Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik sv200

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

Ściągnąłem instrukcję argosa pid plus. Po krótkiej lekturze lepiej go ogarniam. Jeśli się mylę to niech Kijasr mnie poprawi.

Jeśli palnik ustawiony w trybie liniowym, to ustawiasz podawanie i pałzę tak aby przy 100% osiągał moc znamionową kotła. Minimum ustaw na 20%. Teraz ustawiasz nadmuch dla max i min mocy. Jak ma wyglądać płomień na poszczególnych mocach sprawdzisz na YT.

Sprawdź w ustawieniach i napisz jaki jest potencjał podajnika i kaloryczność opału. Ważne parametry wg których sterownik oblicza moc palnika.

Dobre zrozumienie instrukcji obsługi to połowa sukcesu.

• Zgadzam się 1

@Hitower @Kijasr
Masz rację, doczytałem ze zrozumieniem instrukcję, a przynajmniej jej pierwszą część i wynika z niej, że nastawy w sekcji Palnik mają mówić o mocy maksymalnej kotła. 

W instrukcji do kotła nie było informacji o najlepszych nastawach na Technix-Pel 38kW.

image.png.f3aa220780a808863042b2aa16f5c35e.png

Znalazłem jednak w innej instrukcji nastawy dla mojego kotła:

image.png.7c19815d27357674689f71fb65b569e6.png

Niestety dmuchawy 80W, takiej jak w instrukcji, nie jestem w stanie ustawić na 80 procent, wchodzi jedynie maksymalnie 74, nie wiem dlaczego. Jakiś pomysł? Mam oczywiście dmuchawę 80W. kW się nie sugerować, to było przed tym jak zmieniłem przesyp na 12,6kg/h - chociaż te ustawienia (przesypu i kaloryczności) nie mają wpływu na sposób palenia. Sprawdziłem i po nastawach poniżej i pracy 70%, gdy dobijał do 100%, sterownik podawał paliwo nawet co minutę, albo półtorej minuty.

image.png.a0e891eba6c8b2a96570cacf092082a7.png

Faktycznie, po zmianie płomień się poprawił, a po dojściu do 100%, piec przeszedł w stan podtrzymania - lekko się zadymiał, ale tragedii nie było - zobaczymy jak będzie wyglądać po nocy albo 24h.

Tutaj foto płomienia po zmianach parametrów na te z instrukcji i przy 70% mocy:

image.thumb.png.276f024a1f62e7c6f4c683fbdee121b2.png

A tutaj zdjęcia gdy już osiągnął 100% i po otwarciu drzwi lekki dymek wyszedł na zewnątrz/uciekł dalej:

image.thumb.png.df063f0f03b40265110d0ddd240786a1.pngimage.thumb.png.8ea23964e47de4d94350d4f78f9e37ff.png

Zaczepiłem też czujnik temp. cwu na palnik, tam głębiej, żeby zobaczyć temperatury - przy 70% czy 85% dobijał do 56 stopni, a przy podtrzymaniu było nawet 46 stopni. Po zmianach ustawień czujnik zamocowany pod podajnikiem na stałe pokazywał 28 stopni, a nie jak w przeszłości, 30. Więc faktycznie coś się z powodu wiatru ochłodziło.

image.thumb.png.5757666586e746d96b3d420d568e2582.png

Takie za to mam ustawienia podtrzymania - ktoś jakieś sugestie? Znalazłem je na ekotlownia u osoby, która ma Argos PID + i piec 30kW i zdaje się też SV200. Coś zmienić, przestawić? Zobaczymy, jak będzie ze spiekami, bo z tym miałem na początku problem, bo węgiel to Pieklorz 26-29Mj. image.png.8121e5ad6fa4a3135de5b85143e428ad.png

Dzięki za Pomoc Panowie, jak coś znowu sknocę to dam znać 😉

edit: w podtrzymaniu na kotle jest 54 stopnie z zadanych 55, 90-93% i sobie siedzi w podtrzymaniu, ale spaliny mają temperaturę 49 stopni! Co koledzy powiedzą na to?

Edytowane przez NowyWGroszku

Na pierwszym zdjęciu płomień bardzo dobry jak na 70% mocy. Na drugim i trzecim tragedia jak na 100% mocy. Wygląda jakby zdjęcie było zrobione krótko po przejściu w podtrzymanie, po tym jak kocioł pracując na wysokiej mocy osiągnął temperaturę zadaną. Przy 100% płomień powinien być prosty jak na pierwszym zdjęciu, ale dłuższy. Powinien dotykać lub lekko opływać ściankę na przeciw palnika.

Na razie obserwuj i daj znać jakby co. Przy następnym wpisie pokaż zdjęcie popiołu. Straty powstają gdy niedopalony opał jest w popiele lub przez nadmierny nadmuch ciepło ucieka przez komin. Ja wpisuję w sterownik max kaloryczność podaną przez sprzedawcę. Mam pewność, że palnik nie przekracza mocy, której wymiennik jest wstanie odebrać.

Sorry, źle się po prostu wyraziłem co do tej sprawności w procentach w poprzednim poście, nie załapałem tego na początku. Na pierwszym zdjęciu piec pokazywał 70% mocy był płomień tak duży, jak na zdjęciach. Przy pierwszym zdjęciu było palone w nowych nastawach, takich jak ze zdjęcia z instrukcji (oprócz nawiewu, bo tego nie umiałem ustawić na 80, zblokował się na 74 – nie wiedzieć dlaczego). Więc na nastawach producenta piec dobrze się rozpala, ogień wali w ścianę pieca. 

Tutaj zdjęcie jak pracuje na 76-80% mocy.

IMG_20241022_2143542.thumb.jpg.c5742e4dc36ca5082c798c14ad7e016b.jpg

A na zdjęciach 2 i 3 z poprzedniego posta jest piec w podtrzymaniu, gdy osiągnął docelową temperaturę. Palnik wtedy nie pracował.

W podtrzymaniu niestety piec mi kopci, a sądzę, że nie powinien, przynajmniej tak mi się wydaje.  Piec od czasu zmian ustawień palnika (na te z poprzedniego posta) przechodzi cały czas w stan podtrzymania – z jednej strony okej, bo zużyje mniej węgla, z drugiej strony Pieklorz strasznie kopci i smoli w podtrzymaniu. Piec mam cały zbrudzony z sadzy, chyba tak nie powinno być. Zmieniłem temp. kotła z 55 na 60 stopni, ale dalej kopci na podtrzymaniu.

Tu filmik jak dymi po otwarciu komory kotła na podtrzymaniu:

Poniżej podaję swoje parametry podtrzymania:

Ustawienia podtrzymania

Praca – podawanie 15 sekund

Pauza – 2 minuty

Nadmuch 17%

Podanie co 9 cykl
Krotność podania – 1

Co mogę przestawić, żeby tak przestało smrodzić w podtrzymaniu?

Niestety dodatkowo pojawiły się spieki węgla i to większe niż na starych (błędnych) ustawieniach. Tutaj troszkę widać popiół w piecu na zdjęciu:

IMG_20241023_174938.thumb.jpg.d8ddfdda3c5e905e577ff1e8c1c3ac5a.jpg

Jak zredukować dym w podtrzymaniu i spieki węgla?

Z góry dzięki za pomoc!

22 godziny temu, Kijasr napisał(a):

W podtrzymaniu pauzę możesz dać 8minut jak nie będzie gasną to zwiększać. Kiedyś na 15minutach nie gasną ale ostatnio są dziwne węgle że trzeba co 8 minut podać.

Na razie zwiększyłem na 15 minut i wytrzymał, dymu było mało. Teraz testuję 17 minut pauzy, ale po 2 serii podtrzymania już temp. Kotła spada z 60 na 59 i pokazuje, że palnik idzie na 6-10%. Ale 3 raz już wszedł w podtrzymanie i dalej idzie. Po połowie okresu temp spadła do 58c, wyszedł z podtrzymania i pali na 30% żeby robić do 60 stopni

Takie ustawienia

Screenshot_2024-10-23-21-42-55-544_com.google.android_apps.photos.thumb.jpg.0203b15cf5ad70da26e0a9ac61fa490b.jpg

Tak się paliło w podtrzymaniu bez dymu

Screenshot_2024-10-23-21-43-52-970_com.google.android_apps.photos.thumb.jpg.acf7a2e911f2699a0a663c6d21264fcf.jpg

Teraz czekałem aż wbije na 60 stopni, chyba zajęlo mu to 10-16 minut

Tak się paliło na 20%:

Screenshot_2024-10-23-21-47-56-508_com.google.android_apps.photos.thumb.jpg.5a198a32c9aaa2ef7d76f650fc0e39d1.jpg

A tak palił na 5 procent, nawet mocniej niż na początku podbijania temp:

Screenshot_2024-10-23-21-50-25-640_com.google.android_apps.photos.thumb.jpg.167067fc4623a1249f241476daa3325f.jpg

Po 2 minutach podtrzymywania Kocioł cały w dymie. Po 5 kolejnych minutach dym dalej w kotle, nie widać żaru, dopiero zaczyna błyskać jak drzwi otwieram dłużej. 10 minut od startu podtrzymania, dymu mniej. Zmniejszam czas na 13 minut i idę do domu

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Pierwsze zdjęcie praca na 76%. Widać że jest za dużo opału. Zwiększ w ustawieniach kaloryczność opału o 1 Mj.

Podtrzymanie. Czas pracy wydłuż do 20s (pozwoli lepiej rozżarzyć opał). Czas przerwy skróć do 10min, a podanie ustaw co 2 cykle (częstszy nadmuch zapobiega przygasaniu trudnopalnych groszków). Nadmuch ustaw tak aby opał zdążył się rozżarzyć w ciągu 20s pracy.

