Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem nowy na forum i poszukuję podpowiedzi.

1. Od 6 lat mieszkam w swoim domu. 200m2 po podłodze, 168m2 podłogówki również w łazienkach. W każdym pokoju i łazience sterowniki. Dom z solbetu, ocieplony 15cm styropianem 0,32.

2. Dom ogrzewany z pieca pelletowego Galmet 16KW z palnikiem pellas. Zużycie pelletu w okresie zimowy ok 3,5t Olimpa. Posiadam 3 pompki obiegowe (podłogówka, grzejniki w garażu i 2 w łazienkach, do ogrzewania cwu) wszystko przy wsparciu zaworu czterodrożnego.

3. Ogrzewanie cwu jest z pompy powietrznej Galmet Spectra (baniak 200l) raz włączam na prąd a raz z pieca zimą.

4. Od 2,5roku mam panele fotowoltaiczne 7,68kWp. Wcześniej miałem 6,4 co było na styk.

5. Do tej pory tona pelletu kosztowała 1000zł więc ogrzewanie wynosiło mnie ok 3500zł. Obecnie tona to 1800 a może i 2000, więc ogrzewanie wzrośnie 2 krotnie.

6. Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad dołożeniem bufora 500/1000l ogrzewanego z pieca ale i wspomaganie elektryczne grzałkami.

I tu moje pytanie. Czy zastosowanie buforu przy wsparciu PV spowoduje redukcję zużycia pelletu choćby o 1t?

Może macie jakieś inne propozycje? Na ten moment niewykorzystany w ciągu dnia prąd wchodzi do sieci a potem mogę odebrać jego 80%. Stąd myślałem o jego magazynowaniu w postaci ciepła. Akumulatory nie wchodzą w grę. 

Opublikowano

Nie obraź się ale masz idiotycznie rozwiązane ogrzewanie . Instalacja niskotemperaturowa i kocioł wysokotemperaturowy bez bufora i do tego jeszcze PV i to nie małej mocy + PC do CWU . Przecież ta instalacja prosi sie o PC jakąkolwiek może być nawet powietrzna . Zostaw sobie ten kocioł peletowy jak się do niego bardzo przywiązałeś jako kocioł awaryjny i załóż PC powietrzną a na pewno nie zmarzniesz .

3,5 t peletu to 17500 kWh na sezon . 17500 / 180 dni to 97 kwh na dzień  / 24 h to daje PC średnio 4 KW mocy grzewczej czyli przy scop 2,5 daje 1,6 kWh im będzie wyższy to będzie taniej .

Opublikowano
W dniu 6.05.2022 o 08:43, Glan87 napisał:

3. Ogrzewanie cwu jest z pompy powietrznej Galmet Spectra (baniak 200l) raz włączam na prąd a raz z pieca zimą.

Świetny pomysł. Zawłaszcza przy fotowoltaice. Mam u siebie coś podobnego Aristona. Lecz dużo mniejsze.

Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad dołożeniem bufora 500/1000l

Dobry pomysł.  Zwłaszcza przy podłogówce. Trzeba jednak pomyśleć nad tym czy moc kotła da radę. Przy buforze kocioł powinien być przewymiarowany. Ze zużycia pelletu widać,że to może jednak zadziałać. Gdyby zasilać bufor PC to można przy braku prądu w banku pomyśleć o zmianie taryfy i ładować go w nocy.

ale i wspomaganie elektryczne grzałkami.

Średnie rozwiązanie. Oddajesz do sieci 1 kWh prądu i odbierasz 0,8kWh. Produkujesz z tego 0,8kWh ciepła. Grzejąc pompą ciepła oddajesz 1 kWh prądu, odbierasz 0,8 kWh i robisz z tego 2,5 do 3,5 kWh ciepła zależnie od aktualnego COPu. Wtedy to ma sens.

U siebie ogrzewam pelletem tylko dwa najchłodniejsze miesiące w sezonie. Resztę jadę na pompie zasilanej prądem z banku. CWU jak napisałem powyżej.

Opublikowano
13 godzin temu, robert1991 napisał:

Pytanie zasadnicze, ile masz nadwyżki z PV?

Właśnie nie za dużo. W zeszłym roku 126kW. Przy czym myślę o dołożeniu do 10KWp. Ale inaczej też by było gdybym wykorzystywał na bieżąco w czasie produkcji, obecnie wszystko idzie do sieci i wybieram 80% tego.

13 godzin temu, Outsider napisał:

Średnie rozwiązanie. Oddajesz do sieci 1 kWh prądu i odbierasz 0,8kWh. Produkujesz z tego 0,8kWh ciepła. Grzejąc pompą ciepła oddajesz 1 kWh prądu, odbierasz 0,8 kWh i robisz z tego 2,5 do 3,5 kWh ciepła zależnie od aktualnego COPu. Wtedy to ma sens.

Nie koniecznie. Ponieważ myślę o grzałkach w ciągu dnia i produkcji czyli wykorzystanie 1:1. I piecem na pellet. Ostatnio przy ok 0st na dworze nie miałem prądu. Przez 2 dni temperatura spadła o 1 st. Więc w teorii jak chcę mieć w domu 21st. To mogę podgrzać do 22 i po 2 dniach mam 20 i znowu grzeje 😜 nie wiem czy to by działało w ten sposób.

