Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Produkcja Pelletu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forum.

Zaznaczę, że jestem zielony w temacie.

Mam zamiar  zacząć produkować pellet, ale mam  do was kilka pytań.

Jaką pleciarkę z jakiej firmy  polecacie?

Wystarczy, że kupię trociny i  uzyskam odpowiednią wilgotność i wsypię do pleciarki, czy jest to bardziej skomplikowany proces?

1 tona trocin = 700 kg pelletu, mniej czy więcej ?

ile się mniej więcej płaci za serwisowanie maszyny.

Czy budżet 16 tyś jest wystarczający, aby zacząć ,,produkcję"?

i może jakieś rady od was.

Pozdrawiam Wesołych Świąt! 

Opublikowano

Tona to tona. 4-5m3 trocin to tona pelletu. Jeśli nie wiesz takich podstawowych rzeczy to nie bierz się za ten biznes, lub kup jakaś niedrogą pelleciarke za 6000zl z przerobem 100kg/h, gotową trocine iglastą 13-15% i próbuj. Wtedy tona pelletu przy udanym turlaniu licząc materiał + prąd (w tym przypadku maszyna 3KW) wyjdzie Ci jakieś 410zl.

Opublikowano (edytowane)

Kolego. Zapomnij 100kg na godzinę z 3kW silnika... Ha ha. Granulaty ciężkie (zbożowe, mączki) do paszy tak, trocina nigdy w życiu, jak wyrobisz na pelnym docisku rolek 60kg to powinieneś być wniebowzięty😁

Surową trocinę musisz suszyć, surowa tartaczka to 30-40%wody którą musisz odparować, sucha trocina ze stolarni jest ok, ale musisz również sprawdzić wilgotność gdyż sucha trocina jest higroskopijna i chłonie wilgoć z powietrza jak gąbka. U mnie w około nie ma szans na wióry ze stolarni bo wszystko zabierają peleciarze. Grube wióry z heblarek musisz jeszcze mielić, one pójdą w granulatorze ale wydajność Tobie jeszcze spadnie.

Pozdrawiam. YARO

Edytowane przez YaroXylen
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja nie wiem czy w ogóle taka maszynka da rade z trocinom , to jest do paszy raczej .

Ryzyko duże że po pierwszych próbach pójdzie w kąt , a żona Ci głowę będzie suszyć że marnujesz pieniądze ☺️

Opublikowano

Da radę da, u mnie chłopak od tego zaczynał. Po roku kupił całą taśmę Gropela :-)

Co do trociny o której pisał @YaroXylen, oczywiście że tartaczna sie nie nadaje, to nawet nie chodzi o wilgotność, ale zanieczyszczenia. Ode mnie spod traka żaden pelleciarz trociny nie weźmie bo nie chce sobie robić problemów. Kupujesz gotową, suchą. Materiał na pellet powinien nie wyjść drożej niż 350zł. I nie dajcie sobie wcisnąć kit że drewno podrożało, owszem, podrożało, dłużyca na 2022 na poziomie 5-8% (i piszę to już po raz kolejny)

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, eliks napisał:

Da radę da, u mnie chłopak od tego zaczynał. Po roku kupił całą taśmę Gropela 🙂

Oczywiście że da radę,  tylko że nigdy tych wydumanych  wydajności(100kg/h) nie uzyska na trocinie. Myślę że realnie 40-60kg/h z silniczka 3kW. Jakby robił z godzinkę dziennie to nie rozwali przekładni a i może silnika nie spali. Ale jak bedzie robil kilka godzin to nie wróżę nic dobrego. Przeciez nie bedzie uruchamiał na pół godziny bo nieoplacalne jak matryca może sie rozgrzewać z 10min🤔🤔🤔

Pozdrawiam. Yaro

Edytowane przez YaroXylen
literówka
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Piach, kora i kilka innych. Jak podnosisz kłodę z ziemi, wstawiasz na szyny to wiadomo że grubsze rzeczy przeczyscisz szczotką, reszta zostaje, zwłaszcza w zimę. 

Opublikowano

Ależ biorą. Widzisz, ja mieszkam nieopodal potężnej fabryki pelletu Libero od których biorę towar od 4 lat. Spytaj się ich skąd biorą jeśli ode mnie spod traka nie chcą. Jest trocina i trocina, to nie jest takie proste jak niektórzy myślą. 

Opublikowano

Energo Biomasa to robi pellet z DINem więc jeśli masz jakieś uwagi do nich to warto je zgłosić bo w internecie to wszytko można powiedzieć i widzieć. Ja ci mówię jak jest u nas. 

Opublikowano
W dniu 27.12.2021 o 09:44, YaroXylen napisał:

Kolego. Zapomnij 100kg na godzinę z 3kW silnika... Ha ha. Granulaty ciężkie (zbożowe, mączki) do paszy tak, trocina nigdy w życiu, jak wyrobisz na pelnym docisku rolek 60kg to powinieneś być wniebowzięty😁

Grube wióry z heblarek musisz jeszcze mielić, one pójdą w granulatorze ale wydajność Tobie jeszcze spadnie.

Mam wrażenie jak byś Kolego próbował kiedykolwiek takiej maszynki , lub co najmniej widział u kogoś .

Opublikowano

Witam.

Ciupkę większe 🙂 ....

Pozdrawiam. YARO

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie po co otwory w workach z pelletem? Myślałem że one są szczelne żeby nie łapać wilgoci a tu niespodzianka...

Opublikowano

Suche też nie są do końca więc pewnie po to żeby się nie "pocił" worek.

Opublikowano

Dokładnie, worki nie mają się pocić. To normalne.