Szymek00 Opublikowano 1 Czerwca 2022 #1 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Witam Panowie forumowicze! Jak zabezpieczacie swój kocioł na sezon letni.. gdy go wyłączacie? Pytam ponieważ pierwszy raz od 4lat kociołek będzie wyłączony a nie chciałbym niemiłej niespodzianki Jasienia dodam że troszkę mokry jest ślimak dołączam foto . Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 1 Czerwca 2022 #4 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Wyczyścić do sucha i ładować tylko suchy opal. Cytuj
Gość Oldek Opublikowano 1 Czerwca 2022 #5 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Ja zaczynam od "przeczochrania" komina, na drugi ogień idzie kocioł (skrobak, szczotka itd). Wyciągam świder, czyszczę zasobnik i ten kanał dla świdra, zabezpieczam olejem jaki jest pod ręką. Odkręcam dmuchawę (kompresorem w nią dmucham, bez rozkręcania), ściągam koronę palnika, odkurzaczem oczyszczam kompresorem dmucham w kanał powietrzny. Koronę palnika wciskam na świeży silikon. I to chyba wszystko 🙂 U kolegi poskrobałbym ten zasobnik i sprawdził czy czasami pod tymi skwarkami jakiś przerdzewień nie ma. Cytuj
alf Opublikowano 1 Czerwca 2022 #6 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Ja tam komina nie czochram bo nie ma takiej szczotki. Przekroj 50/55 cm, musiałbym wejść do środka i szpachelką drapać. Kociołek idzie od 14 lat bez przerwy, latem grzeje c.w.u. i jest zaskakująco zdrowy. Cytuj
Gość Oldek Opublikowano 1 Czerwca 2022 #7 Opublikowano 1 Czerwca 2022 @alf, taki komin to ja miałem jak 1200 m² szklarni ogrzewałem i też nie czochrałem 🙂 Ale chyba przez te 14 lat jakieś prace konserwacyjne robiłeś ? Cytuj
alf Opublikowano 1 Czerwca 2022 #8 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Sam kocioł to jedynie czyszczony, w tym roku wymieniłem kolano czopucha. Obecnie trzeci palnik, sv200. Oryginalnie zamontowana była zwykła fajka która teraz jest rezerwowa, sprawna. Jako drugi palnik był obrotowy pancerpol, najwięcej przepracował i już szrot. Zbiornik zdrowy, nie malowany ani konserwowany. U dołu, przy łączeniu z podajnikiem wyskoczyła mała dziurka w wyniku przetarcia. Tam przecisnęło się już 100 ton ekogroszku. W pancerpolu raz wymieniłem slimak i w fajce też raz. Jeden przypadek zerwania zawleczki z powodu złego ustawienia i przegrzania ślimaka. Opał luzem, zawsze suchy. Jakieś ujki wymyśliły że mam wymienić kocioł, mogą się dymać chyba że sami go wyniosą albo ulegnie autodestrukcji. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 2 Czerwca 2022 #9 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Żeliwny ślimak, błocko, tu przez odparowywanie wilgoci na stalowe ścianki kosza szybko będziesz miał dziury w koszu i czekać Cie będzie jego wymiana, jak to tak wygląda. Cytuj
Szymek00 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Autor #10 Opublikowano 3 Czerwca 2022 "Gnój" Jest bo taki eko poprostu miałem a nie mam jak przesuszyć niestety Myślałem jjuz by może wsypać pelletu albo jakiegoś zborza i przepchnąć i moze trochę wypchnie tym syf ? Potem olejem przesmarowac Cytuj
alf Opublikowano 3 Czerwca 2022 #11 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Jest prawie lato, zabierz się za to fachowo. Zdejmij kosz, odkręć motoreduktor i wyjmij razem z ślimakiem i masz wszystko na tacy. Przeschnie to wyczyścisz, pomalujesz i będzie jak należy. Na spokojnie bez nerwów, założysz rękawiczki to nawet rak nie pobrudzisz. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 4 Czerwca 2022 #12 Opublikowano 4 Czerwca 2022 W dniu 1.06.2022 o 21:07, alf napisał: Ja tam komina nie czochram bo nie ma takiej szczotki. Przekroj 50/55 cm, musiałbym wejść do środka i szpachelką drapać. Kociołek idzie od 14 lat bez przerwy, latem grzeje c.w.u. i jest zaskakująco zdrowy. Zgodnie z przepisami, czyszczenie komina co kwartał. Za duże ryzyko, że coś ci w kominie odpali. Ja to robię dokładnie jak @Oldek. Kiedyś 2x w roku, bo kocioł chodził także latem. Teraz tylko raz na rok. Obowiązkowa rozbiórka systemu podającego, gdyż na retorcie zawsze odłoży się trochę nagaru. Jak gardło w retorcie zrobi się za cienkie to może być zimą problem. Kocioł na lato szczelnie zamknięty. Kiedyś zastosowałem poradę forumową, żeby zostawić otwarty. Duże różnice temperatur i ciąg kominowy spowodowały odkładanie się wody na ściankach. Mówiąc krótko kocioł zrudział. Pod talerz retorty nowy sznur i silikon. Nie kupować tego co sprzedają w Castoramie na kominkach. Starczał na 3 miesiące, a przy wyjmowaniu kruszył się. Teoretycznie do 1100C, ale szczerze wątpię. Niepotrzebnie sobie robotę tylko tym zrobiłem, bo w sezonie trzeba było wymienić. W tym przypadku szlag też cię trafi jak masz skzp z bragerem, bo tlen wysoki, a w kotle czarno. @Szymek00 Zrób coś z tą wilgocią bo będziesz wymieniał kocioł co kilka lat. Mój ma 10 i odpukać chodzi na oryginalnych częściach. Nawet zasobnik w środku ma oryginalne malowanie. Punktowo coś tam się przetarło. Może jutro będę robił demontaż to zrobię zdjęcia Cytuj
mkwapisz Opublikowano 5 Czerwca 2022 #13 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zapowiedziana sesja rozbierana, tylko 18+. Cytuj
Szymek00 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor #14 Opublikowano 5 Czerwca 2022 W poniedziałek zabiorę się za to co kolega mkwapisz .. a powiedz mi ile trzeba mieć miejsca aby wyciągnąć żmijkę podajnik ? Bo nie wiem czy mi się uda wyciągnąć 😜 Cytuj
mkwapisz Opublikowano 5 Czerwca 2022 #15 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Na pierwszym zdjęciu widać, że ślimak jest w środku i że motoreduktor nie jest jeszcze zdjęty. Nie dałbym rady ślimaka wyciągnąć bez demontażu całego palnika z podajnikiem. Sam palnik ma ok 50cm i mniej więcej tyle potrzeba żeby go wysunąć z kotła. Ale zamów sobie pomoc, bo samemu robić to licho, szczególnie ciężko jest z zasobnikiem jak jest duży. Cytuj
Szymek00 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor #16 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Może dziś się za to.wezme... aczkolwiek chęci coś brak 😜 A po wyczyszczeniiu zasobnika cZym można go odmalować ? zabezpieczyc Cytuj
Szymek00 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor #17 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Czy olejem od smarowania piły można zabezpieczyć ślimaka??? I pytanie .. guma przy motoreduktorze od stanu wewnętrznej jest pęknięta żal foto Cytuj
bercus Opublikowano 7 Czerwca 2022 #18 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Tam mialo by byc sczelno.Ale widac,že pierwsze plaskie kolko obok gumki dobro sedzi(o gumke bym niepowiedzial),možno tam užyc po oczysczeniu troche silikonu. Cytuj
Szymek00 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Autor #19 Opublikowano 7 Czerwca 2022 No ten rant jest luźny pęknięty Cytuj
Szymek00 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Autor #20 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Ponawiam pytanko koledzy .. czy można jakoś ściągnąć te stara gumę i założyć nową ?? Jak widać na drugim zdjęciu ... Pod guma nagromadziło się syfu;/// Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi