Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat instalacji z Buforem +Kocioł automatyczny + kominek pw + gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie Szanownych  Kolegów

Z powodu remontu w domu , chciałbym zasięgnąć rady fachowców J

Od 3 lat posiadam kocioł Klimosz Eko LE 30kw  ze sterownikiem SPPV2 , jestem z niego w sumie zadowolony  - palnik starej generacji ciężki do ogarnięcia ,  temperatura w dzień 21stopni , w nocy 19 stopni – sterowanie termostatem pokojowym . Spalanie w Pid , trochę szarpane , zawór 4D – manualnie ustawiony na ½- sterowanie automatycznie nie sprawdzało się , piec albo grzał kaloryfery , albo ochrona kotła ….

Instalacja 4 piony każdy na pompie Alpha  w trybie auto adapt 25/40 oraz 25/60 + pion CWU , instalacja zamknięta.  Rozdziałka  wg zaleceń kolegi Sambor  czarna 6/4 cala  , dodatkowo wpięty awaryjnie piec gazowy. Niestety  zbiornik CWU  odmówił posłuszeństwa , zakupiłem zbiornik kombinowany Drazice Nado V1 750/250 , w sumie aby pracował jako sprzęgło , oraz trochę  wygładził spalanie w kotle .

Ponieważ w ciągu 3 lat przeprowadziłem termomodernizację domu,  okna  3 szybowe ,  drzwi  zewnętrzne na takie ze współczynnikiem  1,1 , ocieplone  sufity podwieszane  wełną 15 cm 0,33 , elewacja była ocieplona – 10 cm styropianu , po termomodernizacji zapotrzebowanie domu wg OZC wynosi  18 KW.

Aktualnie jestem na etapie wymiany kominka z DGP na kominek z płaszczem wodnym ponieważ  rozprowadzenie powietrza bardzo brudzi sufity.  Kominek również do układu zamkniętego , więc chciałbym go wpiąć do bufora  który znajduje się w kotłowni poziom -1  , kominek na 1 piętrze .

Moje pytanie jak to podłączyć ??

Czy kominek za pomocą Laddomatu ? Jeśli tak to jaka temperatura wkładki ?

Jak ustawić kocioł aby ładował możliwie najbardziej ciepłą wodą bufor ?? – też laddomat czy  zawór  TZM 3D ? Posiadam dwa zawory na 6/4 cala Esbe  TV  – może da się je wykorzystać ? wkładka 72 stopnie   problem w tym że na sterowniku maksymalna temperatura 80 stopni .

Czy możecie podpowiedzieć jak to najlepiej podłączyć aby dobrze pracowało J

Z góry bardzo dziękuję za każdą informację

Opublikowano

Kominek musi byc przystosowany do ukladu zamknietego!

Wezownica schladzajaca, zawor bezpieczenstwa, zbiornik przeponowy (takie same wiec jak przy kotle lub buforze).

Odpowietrznik(i) w instalacji lub na kominku.

Jesli nie musi byc „specjalnej” ochrony powrotu to start/stop pompy obiegu kominka od czujnika (termostatu) w plaszczu. Temperatura wody w plaszczu powyzej zadanej - start pompy. Pompa robi wrzutkę ciepla do bufora i podciaga chlodna do kominka. Temperatura w plaszczu spada do wartosci ustawionej min.  to pompa stop.

Dla przykladu: Temperatura startu pompy np. 55C histereza 5, czyli jak kominek osiagnie 55C pompa startuje, spadnie do 50C pompa stop. Czujnik umieszczony u gory plaszcza, zimna z bufora podlaczona u gory, wyjscie do bufora od dolu. Dobrac/ustawic wydajnosc pompy.

Opublikowano

Dziękuje za info 

kominek jest przystosowany do układu zamkniętego , posiada wężownice schładzająca  Lechma PL-200 / Uz Exclusive SBJ 22 kW, zalecana temperatura powrotu to 55 stopni aby nie wytwarzała się smoła w  kominku, druga sprawa jak z kotłem na Eko groszek ? Co zastosować aby ladowal bufor najwyższa możliwa temperatura ? Oraz Oczywiscie ochrona powrotu , laddomat czy może układ na podstawie schematu Kolegi Nilsan w forum muratora ?  

D2FDDEA1-2F1A-4B8E-AB8F-ADB57FD08DE4.jpeg