Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termet Gold 20 1F - 100% podłogówka - 1600m rury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do doświadczonych kolegów.
Jestem na etapie wykonywania podłogówki w nowo budowanym domu. Jest wykonany projekt podłogówki. Parter + piętro (skosy). Wyszło 1600m rury 16x2. Rozdzielacz na parterze 15 pętli, na poddaszu 9 pętli. Wg projektu: przepływ w źródle 1700 l/h, spadek ciśnienia na trasie krytycznej 17,5kPa, temp zasilania/powrotu 39/30,5.

Zastanawiam się czy mogę zastosować kociołek Termeta 1F - Gold 20 lub 25 i wykonać prostą instalację wykorzystując pompę obiegową w kotle. Czy zapewni wystarczające przepływy? Do rozdzielaczy z kotła doprowadzę rurę 32. Później rotametrami wyregulują sobie instalację (nastawy rotametrów mam też w projekcie). Oczywiście będzie też działać pogodówka.

Hydraulik, z którym wstępnie rozmawiałem nie chca słyszeć o Termecie i chce instalować kocioł Buderusa, sprzęgło, grupy pompowe, sterownik CW400, generalnie rozdzielić instalację na dwa niezależne obiegi grzewcze - parter i piętro.

Proszę Was o poradę jak zrobić to "z głową" i nie zbankrutować :)

Dzięki

• Odpowiedzi 75
  • Wyświetleń 12.9 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Musisz zastosować sprzęgło pompa w kotle Termeta nie wydoli na tyle podlogowki ani winnych kotłach.Zamontuj szpeglo i dodatkową pompę wtedy nie będziesz miał problemów z przepływem na rotametrach.Nie montuje się żadnego mieszacza jak masz tylko jeden rodzaj ogrzewania.

Opublikowano

Pompa w kotle buderus nie zapewni wymaganego przepływu 1700 L/h. Sam termet również nie da rady. Mozesz to zrobic na dwa sposoby

1) montujesz termeta, sprzęgło i pompę - tu problemem może być automatyka ponieważ termet nie ma opcji obsługi sprzęgła, ewentualne korekty możesz zrobić Salusami Quantum w pomieszczeniach

2) montujesz buderusa, sprzęgło i za sprzęgłem zawór trójdrogowy z siłownikiem. Buderus grzeje czynnik grzewczy wyżej niż jest wymagany ale dzięki temu za mieszaczem masz wymagany przepływ. Robisz to na dwóch krzywych grzewczych.

Opublikowano

możesz też dać  buderus, sprzęgło i pompa za sprzęgłem (bez zaworu 3d) i ewentualnie później pokombinować w duże mrozy z troszkę wyższą temperaturą niż projektowa i większą deltą, dzięki temu zmniejszysz wymagane przepływy i zmieścisz się z wydajnością pompy w kotle.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

A czy wiadomo co za pompa siedzi w takim Termecie Gold 25 ? Można gdzieś zobaczyć jej charakterystykę ?

Opublikowano

To jest pompa woli kosztuje około 1200zl jak padnie w kotle.Screenshot_2021-09-26-18-35-20-165_com.google.android_apps_docs.thumb.jpg.3783484705a3fb1a7bfff7769ea8787b.jpg

Opublikowano
  • Autor

No tak, taki przepływ to jej max wydajności.

Dzięki

Opublikowano

Na pewno ta charakterystyka pompy nie zawiera oporów samego kotła?bo swojego czasu poinformowano mnie w Termecie że tak.I czy kotły mają aż tak duży opór rzędu 1,5-2kPa?

Opublikowano

Witam.

Widzę że tu podobny temat, tylko w tamtym kocioł już jest,ale wg mnie instalacja za cienka,bo z charakterystyki pompy kocioł powinien spokojnie ją obsłużyć. I tutaj kolega też ma podobne wymagania co do wydajności. Dołączam wykres z nowszej instrukcji i proszę o opinię.

Screenshot_2021-09-26-20-56-31-123_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

Opublikowano
  • Autor

Mam rozumieć, że nowsza wersja kotłów Gold ma pompę Wilo iPWM7 ??

