Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Malina 25kW - mój kłopot, ignorancja i zimno lub sauna w domu - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bercus takie rozwiazanie robia pseudo fachowcy w profesjonalnych inst. to nie dopuszczalne no ale forum jest do negowanie jegen drugiego, tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, bercus napisał:

Czujniki przyložone odczytaja,wažne jest ich zaizolowanie,czyms owinac,by nie odchodzilo z nich odobrane cieplo z rury w okolicie.Rozgrzebac instalacju z powodu gniazdka nie potrzebne.Zrob im sweter,na rozdielaczu tež.

ok

z czego mam zrobić izolację? jaki materiał do tego użyć?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam czujniki przyložone,owiniete miedzanym drutom i zaizolowane zaraz z rurami z ta szara pianowa izolacyjna rura na rury.možno užyc na czujnik  jakikolwiek izolator.Na rury daj ta pianka i na rozdielaczu trzeba dac kus molitana,czy inny izolator(gabka do mycia naczynia jest isto w domu) i czyms owinac tylko by cieplo nie uciekalo z tej alu rureczki.

@marekdWiem,že nie to profesionalne,ale dziala.Kinnia isto nie chce ponownie przerabac instalacju z powodu montažu gniazdok czujnikow.Kiedy zaizoluje ich,bedzie miec normalny odczyt poprawnej temperatury.Ja gniazdka mam,no w nich zwykle cieplomiery i czujniki na rurach.Pokazuja to same.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

jak rasowy desperat poszłam obejrzeć rzeczony czujnik nieco dokładniej

i dokonałam odkrycia

czujnik jest w uchwycie przyspawanym do rury podajnika

mało tego

gdybym chciała go wyjąć z tego uchwytu, to musiałabym użyć narzędzia bo swoją, gołą ręką na pewno nie wyciągnę go z tego uchwytu

więc

z całą pewnością wskazuje właściwą temperaturę

a żar dalej się cofa

ma wiadro 40l niedopalonego grochu z popiołem

i żar w rurze podajnika

i .....

Opublikowano

Nie bylo zdemontowanego zasobnika przy poprawke instalacji? Na dole tež usczelka.Kiedy stale cofa žar,musi gdzies byc niesczelnosci.

Opublikowano

z tego co wiem, nikt nie robił nic przy konstrukcji pieca poza montażystami

ale ok

spróbuję znaleźć sposób aby sprawdzić przyłączenie zasobnika do pieca

jednak na początek podpowiedź

-jak mogę to sama sprawdzić?

-kogo i z czym potrzebuję?

Opublikowano

Pomiedzy zasobnikom i podajnikom w wiekszosci sa 4 srubiki-2x13ka klucz.I jesli dycha kolo slimaka w przylaczaniu motorreduktora,potym serwis.Jescze na zasobniku okno serwisowe do wysypania grochu,tež musi byc usczelnione.Jesli kociol starszy,zajzrij pod podajnik od kosza ku kotlu,jesli nie sypie jemny wegiel i rura nie wytarta, dziurka w niej.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.11.2021 o 22:06, gmaj22 napisał:

ciekaw jestem, czy wróciłaś z niej z tarczą, czy na tarczy ;)?

W dniu 15.11.2021 o 09:00, Kinnia napisał:

ja zawsze wygrywam

więc z tarczą

W dniu 16.11.2021 o 10:11, Kinnia napisał:

Panowie

notorycznie, uparcie i do wku....

Najważniejsze, aby się nie poddawać. Przegrana bitwa nie oznacza przegranej wojny 🙂

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Ciezki temat z tym tematem pisalem by podac nastawy i nic w temacie ??????

Opublikowano

no i ogarnęłam

żar już się nie cofa

😁

spacyfikowałam kocioł - do pewnego stopnia- co do jego 'nudzenia się'

do ideału brakuje jeszcze dużo, ale na dobry początek wystarczy

pomysły poproszę, jak mogę jeszcze ograniczyć moc za dużego kotła?

Opublikowano

Tylko z matematyka.Liczaj siebie: Przy spalaniu 1kg w godzinie wyciagniesz z opalu okolo 7KW/godz.Trzeba zmierzyc,kilka twoj podajnik wypcha w jednostce czasu wegla i z tego przeliczac na podanie w razu sekundy(to ci tu isto ktos napisze).Z tym winikom sa juž daje ustawic jakas jescze senzowna moc kotla(przy 25 okolo 5 KW) za pomocy ustawienia podanie/pauza(gramy podane w ramcu godziny palenia,nie postoja) i do tej dobrac powietrze.

2)Nie to dla ciebie potrzebne 🙂 Trzeba tylko wydlužac czas pomiedzi powawaniem i dobierac(obnižac) powietrze dopoki kociol bedzie w stanie dogrzac i potym lekko z powrotom ujac tego czasu pauzy(zwiekszac troche zapas mocy na chlodniejszy dzien). I po nastepu mrozow ponownie zas moc zwiekszac,pauze krocic.Nastawy najliepiej zapisac,zrobic take 2-3 nastawy mocy na sezon.

3)Jesli jakis PID,czy fuzzy logic jest w sterowniku,zrobi to za ciebie.

