Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie na razie czysto teoretyczne (chce się rozeznać w temacie)

Mam zamontowany kocioł kondensacyjny  ogrzewa  parter (podłogówka), piętro  (grzejniki)  do kompletu jest sprzęgło i zawór 3D czy do takiej instalacji ciężko będzie podłączyć pompę ciepła ? 

Może mi ktoś miej więcej napisać jak by to wyglądało  ?
Pompa wpięta była by tam gdzie obecnie kocioł kondensacyjny czyli przed sprzęgłem ? 
Czytam ze niektórzy stosują bufor czy w takiej instalacji również należało by go zastosować ?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Mały bufor będzie mile widziany jako sprzęgło i zład wody potrzebny do defrostów.

Opublikowano
3 godziny temu, zip20 napisał:

Obecnie miej więcej tak to wygląda 

Schemat klasyczny, prawidłowy - tylko pytanie czy te moduły MM będą działać jak będzie wyłączony kocioł i będzie PC działać? 

Opublikowano (edytowane)

Tego nie wiem,  kocioł to cerapur smart zsb 14-5c, 
Rozumiem ze dobrze by było aby automatyka kotła działała mimo tego że kocioł nie grzeje ?

znalazłem takie zdjęcia z Internetu  (jestem po za domem ) 
pierwsza po lewej (zworka )  może jej wycięcie da zamierzony efekt ?
To pod czujnik temperatury typu ( włącz/wyłącz)

net kocioł.jpg

Edytowane przez zip20
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej wybrać urządzenie dedykowane przez producenta do współpracy z innym źródłem ciepła w tzw układzie hybrydowym.W twoim przypadku przy kotle firmy Junkers (Bosch) byłaby to pompa ciepła Compress 3000AWBS

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Szukasz pompy z funkcją pracy biwalentnej. Wystarczy że jedno z urządzeń kontroluje sytuację i dostosowuje się do warunków w instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Możesz rozwinąć ? 

edit: doczytałem ta pompa boscha jest biwalentna nie wiem tylko jak to się łączy z obecnym systemem bo tutaj jest kolejny regulator i inne regulatory pokojowe.

W dokumentacji pompy " bosch compress 3000 aws b"   jest schemat połącznia, trzeba by sporo kotłownie przerobić wszystko leci pod tą jednostkę wewnętrzną pompy ciepła. I w sumie dalej nie wiem jak by to współgrało z tym co jest już zamontowane.

Podzieli się ktoś  schematem jak to ma u siebie podłączone w instalacji  z kotłem gazowym. 

pompa.png

Edytowane przez zip20
Opublikowano

Mogę się opierać tylko na funkcjonowaniu systemu w panasoniku, gdyż tylko to rozgryzałem montując niedawno monoblok. Dokłada się płytę rozszerzeń i wtedy jest możliwość pełnej kontroli pracy z dodatkowym źródłem ciepła, które dostaje sygnał do rozpoczęcia pracy w celu wspomagania pompy. Nie szedłbym tylko w dedykowane pompy systemowe, na pewno inna też spełni wymagania i może pozwoli zaoszczędzić na kosztach zakupu i użytkowania.

Opublikowano

Pompa ciepła systemowa pozwala na pełną współpracę wszystkich urządzeń, natomiast pompa "obca"

będzie musiała mieć dublowane pompy i mieszacz wpięte równolegle do istniejących , ale już za nimi.

Do tego naczynie buforowe do defrostu i jest komplet.

Jak PC ma możliwość sterowania pompami i mieszaczem to jesteś w już "w domu", jak nie to następna "proteza " ze sterownika np techa czy innego.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sambor napisał:

Jak PC ma możliwość sterowania pompami i mieszaczem to jesteś w już "w domu", jak nie to następna "proteza " ze sterownika np techa czy innego.

Czyli jak dobrze rozumiem mam dwie opcje, pompa producenta i wtedy  zgra się to z obecnym systemem, lub obca ale wtedy rzeźba i albo dublowanie pomp  i zaworów mieszających albo przekaźniki żeby mogła  sterować   obecnymi pompami  i zaworem 3D ?

Czyli nie mam możliwości ze podepnę to pod obecną instalacje a kocioł będzie  sterował zaworem i pompami  korzystając z innego źródła ciepła ?

Edytowane przez zip20
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem jeszcze taka informacje dotyczącą styku MD1 na module mm100 

Cytat

Instalacja 53 Dodatkowo dla obiegu grzewczego w połączeniu z pompą ciepła (ogrzewanie/chłodzenie): czujnik punktu rosy; podłączenie do MD1; w chwili osiągnięcia punktu rosy przesyła sygnał do regulatora w celu uniknięcia tworzenia się kondensatu wskutek dalszego wychładzania i zatrzymuje pompę c.o. Dodatkowo dla obiegu grzewczego stałotemperaturowego: zewnętrzny sygnał zapotrzebowania na ciepło; podłączenie do MD1 (pompa jest załączana tylko wówczas, gdy na module obsługowym włączona jest funkcja zewnętrznego zapotrzebowania na ciepło) napęd elektryczny zaworu mieszającego (opcja); podłączenie do VC1 czujnik temperatury zasilania w przyporządkowanym obiegu grzewczym (opcja); podłączenie do TC1 Dla obiegu ładowania zasobnika (np. za sprzęgłem hydraulicznym): Pompa ładująca zasobnik; podłączenie do PC1; mostek ( rys. 1 [2], str. 88) podłączyć do MC1 Pompa cyrkulacyjna (opcjonalnie); podłączenie do VC1 (zacisk przyłączeniowy 43: pompa cyrkulacyjna faza/zacisk przyłączeniowy 44: wolny) Czujnik temperatury zasilania sprzęgła hydraulicznego (opcjonalnie; nie przy wszystkich modułach obsługowych); podłączenie do T0 Czujnik temperatury zasobnika; podłączenie dotc1. Instalacja osprzętu dodatkowego Osprzęt dodatkowy zainstalować zgodnie z przepisami prawa i dostarczonymi instrukcjami. Jeżeli dołączone instrukcje czujnika punktu rosy lub pompy ciepła nie zawierają innych wymogów: Zamontować czujnik punktu rosy możliwie najbliżej zasobnika buforowego lub w najchłodniejszym miejscu instalacji. Do MD1 można podłączyć równolegle maksymalnie 4czujniki punktu rosy. 

mm100.png

Edytowane przez zip20
Opublikowano
W dniu 16.12.2021 o 10:04, sambor napisał:

Pompa ciepła systemowa pozwala na pełną współpracę wszystkich urządzeń, natomiast pompa "obca"

będzie musiała mieć dublowane pompy i mieszacz wpięte równolegle do istniejących , ale już za nimi.

Do tego naczynie buforowe do defrostu i jest komplet.

A jak by podłączyć pompę ciepła tak żeby podawała temperature trochę wyższą niż ta która jest obliczana przez   kocioł na sprzęgle, wtedy kocioł nie będzie się załączał ? 

• 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Powoli temat  pompy ciepła zbliża się wielkimi krokami  i chciałbym sobie to poukładać w głowie. Pompa będzie Panasonica 5KW monoblok, będzie pracować w trybie biwaletnym, dogrzewanie w razie mrozów będzie  kotłem gazowym.
Dziękuje @carinus za dużo informacji.

Co do sterowania,  to jeszcze nie wiem jak to rozwiąże, zobaczymy jakie opcje sa integracji pompy z kotłem. 

Druga sprawa  sprawdziłem i po rozłączaniu zworki termostatu pokojowego  on/off w kotle, kocioł steruje wszystkimi obiegami i  zaworem 3d tylko nie załącza palnika wiec tez to można w pewnym stopniu wykorzystać do sterowania.

Poproszę o sugestie odnośnie rysunku, zamysł jest taki żeby przez pompę kiedy nie pracuje bo są mrozy przepuszczać ciepła wodę.  Obecnie w instalacji jest sprzęgło wiec ono pozostaje, na zielono bypass na wypadek jakiejś awarii  

edit: teraz jeszcze zastanawiam co się będzie działo kiedy zawór cwu będzie w złym położeniu  a załączy się kocioł, chyba ze będzie to jakiś elektro zawór który będzie w  pozycji otwartej gdy pompa nie działa i będzie otwierał przepływ 

kotłownia1.png

Edytowane przez zip20
Opublikowano (edytowane)

Przemyślałem sytuację i wydaje mi się ze w przypadku kotła gazowego nie ma sensu przepuszczać ciepłej wody przez pompę ciepła bo przy braku prądu wiele to nie da.
Lepiej zainwestować w UPS który utrzyma w sytuacji awaryjnej prace kotła i pompkę pompy ciepła.

Proszę o sprawdzanie schematu1526122521_kotowniagot.png.b7a07206515f4ca9612197b33bae8548.png

Edytowane przez zip20
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ochrony pompy ciepła podczas braku napięcia.
Elektrozawór który będzie otwierał przepływ podczas braku prądu  i mała pompa obiegowa.

Nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne ale wydaje mi się ze sama pompka bez tego obejścia sprzęgła bardzo szybko wychłodziła by sprzęgło i pompa po jakimś czasie mogła by zamarznąć ? czy jednak się mylę i wystarczy tylko pompka obiegowa za sprzęgłem pchająca wodę w pompę ciepła  w momencie braku prądu (na ile taki bufor 50 litów wystarczy aż się wychłodzi )?  
   image.png.05964cb4aa19e2d34141745b1356ad57.png

Edytowane przez zip20