kosa783 Opublikowano 23 Marca 2022 #1 Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) Witam zastanawiam się nad zmianą kotła smieciucha na takie coś https://kotlostal.com.pl/kociol-ekomini-moc-12-kw-z-podajnikiem-ekogroszku.html. Do ogrzania dom bliźniak piętrowy, powierzchnia do ogrzania około 90mkw plus CWU 120 litrów stare budownictwo postawione na pustak plus ocieplenie 5cm styropian. Moje pytanie jak sprawuje się palnik SV w tym kotle, czy moc deklarowana przez producenta te 12KW da radę ogrzać mi dom i nie pójdę z torbami przy obecnych cenach ekogroszku ? Oglądałem ten kocioł na żywo i powiem szczerze że jakiś taki mały mi się wydaje jak na deklarowana moc. Na jakim poziomie kształtuje się spalanie tego SV ? Będę wdzięczny za pomoc bo to inwestycja na lata a nie chciałbym strzelić sobie w kolano. Edytowane 23 Marca 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Outsider Opublikowano 23 Marca 2022 #2 Opublikowano 23 Marca 2022 Czy pójdziesz z torbami? Nie. Jeżeli dobrze ustawisz palnik, a to sprawa często nie jest prosta. I można sobie 20 procent opału zmarnować. Jak nie więcej. Jeżeli zastosujesz mieszacz sterowany pogodowo i dobrze dobierzesz krzywe grzewcze. Jeżeli zastosujesz stałą pracę pompy i zrezygnujesz z obniżeń nocnych ( pseudooszczędność ). Jeżeli utrzymasz na na kotle 70 stopni i wrzucał suchy węgiel to ci nie zgnije i nie będzie straty przez generację sadzy. Jeżeli kocioł będzie pracował nawet non stop na niższej mocy a nie stał co chwila w podtrzymaniu to też będzie ekonomiczniej. Co do palnika do samego palnika to się nie wypowiadam bo go nie znam. Ale 12 kW na ten metraż to o wiele za dużo. spalając np 15 kg węgla na dobę kocioł będzie pracował na średniodobowej mocy 4,3 kW. Nie licząc oczywiście strat. Cytuj
kosa783 Opublikowano 23 Marca 2022 Autor #3 Opublikowano 23 Marca 2022 Nie wiem jak to jest, brat ma kocioł Skamet eko retor 8Kw z palnikiem Batory kocioł w porównaniu do kotlostala jego jest dużo większy a moc niby o 4Kw niższa, co prawda jego kocioł ma już pięć lat, czyżby jakość i moc kotłów poszła aż tak do przodu że takie maleństwo ma 12Kw ? A jakieś opinie odnośnie sterownika zastosowanego w tym kotle ? Cytuj
Outsider Opublikowano 23 Marca 2022 #4 Opublikowano 23 Marca 2022 Moc kotła a jego wielkość to sprawy niezależne. Na wielkość kotła wpływ ma konstrukcja wymiennika i jego pojemność wodna. A na moc kotła wpływ ma tylko palnik. To tak w uproszczeniu. Nie mam czasu żeby wertować instrukcje sterownika. Ale musi mieć on obsługę mieszacza i pogodówkę. To dziś podstawa. No i PID albo fuzzy logic. Jak zwał tak zwał. Chodzi o automatycznie i płynnie modulowaną pracę palnika. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 23 Marca 2022 #5 Opublikowano 23 Marca 2022 Kocioł który wybrałeś produkowany przez tą firme jest na bazie wymiennika 9kw z małym palnikiem SV200 8-12kW Ta moc 12kW, to dla tego małego palnika w laboratorium przy 6h badania. To jest na węglu w warunkach domowych palnik do 10kW a na pelecie do 12kW. Producentów, którzy mają takie "12kW" na bazie małego wymiennika i palnika jest ok 4-5ciu. Na oryginalnej dokumentacji kocioł Technix 12kW jest większy i ma średni palnik, takiego szukaj, to zawiedziony nie będziesz i możesz byc pewny,że w domu 12kW uciągnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi