Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli podsumowując kocioł jest OK i można kupić? Bo zastanawiam się nad tym kotłem 18-19kW lub pereko. 

Oba są podobne bo można i węglem i drewnem palić . W Tekli istnieje możliwość adaptacji na pelet jak rządzący cos wymyśla i to jest plus. Mam stary dom z 19 wieku ze ścianami prawie 150 cm z kamienia. Gazu nie ma, więc zostaje drewno lub węgiel. Tekla ma fajna modułową konstrukcję i możliwość ograniczenia wielkości komory spalania (jak w lecie pale na ciepłą wodę). 

Siedzę szukam i trudno się zdecydować bo trzeba trochę kasy wydać a każda firma chwali swoje.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.10.2024 o 18:13, Andy1122 napisał(a):

Czyli podsumowując kocioł jest OK i można kupić? Bo zastanawiam się nad tym kotłem 18-19kW lub pereko. 

Oba są podobne bo można i węglem i drewnem palić . W Tekli istnieje możliwość adaptacji na pelet jak rządzący cos wymyśla i to jest plus. Mam stary dom z 19 wieku ze ścianami prawie 150 cm z kamienia. Gazu nie ma, więc zostaje drewno lub węgiel. Tekla ma fajna modułową konstrukcję i możliwość ograniczenia wielkości komory spalania (jak w lecie pale na ciepłą wodę). 

Siedzę szukam i trudno się zdecydować bo trzeba trochę kasy wydać a każda firma chwali swoje.

Tak jeśli ktoś ma czas i chęci pobawić się z drewnem to jest kocioł dla niego ja nie narzekam jest ok można palić i węglem i drewnem ja mam specyfikację na drewno bo tak mi zależało to nie ma różnicy .przystawka na pellet to jest 15 minut i jest zamontowana a w dzisiajszych czasach trzeba sie zabezpieczyć w dwa żródła ciepła bo pellet teraz tani ale już był po 4 tyś wtedy alternatywa drewno i jest naprawdę ekonomiczny tylko trzeba sie nauczyć palić ale to kwestia czasu. jest jeszcze jeden kocioł ogniwo duo  to też kocioł na pellet i drewno ale blachy cieńsze w tekli są 8 mm przez to jest naprawdę cieżki .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Czy komin ceglany o przekroju 12x24cm wysokość 7m wystarczy do tego pieca?

Do tej pory użytkuję starego 40 letniego kopciucha który zaczyna się pocić i  ten piec by mi pasował bo mam w instalacji rury 2 calowe na grawitacji tylko nie wiem czy komin wystarczy bo to piec dolnego spalania na kopciuchu z kominem nie mam problemu bo zawsze jest wygrzany.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @norbieturbi581 mam MP-a 14 i taki sam komin. Komin jest centralnie umieszczony w budynku ma już 40 l , czerwona cegła. Daje radę bez mechanicznych wyciągów. 

Pozdrawiam  

Opublikowano

Mój też przechodzi przez budynek tylko część ok 2,5 m przez poddasze i na zewnątrz no i jednak chyba się zdecyduję na Tekla na drewno i węgiel 24kW bo jak mi ten klęknie w czasie mrozów to będzie nie wesoło, a tak to podłączę narazie też na grawitacji, a później się zobaczy.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @norbieturbi581 całkiem ładny kociołek, sporą ma komorę zaladowczą i cena jest przyzwoita. Jedno co mnie zastanawia to te elementy ceramiczne, ich wytrzymalosc i w razie uszkodzenia jaka jest możliwość dokupienia bo raczej sie nie da tego dorobić.Warto by było dopytać kogoś kto to użytkuje.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Albo zadzwonić do producenta i się dopytać ile to kosztuje.😉

Opublikowano

Kol @norbieturbi581 szukalem daleko a odpowiedzi na moje wątpliwości były kilka postów wcześniej a wszystko przez to że  nie którzy  uczestnicy dyskusji  z jakiś sobie znanych powodów nie przedstawiają się w STOPCE  . A było by bardziej czytelnie.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Też czytałem i na razie chyba zaczekam z zakupem.

