15:11, Animus napisał(a): Zamontuj najpierw w jednym pomieszczeniu, przetestuj czy ci takie ogrzewanie odpowiada i dopiero inwestuj. Nie każdy organizm reaguje pzytywnie na tego typu ogrzewanie, zwłaszcza na stalą ekspozycję. Rozwiń Mam takie ogrzewanie jako w razie W w pomieszczeniu sypialnym. Podstawowy problem to to, że pod kołdrą jest zimno, a w powietrzu ciepło. Dopóki kołdra się nie "przegrzeje" zdany jestem na własne kalorie. Przy stałym ogrzewaniu przez noc mam wrażenie, że rano mam przypaloną twarz. Generalnie - system jest skuteczny, ale jako jedyne źródło ogrzewania dla mnie odpada. Cytuj
Animus Opublikowano 13 Grudnia 2022 #18 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Tak myślałem, ale trzeba się jakoś ratować. https://www.focus.pl/artykul/klotnia-nie-rujnuje-nastroju-w-pracy Cytuj
pablos83 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor #19 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, ale uznałem że ten typ ogrzewania nie zda u mnie egzaminu, więc porzucam pomysł o jego montażu. Cytuj
iwo22 Opublikowano 27 Stycznia 2023 #20 Opublikowano 27 Stycznia 2023 W dniu 11.12.2022 o 20:45, Animus napisał(a): Oszczędności uzyskuje się wtedy kiedy nas nie ma, wtedy nie grzejemy ,a po powrocie bardzo szybko uzyskuje się potrzebną temperaturę. W domach murowanych trudne do zrealizowania. Rozwiń W dniu 11.12.2022 o 20:45, Animus napisał(a): Oszczędności uzyskuje się wtedy kiedy nas nie ma, wtedy nie grzejemy ,a po powrocie bardzo szybko uzyskuje się potrzebną temperaturę. W domach murowanych trudne do zrealizowania. Rozwiń Jaki grzejnik poleca Pan do pomieszczenia 25m2, 4m h w kamienicy ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi