Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie peletem w kotle na ekogroszek (wydzielone)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety przy tych rosnących cenach, na przyszły sezon będę się zastanawiał nad peletem. U mnie w okolicy mam dwóch producentów lokalnych którzy sprzedają za cenę między 600 a 700 zł więc porównując że spaliłbym z 1.5 tony więcej peletu to biorąc pod uwagę cenę lepiej na tym wyjdę, a i roboty mniej przy tym. 

Opublikowano

Jesli dopiero masz zamiar montować kocioł na pellet, a masz sprawny na ekogroch, to kiedy ci się zwróci róznica montaż-paliwo

Opublikowano

Jak ma SV-ke to spokojnie może palić pelletem. Wystarczy wymienić płytkę rusztu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pale na retorcie, kocioł na ekogroszek. Tak paliłem już i normalnie się spala

Gość berthold61
Opublikowano
Godzinę temu, Popcorn1 napisał:

Jak ma SV-ke to spokojnie może palić pelletem. Wystarczy wymienić płytkę rusztu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jak zachowują się typowe palniki do pelletu ale palenie nim na techniksie to masakra , tego peletu idą takie ilości że głowa boli .

Opublikowano

Na SV pellet pali się bardzo dobrze a szczególnie ten przemysłowy co na dedykowanym palniku do pelletu wymięka

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

• Przydało się 1
Gość berthold61
Opublikowano

Ale te ilości spalanego peletu nawet taniego to ciekawostka raczej inaczej z torbami , ten palnik do węgla jest ok a pelet mimo że ma certyfikat 5 klasy to tylko ciekawostka i tyle , wiem coś o tym ,

Opublikowano

Pewnie bylo juz.. Co wymienic zeby pelletem palić procz plytki? 

Opublikowano

Niektórzy palą nawet na płytce do ekogroszkowej i też dobrze się pali.

Gość berthold61
Opublikowano
Godzinę temu, Kijasr napisał:

Widziałeś kiedyś ten palnik jak pracuje na pellecie?

No widziałem bo go też podłączałem u mojego brata technikspell 15 kw bodajże tak się nazywa , podłączony w poniedziałek a w piątek już 150 kg peletu poszło toć to masakra , ma tego peletu 2 tony i jak spali to przechodzi na ekogroszek i na nim zostanie .