Czy to nie jest charakterystyka pompy w kotle Gold Plus 32 ??

Ta pompa już dałaby radę popchnąć 1700 L/h :)

Opublikowano

Ooo tej instrukcji nie widziałem. Jutro rozkręcę Termeta gold 25 kW i zobaczę jaka pompa jest w środku. Jesli iPWM7 to powinna ci obsłużyć twoją instalację.

Opublikowano
  • Autor

Super, dzięki :)

Tylko pytanie, czy każdy nowy Termet Gold Plus 25 będzie miał taką iPWM7.

Czy trzeba sprawdzić przed/po zakupie.

Opublikowano

Fragment DTR zamieszczony przez kol Paweł1979 to ze Silwera.

12 godzin temu, Quest napisał:

Mam rozumieć, że nowsza wersja kotłów Gold ma pompę Wilo iPWM7 ??

Nie wiem czy nowsza,bo DTR jest z 2016, czyli już wtedy wkładali takie pompy,a czy są one do nadal to trzeba by sprawdzić naocznie, tylko dziś nie mam możliwości tego zrobić. I nic nie piszą, że pompa może być inna w zależności od mocy kotła.

Opublikowano

Wczoraj założyłem, ten kociołek u siebie. Nie miałem czasu dokładnie się przyglądnąć, ale tam była właśnie ta pompa. Instalator co montował kocioł, stwierdził, "że pompę to dobrą dali"

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info.

Coraz bardziej przekonuję się do Termeta :)

Opublikowano

Lepiej dać sprzęgło i pompę dodatkową niż żyłować pompę w kotle ,która będzie na granicy wydajność.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odradzam termeta

Teraz, Puszek1 napisał:

Odradzam termeta

Poczytaj moj problem.jak sschladza mi zasobnik bo ma wstawiony bajpas zaworek ktory puszcza jak ma duze opory.mialem 1 rure 25 pexa do dwoch rozdzielaczy.byly niby duze opory tak wszyscy twierdzili.przerobilem instalacje .pokulem co nieco.i teraz mam 25 pex do jednego rozdzielacza a do drugiego 28 miedz czy pomoglo .nieeeee.1500 zl poszlo.mialem wstawac sprzeglo ale co nie ktorzy mi odradzali ze to nie pociag .a teraz pewnie jeszcze czeka mnie sprzeglo.ale to juz w przyszlym roku.dosc mam termeta.kupie sprzeglo na dwa obiegi i bede mial spokoj.powiedzcie jak podlaczyc dwie pompy.od czego maja byc zalezne jak sie uruchamiac?czy dobry bedzie zestaw pompowy afriso bez mieszaczy?

Opublikowano
  • Autor

Ja jednak zamierzam zainstalować Termeta przy mojej rozległej instalacji - przypomnę 1600m rury (parter i piętro)

ale dodatkowo sprzęgło i dwie osobne grupy pompowe na parter i piętro.

Myślę też nad sterowaniem tego - zastosowanie sterownika Techa i3 plus, ale tego tematu jeszcze nie zgłębiłem.

Opublikowano

Ja u siebie uruchomilem termeta gold 25 kw, za nim sprzeglo i trzy pompy, po jednej na kazdy rozdzielacz. Budynek 350m2, parterowy, sama podłogówka. Zamierzam sterować pompami z listw salusa po jednej na rozdzielacz i w pomieszczeniach regulatory quantum. Listwy salusa polączone ze sobą i dalej na wyjscie beznapięciowe w termecie. Termet pod styk open therm ma podpięty regulator cr11011. Jak jest sygnał do grzania z listew salusa to kociol się uruchamia. Leci z krzywej grzewczej ustawionej na cr11011. Zobaczymy jak w "praniu" to wyjdzie, ale licze sie z tym ze problemem moze być niewiedza kotła z tym co się dzieje na sprzęgle ale mysle ze zniweluje to użycie regulatorów quantum. Na razie leci na jednakowej temperaturze bo automatyki jeszcze nie podpiąłem i grzeje bardzo ładnie 🙂