zip20 Opublikowano 15 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Pytanie na razie czysto teoretyczne (chce się rozeznać w temacie) Mam zamontowany kocioł kondensacyjny ogrzewa parter (podłogówka), piętro (grzejniki) do kompletu jest sprzęgło i zawór 3D czy do takiej instalacji ciężko będzie podłączyć pompę ciepła ? Może mi ktoś miej więcej napisać jak by to wyglądało ? Pompa wpięta była by tam gdzie obecnie kocioł kondensacyjny czyli przed sprzęgłem ? Czytam ze niektórzy stosują bufor czy w takiej instalacji również należało by go zastosować ? Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Najlepiej będzie jak narysujesz jak masz i wtedy na rysunku można zaznaczyć miejsce wpięcia. Cytuj
zip20 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Obecnie miej więcej tak to wygląda Edytowane 15 Grudnia 2021 przez zip20 Cytuj
carinus Opublikowano 15 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Mały bufor będzie mile widziany jako sprzęgło i zład wody potrzebny do defrostów. Cytuj
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 15 Grudnia 2021 3 godziny temu, zip20 napisał: Obecnie miej więcej tak to wygląda Schemat klasyczny, prawidłowy - tylko pytanie czy te moduły MM będą działać jak będzie wyłączony kocioł i będzie PC działać? Cytuj
zip20 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor #6 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Tego nie wiem, kocioł to cerapur smart zsb 14-5c, Rozumiem ze dobrze by było aby automatyka kotła działała mimo tego że kocioł nie grzeje ? znalazłem takie zdjęcia z Internetu (jestem po za domem ) pierwsza po lewej (zworka ) może jej wycięcie da zamierzony efekt ? To pod czujnik temperatury typu ( włącz/wyłącz) Edytowane 15 Grudnia 2021 przez zip20 Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 15 Grudnia 2021 #7 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Najlepiej wybrać urządzenie dedykowane przez producenta do współpracy z innym źródłem ciepła w tzw układzie hybrydowym.W twoim przypadku przy kotle firmy Junkers (Bosch) byłaby to pompa ciepła Compress 3000AWBS Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Uzytkownik2 Cytuj
zip20 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor #8 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Pytanie czy da się podłączyć niededykowane. a to dedykowane jak komunikuje się z obecnym systemem poprzez magistrale ? niby ta pompa współpracuje https://www.junkers-sklep.pl/technika-solarna-i-pompy-ciepla/pompy-ciepla/pakiet-biwaletny-bosch-compress-3000-aws-b-do-wspolpracy-z-kotlem,p1988883669#wersja-132226030 lub ta https://www.junkers-sklep.pl/technika-solarna-i-pompy-ciepla/pompy-ciepla/pakiet-biwalentny-bosch-compress-cs7000i-aw-orb-do-wspolpracy-z-kotlem,p836342170#wersja-617737600 Edytowane 16 Grudnia 2021 przez zip20 Cytuj
carinus Opublikowano 16 Grudnia 2021 #9 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Szukasz pompy z funkcją pracy biwalentnej. Wystarczy że jedno z urządzeń kontroluje sytuację i dostosowuje się do warunków w instalacji. Cytuj
zip20 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor #10 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Możesz rozwinąć ? edit: doczytałem ta pompa boscha jest biwalentna nie wiem tylko jak to się łączy z obecnym systemem bo tutaj jest kolejny regulator i inne regulatory pokojowe. W dokumentacji pompy " bosch compress 3000 aws b" jest schemat połącznia, trzeba by sporo kotłownie przerobić wszystko leci pod tą jednostkę wewnętrzną pompy ciepła. I w sumie dalej nie wiem jak by to współgrało z tym co jest już zamontowane. Podzieli się ktoś schematem jak to ma u siebie podłączone w instalacji z kotłem gazowym. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez zip20 Cytuj
carinus Opublikowano 16 Grudnia 2021 #11 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Mogę się opierać tylko na funkcjonowaniu systemu w panasoniku, gdyż tylko to rozgryzałem montując niedawno monoblok. Dokłada się płytę rozszerzeń i wtedy jest możliwość pełnej kontroli pracy z dodatkowym źródłem ciepła, które dostaje sygnał do rozpoczęcia pracy w celu wspomagania pompy. Nie szedłbym tylko w dedykowane pompy systemowe, na pewno inna też spełni wymagania i może pozwoli zaoszczędzić na kosztach zakupu i użytkowania. Cytuj
sambor Opublikowano 16 Grudnia 2021 #12 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Pompa ciepła systemowa pozwala na pełną współpracę wszystkich urządzeń, natomiast pompa "obca" będzie musiała mieć dublowane pompy i mieszacz wpięte równolegle do istniejących , ale już za nimi. Do tego naczynie buforowe do defrostu i jest komplet. Jak PC ma możliwość sterowania pompami i mieszaczem to jesteś w już "w domu", jak nie to następna "proteza " ze sterownika np techa czy innego. Cytuj
zip20 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor #13 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) 4 godziny temu, sambor napisał: Jak PC ma możliwość sterowania pompami i mieszaczem to jesteś w już "w domu", jak nie to następna "proteza " ze sterownika np techa czy innego. Czyli jak dobrze rozumiem mam dwie opcje, pompa producenta i wtedy zgra się to z obecnym systemem, lub obca ale wtedy rzeźba i albo dublowanie pomp i zaworów mieszających albo przekaźniki żeby mogła sterować obecnymi pompami i zaworem 3D ? Czyli nie mam możliwości ze podepnę to pod obecną instalacje a kocioł będzie sterował zaworem i pompami korzystając z innego źródła ciepła ? Edytowane 16 Grudnia 2021 przez zip20 Cytuj
zip20 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor #14 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Znalazłem jeszcze taka informacje dotyczącą styku MD1 na module mm100 Cytat Instalacja 53 Dodatkowo dla obiegu grzewczego w połączeniu z pompą ciepła (ogrzewanie/chłodzenie): czujnik punktu rosy; podłączenie do MD1; w chwili osiągnięcia punktu rosy przesyła sygnał do regulatora w celu uniknięcia tworzenia się kondensatu wskutek dalszego wychładzania i zatrzymuje pompę c.o. Dodatkowo dla obiegu grzewczego stałotemperaturowego: zewnętrzny sygnał zapotrzebowania na ciepło; podłączenie do MD1 (pompa jest załączana tylko wówczas, gdy na module obsługowym włączona jest funkcja zewnętrznego zapotrzebowania na ciepło) napęd elektryczny zaworu mieszającego (opcja); podłączenie do VC1 czujnik temperatury zasilania w przyporządkowanym obiegu grzewczym (opcja); podłączenie do TC1 Dla obiegu ładowania zasobnika (np. za sprzęgłem hydraulicznym): Pompa ładująca zasobnik; podłączenie do PC1; mostek ( rys. 1 [2], str. 88) podłączyć do MC1 Pompa cyrkulacyjna (opcjonalnie); podłączenie do VC1 (zacisk przyłączeniowy 43: pompa cyrkulacyjna faza/zacisk przyłączeniowy 44: wolny) Czujnik temperatury zasilania sprzęgła hydraulicznego (opcjonalnie; nie przy wszystkich modułach obsługowych); podłączenie do T0 Czujnik temperatury zasobnika; podłączenie dotc1. Instalacja osprzętu dodatkowego Osprzęt dodatkowy zainstalować zgodnie z przepisami prawa i dostarczonymi instrukcjami. Jeżeli dołączone instrukcje czujnika punktu rosy lub pompy ciepła nie zawierają innych wymogów: Zamontować czujnik punktu rosy możliwie najbliżej zasobnika buforowego lub w najchłodniejszym miejscu instalacji. Do MD1 można podłączyć równolegle maksymalnie 4czujniki punktu rosy. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez zip20 Cytuj
zip20 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor #15 Opublikowano 23 Grudnia 2021 W dniu 16.12.2021 o 10:04, sambor napisał: Pompa ciepła systemowa pozwala na pełną współpracę wszystkich urządzeń, natomiast pompa "obca" będzie musiała mieć dublowane pompy i mieszacz wpięte równolegle do istniejących , ale już za nimi. Do tego naczynie buforowe do defrostu i jest komplet. Jak PC ma możliwość sterowania pompami i mieszaczem to jesteś w już "w domu", jak nie to następna "proteza " ze sterownika np techa czy innego. A jak by podłączyć pompę ciepła tak żeby podawała temperature trochę wyższą niż ta która jest obliczana przez kocioł na sprzęgle, wtedy kocioł nie będzie się załączał ? Cytuj
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2021 #16 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Możesz spróbować,z kotłem na paliwo stałe ten pomysł jest skuteczny Cytuj
zip20 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor #17 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Podpowie ktoś w którym miejscu należało by wpiąć przewody od wymiennika z pompy ciepła ? Cytuj
sambor Opublikowano 9 Czerwca 2022 #18 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Między sprzęgłem a kotłem, ale powiedz po co ci wymiennik dla PC? Cytuj
zip20 Opublikowano 25 Października 2022 Autor #19 Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) Powoli temat pompy ciepła zbliża się wielkimi krokami i chciałbym sobie to poukładać w głowie. Pompa będzie Panasonica 5KW monoblok, będzie pracować w trybie biwaletnym, dogrzewanie w razie mrozów będzie kotłem gazowym. Dziękuje @carinus za dużo informacji. Co do sterowania, to jeszcze nie wiem jak to rozwiąże, zobaczymy jakie opcje sa integracji pompy z kotłem. Druga sprawa sprawdziłem i po rozłączaniu zworki termostatu pokojowego on/off w kotle, kocioł steruje wszystkimi obiegami i zaworem 3d tylko nie załącza palnika wiec tez to można w pewnym stopniu wykorzystać do sterowania. Poproszę o sugestie odnośnie rysunku, zamysł jest taki żeby przez pompę kiedy nie pracuje bo są mrozy przepuszczać ciepła wodę. Obecnie w instalacji jest sprzęgło wiec ono pozostaje, na zielono bypass na wypadek jakiejś awarii edit: teraz jeszcze zastanawiam co się będzie działo kiedy zawór cwu będzie w złym położeniu a załączy się kocioł, chyba ze będzie to jakiś elektro zawór który będzie w pozycji otwartej gdy pompa nie działa i będzie otwierał przepływ Edytowane 25 Października 2022 przez zip20 Cytuj
zip20 Opublikowano 25 Października 2022 Autor #20 Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) Przemyślałem sytuację i wydaje mi się ze w przypadku kotła gazowego nie ma sensu przepuszczać ciepłej wody przez pompę ciepła bo przy braku prądu wiele to nie da. Lepiej zainwestować w UPS który utrzyma w sytuacji awaryjnej prace kotła i pompkę pompy ciepła. Proszę o sprawdzanie schematu Edytowane 25 Października 2022 przez zip20 Cytuj
zip20 Opublikowano 25 Października 2022 Autor #21 Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) Jeszcze zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ochrony pompy ciepła podczas braku napięcia. Elektrozawór który będzie otwierał przepływ podczas braku prądu i mała pompa obiegowa. Nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne ale wydaje mi się ze sama pompka bez tego obejścia sprzęgła bardzo szybko wychłodziła by sprzęgło i pompa po jakimś czasie mogła by zamarznąć ? czy jednak się mylę i wystarczy tylko pompka obiegowa za sprzęgłem pchająca wodę w pompę ciepła w momencie braku prądu (na ile taki bufor 50 litów wystarczy aż się wychłodzi )? Edytowane 25 Października 2022 przez zip20 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi