Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzałki do bufora, uszkodzone czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

Mam problem i może ktoś mi doradzi. Kupiłem przez internet grzałki do bufora. Po dość długim oczekiwaniu przyszła paczuszka, a w niej grzałki, ale nieco pogięte. Załączam zdjęcia obrazujące problem. Reklamować i zwracać?  Czy nie przejmować się, naprostować ręcznie, montować i grzać?

20210519_195045.jpg

20210519_195115.jpg

20210519_195127.jpg

20210519_195140.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, gondoljerzy napisał:

Dzień dobry wszystkim.

Mam problem i może ktoś mi doradzi. Kupiłem przez internet grzałki do bufora. Po dość długim oczekiwaniu przyszła paczuszka, a w niej grzałki, ale nieco pogięte. Załączam zdjęcia obrazujące problem. Reklamować i zwracać?  Czy nie przejmować się, naprostować ręcznie, montować i grzać?

Nie podłączaj puki nie sprawdzisz  , jak masz miernik to sprawdź je na przebicie na obudowę , jeśli  rurki  korpusu są wgniecione do wewnątrz  to mogą mieć uszkodzoną izolację  i bedzie wojskowa betoniara .

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rady. Miernik z pomiarem rezystancji mam i pomierzę.  Podłączenie uziemienia też zrobię.  Bedę też musiał sprawdzić martwą strefę, czy jest i jak długa. Nie pomyślałem o tym wcześniej, a wyjścia w buforze mają około 10cm długości. Rurki nie są powgniatane, jedynie solidnie pofalowane. Zdarzyło mi się kilka razy zmieniać grzałki w bojlerach CO i zawsze były proste. Za młodziaka rozcinałem z ciekawości starą grzałkę i miała twardy płaszcz (nierdzewka chyba), a w środku kruchą izolację ceramiczną. Tutaj płaszcz jest miedziany i niklowany, przy takiej długości wygina się łatwo.  Nie będzie problemu, jeśli izolacja pomiędzy spiralkami i zewnętrznymi rurkami ma przewidzianą jakąś elastyczność. Ciekawe, co mi sprzedawca odpowie.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Naprostowałem, pomierzyłem, wszystko wygląda dobrze. Włożyłem do wody i podłączyłem prąd. Martwa strefa grzałek ma około 10cm, więc też w porządku. Wkręcę je dzisiaj w baniaki i przechodzę do następnych działań.