Opublikowano

Widze w tematu,že fuzzy logic jakos ustawiasz.To na 1% 3 KW(to moglby ten palnik ogarnac) i na 100% okolo 15KW ustawilbym.Bo przy 15 to juž ponad 50 kg dziennie leci.Wiecej ciažko užyjesz.Mam tež zbytno 25ku kociol i najwiecej grzalem na 13-15KW i to siberia na dworze byla..Najwiekszym problemom jest zawsze dobro dobrac powietrze do tych ustawien dolnych i gornych,bo jak w srodku przebiegu mocy bedzie to dobre,na palniku ciezko oszacowac czy dužo w malej,wysokiej mocy,czy jesli zas niebrakuje tam.To dluga droga k ekonomii 😞 Najwažniejsze niesypac niedopalu w popielnik i zbytno nierobic rakietu z palnika i nie dmuchac tak cieplo w komin,ale to mniejsza strata niž niedopal.

Opublikowano

Jesli czasy przerwy i podania dobro ustawione (ilosc wegla na 1% / 100%),to brakuje wiatru w gornej,lub dolnej mocy.Wydajnosc podajnika maliny jest mysle okolo 15kg/hod,tzn.podaje za sekundu 4,16 grama,jesli nie tam jakis szybki motorreduktor.

1%=6podaj 174 pauze (okolo 3KW)

100%=6podaj 39 pauze (okolo 14KW)

Tak od boku wystrzelalem z kalkulatorom,tak wstepne oszacowanie.

Jak w sterowniku ustawisz,w takich warunkach bedzie dzialac,on nie ma swojej glowy.

Opublikowano

@bercus dobrze prawisz, ale tam trzeba najpierw potencjał podajnika dobrze zmierzyć, bo może być tak, że tam jest "szybki" motoreduktor i podaje ponad 30 kg/h.  

Najpierw wydajność podajnika, potem orientacyjna kaloryczność węgla, zapotrzebowanie na ciepło domu i dopiero wtedy możemy ustawiać dawki min/max i dobierać do nich wiatr. To wymaga trochę czasu ale też i współpracy ze strony "palacza"

Opublikowano

Jesli kociol jest troche "w latoch" mamy nadzieje,že bedzie tam zwykly reduktor.Najgorzej beda wyliczania do 6ti i 28 KW  :-) 

Opublikowano
W dniu 29.11.2021 o 16:49, bercus napisał:

Jesli czasy przerwy i podania dobro ustawione (ilosc wegla na 1% / 100%),to brakuje wiatru w gornej,lub dolnej mocy.Wydajnosc podajnika maliny jest mysle okolo 15kg/hod,tzn.podaje za sekundu 4,16 grama,jesli nie tam jakis szybki motorreduktor.

1%=6podaj 174 pauze (okolo 3KW)

100%=6podaj 39 pauze (okolo 14KW)

Tak od boku wystrzelalem z kalkulatorom,tak wstepne oszacowanie.

Jak w sterowniku ustawisz,w takich warunkach bedzie dzialac,on nie ma swojej glowy.

z poślizgiem czasowym, ale miała kłopoty innego rodzaju i piec stał się najmniej ważny puki jakoś działa

bercus - trafiłeś w setkę

piec ma w instrukcji 'zużycie' 15kg na dobę 

idę przestawić i zobaczymy

teraz jest dobry czas, bo będę ok. 24 godziny w domu

węgiel to karlik :)

W dniu 30.11.2021 o 00:01, gmaj22 napisał:

[...]

To wymaga trochę czasu ale też i współpracy ze strony "palacza"

zgadza się - to wymaga czasu

a 'palacza' nie krytykuj :)

zaczynał od kurzawy i sauny w domu oraz braku nawet bladego pojęcia o piecu czy paleniu w nim

teraz chociaż wie co do niego mówią, w domu jest ciepło a nie sauna, w piecu kurzawy nie ma

więc postępy są, a potencjał wiedzy i umiejętności rośnie

:)

Opublikowano
3 godziny temu, Kinnia napisał:

piec ma w instrukcji 'zużycie' 15kg na dobę

Pamiętaj, że to zależy od granulacji, ciężaru właściwego węgla, jego wigotności itp. Ale do wstępnych wyliczeń można przyjąć tą wartość jako "około". 

3 godziny temu, Kinnia napisał:

teraz chociaż wie co do niego mówią, w domu jest ciepło a nie sauna, w piecu kurzawy nie ma

więc postępy są, a potencjał wiedzy i umiejętności rośnie

🙂

Podstawowa rzecz: "urządzenie", w którym palisz, aby w domu było ciepło to KOCIOŁ a nie "piec" 🙂

Wiedza i zapał rosną z każdą stroną tego wątku. Najważniejsze, że szukasz, pytasz i wyciągasz wnioski oraz starasz się poznać i zrozumieć "zachowanie" Twojego kotła i instalacji.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

cześć wszystkim

🙂

wróciłam, choć momentami łatwo nie było

Kocioł /hey gmaj22 :)/ wciąż ten sam

ale już się go nie boję 🙂

słucham tego co mówią, czytam to co piszą, rejestruję to jak decydują

i zastanawiam się jak to zrobić aby nie zamarznąć zimą

została mi tona grochu 

potrzebuję jeszcze 2 aby mieć komfort psychiczny i termiczny

poprzednio pomogliście mi - dosłownie - kupić groch z pgg

bo sierota nie widziałam co kupić i jak tego dokonać - bo tego już wtedy nie kupowało się, dokonywało się rzeczy wielkich

teraz zakup to jak cud

jak tego dokonać?

dajcie patent albo chociaż pocieszcie 

:)