Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam do Was pytanie może ktoś pomoże. W garażu są płytki położone lekkim spadkiem w stronę drzwi i teraz z auto zbiera się woda i rozlewa się po całym garażu. Czy ktoś słyszał o jakiś listwach, które by nie powodowały rozlewania się wody po  bokach, wykonać tak jakby taki lej wielkości auta?

@sambor może Ty coś wiesz na taki temat Mistrzu? Lub jakiś inny pomysł, a może jakiś sylikon położyć grubiej ?

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Ja mam spadki i kratkę na środku stanowiska, więc nigdy nie rozpatrywałem takiego problemu

Ale widziałem u kolegi rury takie od kanalizy fi 75 przecięte na pół i złapane na kołki do posadzki + silikon na uszczelnienie między rurą a posadzką.

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślałem o listwach od klinkieru ale one chyba zbyt delikatne są raczej @sambor. Jakby Ci przyszedł jakiś pomysł daj znała.

Opublikowano
Opublikowano

@Animus dziękuję za info, teraz nie będę wycinał w płytkach bruzd żeby wstawić kratki. Myślałem nad przyklejeniem czegoś do płytek ale szukam i nic nie wpada mi w oko totalna pustka. 

Nad tym się zastanawiałem ale nie wiem czy to zda egzamin.

IMG_20211130_222210.jpg

Opublikowano

Nie stać mnie na takie rozwiązania 😉

Opublikowano

Połóż mocną plandekę, ale krawędzie ułóż na łatach lub czymś podobnym. Zrobisz sobie szczelną wannę, którą po zgnojeniu możesz wyciągnąć na zewnątrz i oczyścić. Sprawdzone przez lata gnojenia Wranglera w błotach i sniegach.

Opublikowano
26 minut temu, palacz66 napisał:

Nie stać mnie na takie rozwiązania 😉

To sam odkurzacz do wciągania wody.

Opublikowano
17 godzin temu, Witek-z-Ulicy napisał:

W jaki wzór na podłodze garażu, są ułożone płytki (oczywiście w stosunku do spadku) ?. 

Sorry za bałagan.

IMG_20211201_162832.jpg

17 godzin temu, HarryH napisał:

Połóż mocną plandekę, ale krawędzie ułóż na łatach lub czymś podobnym. Zrobisz sobie szczelną wannę, którą po zgnojeniu możesz wyciągnąć na zewnątrz i oczyścić. Sprawdzone przez lata gnojenia Wranglera w błotach i sniegach.

A masz jakąś sprawdzona plandekę?

Opublikowano

Niestety. Przycinała mi to firma szyjąca plandeki dla ciężarówek. 

Opublikowano
5 godzin temu, palacz66 napisał:

Sorry za bałagan.

IMG_20211201_162832.jpg

To idealny wzór położenia płytek, by za pomocą szlifierki kątowej z regulacją obrotów, delikatnie wyskrobać fugę wraz z warstwą kleju.
W powstałą szczelinę osadzasz na kleju  jakiś niezniszczalny płaskownik (blachę), brzegi szczeliny zabezpieczasz silikonem. Od góry tego płaskownika można nasunąć jakoś plastikową ochronę. 

Opublikowano

To jest super pomysł powiem szczerze @Witek-z-Ulicy