tomekb Opublikowano 4 Listopada 2021 #1 Opublikowano 4 Listopada 2021 Witam serdecznie. Ze względu na zbiżający się dzień Świętego Mikołaja, oraz aby trochę rozruszać tematy związane z ,, blogami " na tym forum. Chciałbym w porozumieniu z administratorem , przeprowadzić mały konkursik, w którym jest do wygrania rozdzielacz z rotametrami do ogrzewania podłogowego Finish-A jest to rozdzielacz mosiężny naszej produkcji, Rozdzielacz RPR od 2 do 10 obwodów w zależności od tego jaki sobie zażyczy zwycięzca. Ale jak trzeba będzie większy to jakoś to załatwimy największe mają nawet 18 obwodów. Zasady konkursu są bardzo proste : Tutaj na forum od niedawna można założyć swój ,,blog" Mam go i ja. Ostatnio zamieściłem na nim wpis odnośnie nowego rozwiązania nad, którym pracujemy link TUTAJ . Jest to ,, bufor z grzałkami do fotowoltaiki. W konkursie należy wskazać łączną moc w ,,watach'' jaką posiadają grzałki zamontowane obecnie w tym buforze, każdy może oddać swój głos tylko raz. Kto naszkicuje pierwszy prosty schemat instalacji dla wykorzystania takiego rozwiązania może oddać 3 głosy.( Schemat nie musi posiadać zaworów i filtrów.) Zwycięzcą będzie ta osoba, która trafi bezbłędnie, lub będzie najbliżej prawdy, liczy się kto zgadnie pierwszy. ,,Aby nikt nie odebrał to jako formę hazardu to za rozdzielacz będzie trzeba zapłacić 1zł" Wysyłka na nasz koszt . Podczas wpisów na ,,blogu" na temat tego rozwiązania będę starał się coś podpowiedzieć i może komuś to pomoże, aby rozwiązać zagadkę, dlatego zachęcam do śledzenia mojego bloga. Uwaga: odpowiedzi proszę podawać w komentarzach poniżej , aby było łatwiej zweryfikować zwycięzcę. Odpowiedzi zamieszczone w innym miejscu nie będą brane pod uwagę. Konkurs trwa do 5 grudnia i do tego dnia można zamieszczać propozycje . Zastrzegam sobie zmianę zasad i prawo do rozstrzygnięcia ewentualnych sporów . Tomekb .
PioBin Opublikowano 5 Listopada 2021 #2 Opublikowano 5 Listopada 2021 6kw jesli mozna uzasadnic to tym ze jest to “srednia” z mocy instalacji PV montowanych, “srednio” tez wiecej nie potrzeba dla CO dzisiejszych budynkow. Na magazynie mam tylko grzalki 2kw wszystkie takie same. A jak by zalezalo to ode mnie to moc grzalek bylaby taka jaka chce inwestor/instalator. Dobrane pod konkretne potrzeby i instalacje. pozdr.
majterkovitz Opublikowano 5 Listopada 2021 #4 Opublikowano 5 Listopada 2021 Żeby miało to sens, to siedzą tam 3 grzałki po 3kW, czyli jakieś 9000W
jurkus7 Opublikowano 6 Listopada 2021 #5 Opublikowano 6 Listopada 2021 Jak dla mnie to przydałoby się 3 grzalki po 2,5KW, czyli 3x2,5KW =7,5KW
Kordjano Opublikowano 7 Listopada 2021 #6 Opublikowano 7 Listopada 2021 Widzę ze koledzy już wszystkie moce grzałek zastosowali , no to mnie zostało z grubej rury 3razy 4kw czyli 12000 w
gmaj22 Opublikowano 7 Listopada 2021 #7 Opublikowano 7 Listopada 2021 A ja pójdę w drugą stronę... Jako że kol @Patrol już wykorzystał opcję 3x1,5 kW mnie pozostaje podać najmniejszą mozliwą: 3 x 1,1 kW = 3300 W. Dlaczego? Bo podana jest tylko pojemność "zasobnika" 50 litrów, żadnych przepływów, żadnych temperatur. Przyjąłem więc różnicę temperatur 55 stopni , czyli podgrzanie 50 l od 30 C do 85 C w ciągu godziny. Wyszło 3,20 kWh 🙂 19 minut temu, Kordjano napisał: 3razy 4kw czyli 12000 w Za duże obciążenie dla przewodów 2,5 mm2 🙂
Kordjano Opublikowano 7 Listopada 2021 #8 Opublikowano 7 Listopada 2021 A wiesz że miałem iść w tą stronę kolego @gmaj22 , ale jedno i drugie wydaje mi się przesadzone choć moje duzo bardziej .
gmaj22 Opublikowano 24 Listopada 2021 #11 Opublikowano 24 Listopada 2021 Temat "umarł" czy wciąż brak zwyciężcy?
tomekb Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor #12 Opublikowano 24 Listopada 2021 Nic takiego.... , czekamy do ,,Mikołaja" tak jak wcześniej pisałem. Mogę tylko zdradzić że niektórzy są bardzo blisko 😉
buska3 Opublikowano 25 Listopada 2021 #13 Opublikowano 25 Listopada 2021 To ja w inną stronę pójdę gdyż wszyscy lecą po tych samych grzałkach. A ja widzę to tak: 1x1,1 kW, 1x1,5kW, 1x2kW czyli 4,6 kW.
tomekb Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor #14 Opublikowano 26 Listopada 2021 Dla zainteresowanych na blogu dodałem nowy filmik , który troszkę przybliży Was do rozwiązania zagadki .
Animus Opublikowano 27 Listopada 2021 #15 Opublikowano 27 Listopada 2021 Witam. Mi to wygląda na 9,6kW łącznie. pozdrawiam.
Patrol Opublikowano 27 Listopada 2021 #16 Opublikowano 27 Listopada 2021 jak grzałki nabiły 1kWh to trzeba celować w łączną moc 6000W
tomekb Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #17 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Witam serdecznie, dzisiaj dzień Świętego Mikołaja, więc tak jak zapowiadałem poniżej przedstawiam filmik przedstawiający pomiar rezystancji grzałek . Przyjmując napięcie w sieci 230v . To oznacza, że łączna moc grzałek w naszym buforze wynosi 5790 Wat . Czyli 5,79 kw. Gratulacje dla zwycięzcy konkursu . Najszybszy i najbliżej prawdy był kolega @PioBinktóry wskazał na 6Kw i otrzymuje rozdzielacz do ogrzewania podłogowego naszej produkcji . Zwycięzcę konkursu zapraszam na priv w celu ustalenia ilości obwodów rozdzielacza i podania adresu wysyłki . Jeszcze raz Gratulacje.
PioBin Opublikowano 6 Grudnia 2021 #19 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Dziekuje. Skontaktuje sie z @tomekb pozniej.
tomekb Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor #20 Opublikowano 9 Grudnia 2021 " Nagroda" Rozdzielacz do ogrzewania podłogowego w dniu dzisiejszym zostaje wysłana.
eliks Opublikowano 9 Grudnia 2021 #21 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Widzę że już zamontowałeś te zawory z magnesem.
PioBin Opublikowano 10 Grudnia 2021 #23 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Witam, Rozdzielacz dojechal. Ponizej „potwierdzenie”. Za montaz zabiore sie w wolnej chwili po przygotowaniu i sprawdzeniu reszty na miejscu. Pozdrawiam i dzieki dla @tomekb PioBin
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.