Cytując instrukcję: W tylnej części komory spalania umieszczone są katalizatory żarobetonowe.

cd. Gwarancją nie są objęte elementy zużywające się typu śruby, nakrętki uchwyty, elementy ceramiczne.................

także instrukcja mówi o katalizatorach żarobetonowych, a warunki gwarancji o elementach ceramicznych i bądź człowieku mądry.

Na stronie producenta z częściami zamiennymi brak w/w elementów (pewnie żeby nie odstraszać klienta).

Trzeba by zadzwonić i się dopytać ale to po Nowym Roku poczekamy zobaczymy.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Moim zdaniem te elementy, aczkolwiek niekonsekwentnie nazwane, bo raz ceramika a później żarobeton, nie podlegają gwarancji. Kruszenie, czy pękanie w czasie użytkowania, to jakby naturalne zużycie, tak jak powiedzmy klocki hamulcowe i tarcze w aucie. Można co prawda próbować reklamować według nas przedwczesne zużycie, ale producent jak zwykle zasłoni się niewłaściwą eksploatacją  więc na pewno warto przed zakupem dopytać i być przygotowanym na ewentualny wydatek, tylko jaki ? W MPM-ach też nie wszystko było dostępne na stronach producenta, ale po mailowym kontakcie można poznać cenę i wiele rzeczy zamówić z wysyłką.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pamiętajcie, wspierajcie TYLKO Polskie kotły 😁

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki bercus to wychodzi powyżej 1000 zł za klp. z przesyłką i tak gdzieś ktoś pisał na forum.

Oczywiście nie wszystkie elementy a jest ich 4 szt. na raz ulegną uszkodzenie ale cena dość duża.

Edytowane przez norbieturbi581
Opublikowano
W dniu 15.12.2024 o 18:55, norbieturbi581 napisał(a):

Witam.

Czy komin ceglany o przekroju 12x24cm wysokość 7m wystarczy do tego pieca?

Do tej pory użytkuję starego 40 letniego kopciucha który zaczyna się pocić i  ten piec by mi pasował bo mam w instalacji rury 2 calowe na grawitacji tylko nie wiem czy komin wystarczy bo to piec dolnego spalania na kopciuchu z kominem nie mam problemu bo zawsze jest wygrzany.

witam ja mam 9 metrów i daje radę nawet za dużo myślę zę powinieneś założyć ochronę powrotu bo to ważne i chroni piec przed jak ty to mówisz poceniem  ja mam bufor tak że u mnie ten piec chodzi na temperaturze optymalnej .  a jeszcze c odo komina mam taki sam tyle zę 2 metry wyższy.  Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 17.12.2024 o 07:23, bercus napisał(a):

Tekla może być wzorowana na czeskim kotle ale to nie znaczy, że wymiary katalizatorów będą identyczne. Mogą nie pasować.

zza pomocą zastanawiam się czy takich popękanych katalizatorów nie da się skleić uszczelniacza kominkowego na bazie szkła wodnego

przepraszam za błąd. Chciałem napisać

Zastanawiam się czy takich pękniętych katalizatorów nie da się skleić za pomocą uszczelniacza kominkowego na bazie szkła wodnego

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.12.2024 o 09:34, zaciapa napisał(a):

Pamiętajcie, wspierajcie TYLKO Polskie kotły

Jak kocioł jest dobry to żadnego wspierania nie potrzebuje. A jak szajs to nic mu nie pomoże że jest polski. 
Producent ma robić dobre kotły a nie pseudo-patriotyczne bzdety.  

(Nie twierdzę że polskie kotły są złe, wręcz przeciwnie - są coraz lepsze. Ale są i problematyczne wytwory. W każdym razie, w zimie się polskością nie ogrzejesz, lepiej kupować produkty dobrej jakości a nie jedynej słusznej narodowości.)

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Te kotly sa identyczne.Tekla jest viaflamem z tabliczka tekli.Tak,jako wszystkie polskie kotly želiwne byly czeskimi viadrusami z polska naklejka.