Zenek112 Opublikowano 2 Lipca 2022 #1 Opublikowano 2 Lipca 2022 Witam, kupiłem monobloka 8kW i myślę jak zrobić układ hybrydowy czyli stary piec na eko + pompa. Mam grzejniki przewymiarowane. typowa temp. na zasilaniu z reguły była na poziomie 50-52 C. Wpadłem na plan aby aby w układzie zamkniętym wpakować boiler z wężownicą na powrocie do pompy a do wężownicy podłączyć sam piec na ekogroszek. Piec ( pozostanie nadal w układzie otwartym) i będzie dogrzewał wodę w buforze przez wężownicę na powrocie do pompy. Czy to rozwiązanie ma sens ? Myślałem o również wpięciu pieca na eko przez wymiennik do układu z pompą. Zenon Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca 2022 #2 Opublikowano 2 Lipca 2022 Albo zamknij całkowicie układ kotła albo zasil nowy układ przez wymiennik płytowy Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 2 Lipca 2022 #3 Opublikowano 2 Lipca 2022 Zastosuj bufor do PC i dodatkowo podłącz do niego przez wymiennik płytowy lub wężownicę kocioł. PC i CO będzie w układzie zamkniętym a kocioł w otwartym. Cytuj
Zenek112 Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor #4 Opublikowano 2 Lipca 2022 ok.ale czy bufor na powrocie czy równolegle jako sprzęgło? Cytuj
sambor Opublikowano 2 Lipca 2022 #6 Opublikowano 2 Lipca 2022 Wytłumacz jak "krowie na granicy" dlaczego równolegle Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 2 Lipca 2022 #7 Opublikowano 2 Lipca 2022 Ponieważ bufor w takim układzie pełni funkcję sprzęgła hydraulicznego łącząc dwa źródła ciepła nie zakłócając pracy ich obiegów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi