Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Ostatnio zakupiłem piec z palnikiem sv200 dwupaliwowy. Z opowieści wiem, że można palić drewnem przy jednoczesnym spalaniu pelletu/ekogroszku. Zastanawiam się jak to zrobić. W jaki sposób należy włożyć drewno aby mogło się spalać w czasie automatycznej?

Poniżej wrzucam 2 zdjęcia. Która z tych sposobów jest poprawna? Jeśli macie inne propozycje będę wdzięczny. 

273784933_353594983113461_1054014350350315316_n.jpg

273989866_713156246715157_1673186878773048619_n.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

No raczej będzie ciężko bez rusztu awaryjnego.

Opublikowano

Sposoby te są kiepskie . Taka ilość drewna potrzebuje dużo powietrza . Spalić to się spali ale okopci ci cały kociol . Najlepiej było by wciskac kawalki do palnika ( ot panie taki mi się trafil duży pelet , jak by ktoś pytal ) i na ręcznym nadmuchu spalać je . To są skutki piatej klasy i ukrucenie zapędów do spalania innych paliw takich jak opony, szmaty, plastiki 😁

Opublikowano

Kotly kombinowane z awaryjnym rusztom skonczyly sa na 3ciej klase,to byl naprawde system awaryjny,ciežko jakos to kombinowac w stalej pracy i nie zagotowac kotla.Teraz jest možliwosc miec tylko drewnozgazujacy kociol wyposadzony palnikom pelletowym plus bufor.

Opublikowano

Zaoszczędzisz 5 plnów, a obkleisz nowy kocioł smołą i umęczysz się przy czyszczeniu. Nawet jeśli zrobisz ruszt, to nie ma jak podać powietrza wtórnego i znów smoła. 

Opublikowano

Zrobić ruszt z drutu zbrojeniowego fi 16 i zamontować go na wysokości palnika, zamontowanie mam na myśli 2-4 sruby wychodzące z rusztu dociskające się do kotła. Jak masz tego drewna dużo, to moim zdaniem można kombinować, a jak tylko palety po pelettach czy grochu to odpuścić. Drewnem można b. szybko zagotować wodę w kotle, to można robić tylko po kontrolą

Opublikowano

Jedyne co ma cień sensu, to domieszanie zrębki i spalanie na palniku. Reszta to smoła. 

• Zgadzam się 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Retr0 napisał:

Która z tych sposobów jest poprawna?

Żaden!

• Zgadzam się 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżam temat.

Proszę przedstawiać swoje rozwiązania z rusztami. 🙂 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Piękny ruszt i na czasie. Jak się pali drewno? Palisz samym drewnem czy dokładasz podczas palenia groszkiem tudzież pelletem?

Edytowane przez Yanosik
Opublikowano (edytowane)

1)Przy naladowaniu brak regulacji

2)Stale dozorowanie kotla

3)Polanko po polanku,tak daje sia

4)Kociol i komin pelny syfu,brak možliwosci czystego spalania

5)Marnowanie drewna,sprawnosc zla.

W poczatku na awaryjnym ruszcie testowalem,bo "fachowiec" tak doradzil "osczednosci" i nigdy wiecej.Rusztu teraz užyjem z wygoda do budowania paleniska w pergoli :-) 

Edytowane przez bercus
Opublikowano
W dniu 8.11.2022 o 10:37, Yanosik napisał(a):

Palisz samym drewnem czy dokładasz podczas palenia groszkiem tudzież pelletem?

Dokładanie drewna na ruszt awaryjny podczas normalnej pracy palnika to czysta głupota i totalny brak wiedzy na temat spalania paliwa.
Te drewno po prostu się wędzi. A to dlatego, że po pierwsze paliwo w palniku (węgiel lub biomasa) zużywa ponad połowę tlenu zawartego w ilości powietrza tłoczonego przez dmuchawę, a po drugie temperatura spalin jest zbyt niska do prawidłowego utleniania się węglowodorów zawartych w drewnie. ...gwoli ścisłości, do spalania paliwa potrzebny jest tlen oraz odpowiednia temperatura.
Owszem, te drewno jakoś "palić się" to będzie, ale bliżej temu będzie określenie tzw. zwęglania drewna niż jego spalania.
Żadna to oszczędność, a w dłuższej perspektywie czasu to generowanie sobie problemów i dodatkowych kosztów.

Opublikowano

Rozumiem że jak pale ekogroszkiem czy pelletem nie palić drewna na ruszcie dodatkowym. Więc trzeba palić samym drewnem na tym ruszcie. I ja tak zamierzam robić ale w okresach przejściowych do grzania CWU lub do rozgrzania kotła. Ruszt dodatkowy wykonam z pręta żebrowanego fi12 lub z takiego jaki znajdę na złomie. Powyginane go giętarka tak aby trochę ten ruszt obniżyć. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Po wielu próbach (dlatego smoła na ściankach) i konstrukcjach, skończyłem na kratce nad szufladą i dorobieniem nowej płytki zamykającej komorę powietrza, w której wywierciłem trzy otwory fi 10. Na kratkę układam pionowo polana jak najciaśniej i w dwóch warstwach. Palę od góry a po spaleniu drewna dorzucam już różnie, poziomo lub pionowo. Czas spalania w moim przypadku między 1h a 1,5h. Ostatni wsad robię około 22:00 i jest ciepło. Kolejne rozpalanie około 15-tej jak wracam z pracy. Przy paleniu drewnem podniosłem temp. wody i wydłużyłem pauzę na podtrzymaniu.  W piecu Migomax 12kW spalam 4 taczki drewna na tydzień dla domu 120m2 (temp. w domu 23-24*C). Na pewno nie jest to komfort posiadania pieca z podajnikiem, tylko życie z minutnikiem, ale jest to tania alternatywa na trudny czas. Palenie łączone u mnie się nie sprawdziło, więc palę jednym opałem.

image.thumb.jpeg.8f1b8be4704e40bf4e07a983dd1230b5.jpeg

Edytowane przez ShooterPL
Rozwinięcie tematu.