Rafal2021 Opublikowano 21 Września 2021 #1 Opublikowano 21 Września 2021 (edytowane) Witam forumowiczów. Przygotowuję remont w starym domu jednorodzinnym. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru naczynia przeponowego C.O. w układzie zamkniętym. Podaje co jest w instalacji: - 1 kaloryfer blaszany o szerokości 1 metr., ma 2 płyty. - 1 kaloryfer łazienkowy rozmiar 50x100 cm. - 10 kaloryferów aluminiowych - sumarycznie mają 136 żeberek. - podłogówka w małej łazience 1,5 x 1,5 metra. - piec na ekogroszek o pojemności 68 litrów wody. - bojler 300 litrów z wężownicą 1 cal, odległość od pieca 8 metrów - stare rury miedziane w kotłowni przy piecu 28 mm a dalej od kotłowni są już cieńsze do kaloryferów. Na parterze domu jest piec, bojler i 3 kaloryfery, na piętrze są 4 kaloryfery, na poddaszu 2 kaloryfery. Weterani instalatorzy pewnie na kolanie potrafią policzyć mniej więcej jakie naczynie przeponowe C.O. potrzeba. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 14 Października 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
robert1991 Opublikowano 13 Października 2021 #2 Opublikowano 13 Października 2021 Jest aplikacja Reflexa na telefon do liczenia takich rzeczy. Cytuj
Rafal2021 Opublikowano 15 Października 2021 Autor #3 Opublikowano 15 Października 2021 Znalazłem na sieci konkretny kalkulator do obliczania pojemności naczynia przeponowego, podaje link: http://kalkulatorprojektanta.pl/kalkulatory/k1-tlocznej Nie jestem pewien, czy dobrze wszystko wpisałem, ale wyliczyło mi potrzebne naczynie na 30 litrów. W sklepach sprzedają naczynia 35L, więc nie ma co szukać więcej. Cytuj
robert1991 Opublikowano 15 Października 2021 #4 Opublikowano 15 Października 2021 Wg Kalkulatora Reflexa dla pojemności instalacji 160 litrów pojemność naczynia 30L będzie ok. Cytuj
emigrant Opublikowano 15 Października 2021 #5 Opublikowano 15 Października 2021 (edytowane) Naczynie może być zawsze o większej pojemności, przewymiarowane niż wynika z obliczeń, ale nigdy mniejsze. Edytowane 15 Października 2021 przez emigrant Cytuj
BORA Opublikowano 18 Października 2021 #6 Opublikowano 18 Października 2021 U mnie " zapomnieli" w ogóle o dodatkowym naczyniu przeponowym. Pracuje wszystko ale gdy na zimnej instalacji mam powiedzmy 1 bar, przy 45 gdy pracuje kocioł, dochodzi do 1.8-1.9 bar. Mieści się w granicach podanych przez producenta ale takie skoki dają do myślenia. Co jeśli podniose zadana ? Do jakiej wartości podskoczy ciśnienie? Zastanawiam się czy by jednak nie dołożyć małego naczynka by ustabilizować ciśnienie. Co wy sądzicie? Jest coś na rzeczy czy odpuścić ? Cytuj
carinus Opublikowano 18 Października 2021 #7 Opublikowano 18 Października 2021 Dla świętego spokoju warto jednak dołożyć małe naczynko. Nie wiesz na ile skoczy ciśnienie gdyby komuś zachciało się podnieść temperaturę. Cytuj
kult5 Opublikowano 18 Października 2021 #8 Opublikowano 18 Października 2021 (edytowane) Dopóki wystarcza pojemność mniejszego naczynia to ciśnienie wzrasta powoli, gdy całe wypełni się wodą to ciśnienie wzrośnie dramatycznie, zadziałają zawory bezpieczeństwa i nastąpi wyrzut wody. Jeśli nie zadziałają to nastąpi uszkodzenie instalacji. Edytowane 18 Października 2021 przez kult5 Cytuj
carinus Opublikowano 18 Października 2021 #9 Opublikowano 18 Października 2021 Chyba lepiej nie sprawdzać co wytrzyma większe ciśnienie, zacięty zawór, wymiennik czy grzejnik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi