Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnosnie instalacji PV  otóż mam instalacje o mocy 8,05Kw (wschód-zachód) 2 stringi  na użytek domowy gdzie rocznie zużywam 6500kwh .Bede montował pompe ciepła o mocy 12kw i pytanie ile jeszcze potrzebował bym mocy instalacji na zapotrzebowania na pompę. była by to druga instalacja na innym falowniku oczywiście ,do tego jeszcze  musiałbym oddać 30% do zakładu. instalacja PV to u mnie jest  z dotacją 85% pokrywa dotacja,a ja płace pozostałe  15%   wiec to jest koszt nie wysoki.co tym myślicie??

Opublikowano

Podciągnij moc do 10kWp i szukaj oszczędności w konsumpcji prądu. Jak nawet zwiększysz moc do limitu przydziału, może sie okazać że opust zabije korzyści i będzie skórka za wyprawkę.

Opublikowano

co mi da podciągniecie  do 10 kWp instalacje mam wschód- zachód  obecnie moja instalacja w roku 2021 wyprodukowała Energi 7140kwh przy mocy8,05kWp. moc przyłączeniową mam 21Kw. dołożyłbym 8kWp  wiadomo liczę się z tym ze opłaty jakieś będą ale chce ograniczyć je do min.  Oszczędności raczej nie znajdę tylko mogę zlikwidować grzałkę 2,5Kw od CWU w domu wszystko elektryczne.

dołożenie 4-5 szt paneli do istniejącej instalacji to koszt ok 8tys niecałe 2 kwp . To z gminy założę 8kwp za 12tys zł lecz 30%zabiorą, bo juz bedzie 16kWp......jak to rozgryźć????

Opublikowano

Pytasz co da podciągnięcie do 10kW? Za dużo masz na dachu czy za mało? Opust sie nie zmieni a produkcja wzrośnie. Jak wpompujesz w 21kWp to więcej stracisz niż zyskasz. Produkcja i uzysk z 21kWp będzie podobna jak 10kWp na trakerach.

Opublikowano

Wczoraj policzyłem że roczne zużycie energii według licznika to 5100kwh w 2021r a produkcji według falownika 7140kwh .rachunek dostałem wczoraj za lipiec- grudzień 2021  to kwota 94zl może zeczywiscie dolozyc do 10kwp. Wiadomo liczę się z tym nawet jeśli miałbym rocznie zapłacić za CO CWU i energię w domu 3-4tys zł na rok ,czy mam wybujałą wyobraźnię? 

Opublikowano

Usłyszysz że masz szykować dużo pieniędzy i będziesz miał dużo zysku. U mnie też taki był i wyliczył 10kWp za 54 tys.zł na gównianych elementach. Grzecznie kazałem mu spadać na drzewo. Jak masz brać PC to nie wal tej największej, tylko raczej z niższą proponowaną mocą i dogrzewaj ewentualne niedobory tradycyjnym kociołkiem/gazowym a z torbami raczej nie pójdziesz.

Opublikowano

Będę rozbudowywał do 10kwp już rozmawiałem z instalatorem. Na Pompę mam już ofertę :

midea 10 kw  split.  Według wyliczeń firmy która miała by montować pompę przy instalacji 10kwp  i zużyciu 5000-5500kwh rocznie będę musiał rocznie dokupić 1500-2000kwh. No ale to wszystko będzie zależało od pogody i produkcji . Więc  nawet 2 tyś rocznie płacić za wszystko to wydaje mi się że  ma to sens.

Opublikowano

Jestem ciekawy jak długo będzie działało rozliczenie prosumentów roczne lub półroczne?

Zakładam PV i przyznam że nie wróżę tych 15lat bez zmian, ale ja tylko jestem pesymistą. Wystarczy że zmienią rozliczenie na kwartalne i już PV i pompa praktycznie nie będzie maiło sensu.

Opublikowano

Rozliczenia mogą być nawet codziennie. Masz rok czasu na wykorzystanie energii z magazynu.

Opublikowano

Zerwanie umowy może nastąpić tylko za zgodą obu stron.