Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pustka powietrzna miedzy murami 5cm , czy nasypanie granulatu ze styropianu poprawi wlasciwosci izolacyjne domu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

kupiłem dom z 60 roku kroty jest zbudowany z dwoch murow i miedzy nimi jest szczelina 5cm

(tą szczeline zmierzylem dokladniei jest rowna na calym obwodzie domu) nie jest ona niczym zalepiona i dodam ze widze ja cala dokladnie jak jestem na strychu 

dom nie jest ocieplony z zewnatrz

moje pytanie jest czy mozna nasypac granulatu ze styropianu w tą szczeline na całym obwodzie domu dokładnie wdmuchując?

czy zwiekszy to izalacyjnosc domu? czy zwiekszy sie odczucie komfortu temp w domu? czy zmienjsza sie koszty ogrzewania

i najwazneijsze czy nie bedzie wilgoci potem w tej pustce?

bardzo prosze o podpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, rozycki67 napisał:

moje pytanie jest czy mozna nasypac granulatu ze styropianu w tą szczeline na całym obwodzie domu dokładnie wdmuchując?

czy zwiekszy to izalacyjnosc domu? czy zwiekszy sie odczucie komfortu temp w domu? czy zmienjsza sie koszty ogrzewania

i najwazneijsze czy nie bedzie wilgoci potem w tej pustce?

Można nasypać. Można także wdmuchnąć wełnę mineralną. Moi rodzice dawno temu wstrzykiwali piankę. Pustka powietrzna jest dużo słabszym izolatorem niż styropian, wełna czy piana. Możesz to sobie przeliczyć na https://cieplo.app/ , więc odpowiedź na twoje pytania jest tak.

Na ostatnie pytanie ci nie odpowiem bo nie ma tego jak sprawdzić, ale po 25 latach jest wszystko ok.

Opublikowano

Prędzej będziesz miał wilgoć w domu przez to ze temperatura ściany będzie poniżej puntu rosy w związku z brakiem ocieplenia. Moi rodzice robili wełna Knauf Supafil Wall

Gość berthold61
Opublikowano

Też mam taką pustkę i nic do niej nie sypałem tylko na zewnątrz dałem 12 cm grafitowego styro i miodzio ,zimą mogę wyłączyć ogrzewanie nawet na 3 doby i praktycznie temp w środku nie spada poniżej 21 stopni ,lepiej na zewnątrz coś dać .

Opublikowano

To chyba jest lepszy pomysł, bo zlikwiduje się wszystkie mostki termiczne. Trzeba by przeliczyć które rozwiązanie byłoby lepsze i czy w ogóle możesz zwiększyć obrys budynku. Nie wiem jakie są uwarunkowania

Ponieważ dom jest stary, to przy okazji możesz pod styropianem pociągnąć np. nową instalację elektryczną . Widziałem na starym bloku z lat 50 jak to robili przed termomodernizacją.  Wszystkie liczniki wrzucili na klatkę i żeby nie pruć budynku od środka kable przyłączeniowe poszły po ścianie.

Opublikowano

Tez mam pustkę , a z zewnątrz 10 cm styropian od jakieś 15 lat ,uwazam że to lepszy pomysł ,ściana w raz ze styropianem ma chyba z 60 cm , osobiście nie sypał bym nic w tą pustkę bo w razie czego to weź to wyciąg później z tam ton  .

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście ze lepiej zrobić to od zewnątrz, ale wtedy trzeba pamiętać ze ta pustka nie może być wentylowana, więc jak są jakieś otwory wentylujace tą pustkę to trzeba je zamknąć. 

Edytowane przez robert1991
Opublikowano

dodam ze dom jest we francji w bretanii gdzie nigdy nie ma zimy tzn max temp w zime na minusi to 2 stopnie. w lato tem okolo 25 stopni, za to dosc czesto pada.

izolacja z zewnatrz tutaj kosztuje fortune, a w srodku nie chce bo pomieszczenia sa dosc małe juz teraz,

patrzac z gory na poddaszu do pustki to jest ona bardzo sucha i wyglada ladnie, czy moge sprobowac i to cos da jak zasype tym granulatem w okolo domu? tutaj mi chceili bo tak robia firmy od dawna we francji uzupełnic metada  nadmuchowa wełna lub celuloza, podobno pomaga i zwiesza izolacyjnosc, to i tak wychodzi sporo drozej niz kupno granulatu i wsypoanie go z gory w ta wolna przestrzen

jak myslicie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po kosztach to najtaniej wyjdzie wdmuchnąć styropian z recyklingu (mielony) i zrobisz to zwykłym odkurzaczem przemysłowym. Trochę to poprawi U ale bez szału. Najlepiej tak jak wszyscy wyżej ocieplać z zewnątrz.