Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ślimak przestał podawać paliwo

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez karolb73,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka sytuacja:
Ślimak przestał podawać paliwo. Zawleczka nie została zerwana. Ślimak przy użyciu klucza swobodnie się obraca. Silnik załącza się i pracuje ale nie napędza ślimaka. Ostatnie 2 tygodnie jak ślimak podawał paliwo to trochę inaczej hałasował.

Macie pomysł co może być przyczyną?

1650048121430.jpg

1650048121436.jpg

1650064299226.jpg

1650064545698.jpg

Opublikowano

Czytaj.

Opublikowano (edytowane)

Ile przemieliłeś opału tą przekładnią? Mój kocioł z 2017 i przemieliła max 15t

Twój widzę 2018, widać te przekładnie to największe g... jakie chyba było.

PS Zdemontuj silnik, odkręć 4 śruby imbusowe które trzymają mocowanie silnika do przekładni, weź kombinerki i szarpnij mocno, ślimak powinien wyjść z łożyskami.

Jak wygląda tak jak mój, to wiesz co robić.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Przekładnię trzeba rozebrać. O ile to w tych jednorazówkach jest możliwe. Może ścięło klin na wale. Albo jakiś inny prosty bolec. W razie większej szkody w ostateczności zawsze można coś zespawać na amen. Bo części zamiennych to tu nie uświadczysz. Jeżeli uszkodzone są koła zębate to niestety na złom.

Opublikowano

Dobry tokarz dorobi i w wbrew pozorom nie będzie to drogie. A i na lata bo nie będzie ulepione w g..olitu.

Opublikowano

Dzięki za podpięcie tematu z rozwiązaniem problemu to rozwiało moje wątpliwości. Do podobnych wniosków doszli w serwisie. Średnio na sezon spalałem 10 ton, w tym sezonie mniej bo w końcu ociepliłem dom (około 7 ton). Zdemontowałem motoreduktor z silnikiem ale tego ślimaka nie udało się wyciągnąć. Postanowiłem że kupie nowy zestaw silnik + motoreduktor. Poprzedni silnik miał 180W czy powinienem kupić taki sam czy może mniejszy 120w lub 90W? 

To byłby chyba identyczny zestaw który teraz mam tylko inny producent:

https://allegro.pl/oferta/przekladnia-motoreduktor-ewmar-ewm-050-030-0-18kw-11821015989

czy może coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/motoreduktor-przekladnia-energooszczedna-ewmar-nes-12052311643

Opublikowano

Zdecydowanie ten drugi zestaw. 

Silnik 40W I bardzo cicha oraz wydajna przekładnia. 

W technix do sv200 jest od jakiegoś czasu za dopłatą też dostępny. 

Korzysta z niego aktualnie także firma Ardeo w swoich retortach, wyposażone w ten typ motoreduktora są także palniki Pancerpol.

Bardzo udana konstrukcja, co ważne ma przełożenie 1,2obr/min zatem nie będzie trzeba grzebać w nastawach. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

w takim razie zamawiam ten drugi zestaw