Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa cyrkulacyjna goshe hałasuje na pierwszym biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ledwo co mam założoną instalację i po odpowietrzeniu pompa CWU zaczęła hałasować na pierwszym biegu. Na II i III nie słychać jej tak bardzo. Co może być przyczyną (pompa też odpowietrzona)

Opublikowano

Po pierwsze kupiłeś rasową chińszczyznę. Po drugie może kawitacja. 

Opublikowano

Przyczyną jest wada łożyskowania -jakość obróbki, prostoliniowość lub po prostu luz. Przy dużych prędkościach obrotowych poprawia się jakość smarowania wodą i wał jest centrowany, a na 1 biegu obija się o obudowę. Reklamacja zalecana, bo to ustrojstwo na pewno się rozsypie.

Opublikowano
12 godzin temu, sambor napisał:

Tu przydałoby się zdjęcie montażu tej pompy.

Kawitację to by było słuchać na wyższych biegach!

Co ciekawe, przed odpowietrzeniem nie hałasowała tak na I biegu.

20220706_083753.jpg

20220706_083740.jpg

Opublikowano

Na to jest pewna opcja - należy poluzować śrubunki pompy, niech nawet ciekną i delikatnie przestawić pracującą na 1 biegu pompę - góra, dół - może ucichnie i wtedy zakręcić śrubunki.

Warto też sprawdzić zaw zwrotny, chyba jest wprost za pompą.

Opublikowano

O Jezu, jak ja się kiedyś nawkurzałem grzechotaniem w instalacji. A winnym był sprężynowy zawór zwrotny właśnie. Na obiegu CWU pompa działa u mnie na minimum mocy. Teraz już wiem, że przy 2W jest wszystko ok, przy 4W grzechocze, a jak się trochę jeszcze zwiększy moc to jest znowu cicho. Kilka godzin mi zajęło znalezienie problemu, bo akurat pompa CWU nie działa non-stop, tylko jest włączana okresowo.

Zaworu zwrotnego ostatecznie nie wymieniłem, bo uznałem że tak może być. A zawór był wtedy nowy. Czy takie coś powinno się jednak reklamować?

Opublikowano

@mkwapisz W moim przypadku to pompa CWU rezonuje bardzo na I biegu. Grzechotania nie zauważyłem.

Gość Digitrax
Opublikowano

Może to nie pompa rezonuje na 1 biegu tylko grzybek "tańcuje" w zaworze zwrotnym za pompą gdy jest mały przepływ. Ustawiając pompę na bieg 2 i 3 zwiększasz przepływ i zawór jest już całkowicie otwarty. Przy małym przepływie otwiera się on i przymyka przez co hałasuje.

Opublikowano (edytowane)

@digitrax Poniekąd ma sens, ale nie. Słychać i czuć rezonans pompy.

@sambor Twój sposób nie zadziałał. Zadziałały za to moje nerwy jak okazało się, że jedna z uszczelek pompy po miesiącu nadaje się do wyrzucenia, bo nie ważne jak mocno dokręcałem i tak ciekło. 

Wygląda na to, że po spuszczeniu wody i odpowietrzeniu pompy, ucichła trochę, ale jest to trochę losowanie.

Edytowane przez Serpher