Opublikowano

Mam u siebie bufor. I miałem dawniej PV które tylko i wyłącznie grzały wodę w buforze. System Off Gird dedykowany do tego celu. Grzałka na prąd stały z trzema poziomami mocy sterowana też dedykowanym sterownikiem. Taki układ działa o wiele sprawniej niż typowy inwerter gdzie straty jest 10%. A nie ma stopniowania mocy grzałki w stosunku do mocy chwilowej paneli PV. Oszczędność była. Bo w słonecznym dniu w październiku gdy na zewnątrz było dobrze powyżej zera grzałki dawały tyle, że przez cały dzień kocioł się nie odpalał. Takich dni nie było jednak za wiele. A generalnie efekt sezonowy był średni. Bo coś takiego działa na początku sezonu czyli wrzesień-październik i pod koniec marzec- kwiecień.  Dlatego wywaliłem grzałki i sterownik. Dokupiłem paneli I zrobiłem typową instalację On gird. Do tego pompa . I teraz ogrzewam się za przysłowiowe grosze. Chcesz Kolego to próbuj. Warto jednak uczyć się na błędach cudzych a nie swoich.

Opublikowano

Hallo Glan!

Kiedyś grzałem P.C. cwu/jak Twoja/ pobierając z niej ciepło na cały dom !. Wg danych Twoja ma 2 kW mocy i 2 kW grzałkę.

Ten zestaw powinien ogrzać cwu  i   c.o. domu myślę że do  minus kilku stopni na dworze.  Trzeba  przerobić instalację c.o. aby obiegówka miała możliwość pobierania ciepła z tej pompy ciepła.

Oceniam Twoje zapotrzebowanie na ciepło rzędu  11000 kWh na sezon.  Kol. mac65 trochę przesadził, bo obliczył zapotrzebowanie jakby pellet miał 100% swojej sprawności. Ja szacuje 60% rzeczywistej. Więc: 11000 kWh : 180 dni daje 61 kWh na dobę  ;  24 godz daje statystycznie 2,55 kWh na godzinę; A masz możliwość produkcji z tej pompy ciepła 4 kW.

W dzień więc korzystać możesz z magazynu z sieci, a na noc korzystać z taniej taryfy en. elektrycznej. W tej taryfie grzanie grzałkami jest co najmniej porównywalne z kosztem ciepła z pelletu  wg starych cen /1000 zł/tona/.

POzdro

Opublikowano (edytowane)

Jeśli będziesz ogrzewał prądem z PV to będziesz musiał dokupić wtedy brakujący prąd po 60gr.

Kupując pellet po 1800zł - kwh kosztuje  45gr.
Rozwiązaniem byłoby wstawienie bufora o pojemności wystarczającej aby grzać w taniej taryfie (noc i 13:30-15:30) i przejście na g12 oraz ogrzewanie w taniej taryfie po 35gr.

Lub PC.

Edytowane przez robert1991
Opublikowano
4 godziny temu, Outsider napisał:

Mam u siebie bufor. I miałem dawniej PV które tylko i wyłącznie grzały wodę w buforze. System Off Gird dedykowany do tego celu. Grzałka na prąd stały z trzema poziomami mocy sterowana też dedykowanym sterownikiem. Taki układ działa o wiele sprawniej niż typowy inwerter gdzie straty jest 10%. A nie ma stopniowania mocy grzałki w stosunku do mocy chwilowej paneli PV. Oszczędność była. Bo w słonecznym dniu w październiku gdy na zewnątrz było dobrze powyżej zera grzałki dawały tyle, że przez cały dzień kocioł się nie odpalał. Takich dni nie było jednak za wiele. A generalnie efekt sezonowy był średni. Bo coś takiego działa na początku sezonu czyli wrzesień-październik i pod koniec marzec- kwiecień.  Dlatego wywaliłem grzałki i sterownik. Dokupiłem paneli I zrobiłem typową instalację On gird. Do tego pompa . I teraz ogrzewam się za przysłowiowe grosze. Chcesz Kolego to próbuj. Warto jednak uczyć się na błędach cudzych a nie swoich.

A ile masz teraz kWp? I jaką masz PC? Masz z buforem?

Opublikowano

Panele mają moc szczytową 6 kWp. Inwerter 5 kW. Pompa typu powietrze - powietrze. Multisplit z pięcioma jednostkami wewnętrznymi. Inaczej mówiąc w domu mam pięć klimatyzatorów, które używam praktycznie tylko do ogrzewania. A sporadycznie do chłodzenia. Bufor działa tylko z kotłem pelletowym.

Opublikowano

A co to za cuda te klimatyzatory i jednostka zewnętrzna?

Opublikowano

Jak wspominałem. To pompa typu powietrze - powietrze. Z tym, że spełnia funkcje grzania i chłodzenia. Każda jednostka wewnętrzna utrzymuje temperaturę zadaną w danym pomieszczeniu a zasilanie jest z jednostki zewnętrznej, która wygląda jak typowa PC. System działa pod WIFI i w aplikacji sa wszelkie dane pracy, zużycie prądu przez poszczególne jednostki, wykresy itp.

Przechwytywanie.PNG

Opublikowano
W dniu 6.05.2022 o 17:13, mac65 napisał:

Instalacja niskotemperaturowa i kocioł wysokotemperaturowy bez bufora i do tego jeszcze PV i to nie małej mocy + PC do CWU

Nie chodzi mi o czepialstwo, ale gwoli ścisłości kocioł CO to jest Panie kochany kocioł niskotemperaturowy. Pomimo, że może pracować w temperaturze nawet 3-krotnie wyższej niż podłogówka, to z ogólnej nazwy nadal jest to kocioł niskotemperaturowy. 🙂 
Odnośnie całej instalacji to na mój rozum też jest to pogmatwane z poplątanym.

PS.
W razie awantury to mnie tu nie było. 😛