Zależności parametrów podtrzymania. Zależy od wydajności dmuchawy, jeśli żar się utrzymuje można optymalizować nadmuch. Wydłużasz czas pracy dmuchawy zmniejszasz jej wydajność i na odwrót. Żar przygasa, skracasz czas przerwy lub pracy. Zaczyna kopcić lub są niedopałki, wydłużasz czas przerwy lub pracy.

Z tym sterownikiem, jedyne kopcenie jakie można zaakceptować jest gdy, kocioł po osiągnięciu temp zadanej przechodzi w podtrzymanie. W innych przypadkach trzeba dopracować ustawienia.

• Lubię to 1

Witam. Nastąpiła zmiana kotła w 2020r .Wrzucam zdjęcia wymiennika ,tak wygląda po paleniu od 01,10,024.Zwracam się do kolegi- NowyWGroszku- , oglądając zdjęcia wymiennika i popiołu przypuszczam że palisz w dwuustnie, to jest włącz wyłącz .Mamy 21 wiek a zgaś zapal palono 10 000lat temu, dlatego proszę tylko i wyłącznie włączyć algorytm PID. Ustaw przerwę w podawaniu na początek na 30 s, a potem zwiększaj. Czas podawania i obroty dmuchawy 

[email protected]

20241024_192924.jpg

20241024_192328.jpg

20241024_192411.jpg

20241024_192536.jpg

20241024_195114.jpg

20241024_195125.jpg

Przepraszam ale coś mi przerwało .Czas podawania i obroty dmuchawy PID ustawi sobie sam .Ja mam super sterownik(moim skromnym zdaniem) AGROS PID zwykły ten mały z czarnobiałym wyświetlaczem .Przypuszczam że AGROS PID + działa podobnie. Groszek to (to nie jest reklama) 2020 -KGM 29-2021 KGM Królewski- 2022 KGM 29 -2023 SKARBEK-2024 STASZIC-WUJEK. Tylko algorytm PID poprawi proces spalania .

Pytanien do ekspertow, takie wybrzuszenie jak u kolegi to wynik przegrzania czy zużycia? 

W dniu 25.10.2024 o 19:02, Palacz56 napisał(a):

Tylko algorytm PID poprawi proces spalania .

Przepraszam, że się wtrącam. NowyWGroszku pali w PID, jest to tryb liniowy. Ustawia max i min moc z jaką ma pracować palnik. Następnie ustawia dla tych wartości max i min nadmuch. Resztą zajmuje się algorytm. Oczywiście trzeba wpisać kaloryczność opału oraz wydajność podajnika. Bez tego moc generowana przez palnik jest zafałszowania.

A tak z ciekawości. Jak u ciebie pracuje dmuchawa? Znajomi mają kocioł 13kW i taki sterownik jak twój. W PID jest tragedia. W niektórych zakresach pracy moc palnika wzrasta a obroty dmuchawy spadają. Możesz sobie wyobrazić co się wtedy dzieje.

Witam. Odpowiadam na pytanie o dmuchawę, moja dmuchawa to RMS-120 AL 80W.Pracuje doskonale ,reaguje płynnie na każdy spadek mocy kotła. Kiedy moc spada na 10% to dmuchawa i tak się bardzo powoli i cicho kręci.

A teraz spróbuje pomóc koledze NowyWGroszku, jeżeli sterownik pozwoli ustaw moc min na 0% a max na 100% . 

Podawanie na 10s, dmuchawę wstępnie na 60%ale przypuszczam że trzeba będzie zmniejszać. Przerwę w podawaniu na 30s z zamiarem przedłużania .Podejrzewam że kocioł jest przewymiarowany (tak jak mój) więc jeżeli ustawisz moc min  powiedzmy na 30%,a budynek potrzebuje 10% mocy to kocioł będzie się odstawiał, dymił, produkował sadze i smołę. W PID kocioł nie ma prawa się odstawiać . Nie zwracaj uwagi na płomień ,wyznacznikiem poprawnego spalania jest  kolor i wygląd wymiennika  .Ma być pył jasny lub ciemny ,ale pył. To na początek. PRZEPRASZAM...Nie wiem dlaczego ale zapomniałem powiedzieć na początku ,chyba wiek mam skończone 68l .W marcu zmieniłem ruszt na pelletowy i paliłem do maja pelletem .Teraz będę palił dalej pelletem gdzieś do 15 listopada, lub dalej jeżeli temperatura pozwoli. Ale zapewniam że kolor wymiennika na groszku niewiele się różni ,będzie trochę ciemniejszy. Podrzucę zdjęcia.   

• Lubię to 1

Panowie przymierzam się do wymiany tego paleniska. Pytanie do tych którzy już to robili. Czy zdejmować całkowicie zasyp i rozbierać palnik na części odkrecajac tył palnika z komorą dmuchawy (niebieski) czy odkręcać tylko palnik od kotła (czerwony)? Proszę o radę. IMG_20241102_084802.thumb.jpg.9fa59dcda6457daf93ab9b0a2b097e04.jpg

Ile przepalone w ile lat?

Edytowane przez Pjottter