Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam rodzice w tym roku będą u siebie wymieniać wymieniać kopciucha ,śmieciucha, śmierdziela, zadymiacza, zasypowego na kocioł podajnikowy.

Teraz pytania:

1Jakie mocy wybrać kocioł ciepłowłaściwe pokazuje 20kw ale mi się wydaje, że 15kw wystarczy.https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bskr

2 Jaki model kotła  wybrać by nie trzeba było walczyć z palnikiem ,spiekami, sterownikiem oraz by nie produkował tony sadzy (najlepiej by nie produkował w ogóle sadzy, nwm czy takie występują)[głównie chodzi o czyszczenie by się nie kurzyło] ? 

3 Kocioł nie będzie stał w kotłowni ponieważ jej nie ma tylko w nazwijmy to ,,kuchni,,.

4 Jak głośny jest kocioł podajnikowy gdy przepycha węgiel?

5 Jak się sprawują kotły uniwersalne na ekogroszek i pelet ? Działają? Czy w myśl zasady jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego? A może od razu zainstalować kocioł peletowy zamiast ekogroszkowego?

6 Instalacja grzejniki żeliwne oraz aluminiowe, instalacja grawitacyjna na grubych rurach.

7 Co do CWU z kotła to będzie używane tylko w zimie, ponieważ są zainstalowane korektory słoneczne do ciepłej wody.

Opublikowano

Cieplowlasciwie.pl podaje 12,7 kW max.
Jak kocioł ma stać w kuchni, to raczej ekogroszku bym nie polecał, a pelet. Mniej popiołu,choć też jest trochę kurzu przy zasypywaniu zbiornika.

• Przydało się 1
Opublikowano

Jak do kuchni to kocioł pelletowy laguna będzie ok .

Opublikowano

Laguna jest kosmicznie drogia i nie opłacalna.

Ekogroszek podobno tańszy od peletu?

Na początku chcieli montować kocioł 35kw naszczeście już wybiłem z głównym im ten pomysł.

Mówią , że duży dom i trzeba 20kw i co ja zrobię ?

To taka kuhnio ,,kotłownia,, wcześniej tam stal kopciuch zasypowy.

Opublikowano

Nie pchaj się w duży kocioł. Ja na 130 metrów w tę mrozy -10 do -15 potrzebowałem 6-8 kW przy pracy ciągłej Jak jesteś codziennie w domu, to szukaj czegoś kompaktowego w pelecie, zasobnik nie musi być jakiś specjalnie duży.

Opublikowano
29 minut temu, Alewalneło2 napisał:

Laguna jest kosmicznie drogia i nie opłacalna.

Ekogroszek podobno tańszy od peletu?

Na początku chcieli montować kocioł 35kw naszczeście już wybiłem z głównym im ten pomysł.

Mówią , że duży dom i trzeba 20kw i co ja zrobię ?

To taka kuhnio ,,kotłownia,, wcześniej tam stal kopciuch zasypowy.

Pogadaj z @Pieklorz on ci doradzi o kotłach dwupaluwowych na palniku Sv200

Opublikowano

Ad 1 tam max to 12.7 kW

Ad 2. Przy grochu to niemożliwe. Może nawet większy syf niż przy zasypowcu i przede wszystkim specyficzny smród. O sadzy w całym domu przy czyszczeniu to nawet nie wspominam.

Ad 3 OK ?

Ad 4. Jest głośny. Spać nie da. Pekający wegiel na wejsciu do rury podajnika. Kruszony płetwą daje hałas jakbyś w coś młotkiem walnął.

Ad 5 Na weglu patrz ad 2. A na pellecie... z wymiennikiem z poprzedniego stulecia... Wszystko jasne.

Ad 6 w propozycji jaką podam bedzie to tak działało

Piecyki na pellet - EkoFlam

Żadnego grzebania w ustawieniach, obsługa tylko przyciskiem włącz i wyłącz, cicha praca, 0% sadzy, 1-2 kg popiołu na miesiąc ( przesadzając nawet) automatyka już w kotle, doprowadzenie powietrza do palnika rurą fi 50 bezpośrednio z zewnątrz przez co nie wychładza się pomieszczenia. Modulacja mocą palnika z prawdziwego zdarzenia, bez pogarszania sprawności kotła.

Do spalenia kg węgla potrzeba zdaje się 28 m sześć, powietrza ! Pelletu podobnie bo spala sie przy dużym jego nadmiarze.

Opublikowano

Jako posiadacz eko śmieciucha z garażu od wiesia, co nawet drzwi kotła nie poizolował mogę poradzić:

Omijać wszelakie produkty z rusztem wodnym, bo to generator sadzy, wybrać kocioł z zapalarką i dobrym sterownikiem.

Godzinę temu, Alewalneło2 napisał:

4 Jak głośny jest kocioł podajnikowy gdy przepycha węgiel?

Większość kotłów z typowym motoreduktorem z przekładnią ślimakową nadaje się do wstawienia do pomieszczenie oddalonego ze 100 metry od budynku mieszkalnego. Chałas, warkot motoreduktora jest ogromny. Jak piec ma być w domu to tylko i wyłącznie z motoreduktorem energooszczednym z firmy technix, abm lub innym, ale nie z przekładnią ślimakową. Osobiście wstawiłem technixa, nie jest bezszelestny, ale da sie go używać w zamieszkałym budynku, poprzednie buczydło polińskie ryczało, że na dachu budynku trzykondygnacyjnego było słychać. Węgiel też lubi chrupnąć, ale to to pikuś przy tych buczydłach co sprzedają w 90%  podajnikowców do ekogroszku. Oczywiście jak ktoś będzie Ci wpierał, że buczydło z przekładnią ślimakową jest ciche to mu nie wierz. On kłamie ! Chce wcisnąć badziew  a jak zadzwonisz z reklamacją to wypnie zad na Ciebie i powie, "hałas kwestia subiektywna".

Hałas to bardzo ważna rzecz przy wyborze kotła, a może i najważniejsza bo jak weźmiesz ryczącego gniota to nie prześpisz jak człowiek ani jednej nocy w sezonie grzewczym.

1 godzinę temu, Alewalneło2 napisał:

A może od razu zainstalować kocioł peletowy zamiast ekogroszkowego?

Posiadając zaczatek wiedzy co mam obecnie wybrał bym peletowca. Tylko nie takiego co ma zbiornik na 100 kg pelletu. No i palnik z ruchomym rusztem, czyszczacym, można spalać wtedy pellet za normalną cenę.

Opublikowano (edytowane)

13 kw to max . Ja na 300m +CWU mam kocioł 25 kw,a wystarczyło by 18 kw. Podczas mrozów (-15 dzień,-27 noc) pracował z mocą max 12kw.  Z ciepłowłaściwie wyszło 20kw

Edytowane przez szelest
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dalbym peleciak,jesli kociol na parterze mieszkalnym,podajnik weglowy bedzie glosny,daj pod kociol gume.15KW max.i tak nie užyjesz taka moc.Mam nie ocieplonych 200m i odbior max.w tym roku rekordny i bylo 12 i chwilowo 14.Jesli nie ma glowic,przylaczaj cez 4d wentyl.Peleciak rodziczowia latwo wyczyscza odkurzacom kominkowym.Z weglowego podajnika dužo mniej syfu,jak z zasypowca,smrodu zero,no czysto nie jest.Glosnosc posluchaj u kogos w kotlowni,cez sciana slychac podajnik dobro,wiatrak w nocy troche.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, bercus napisał:

odbior max.w tym roku rekordny i bylo 12 i chwilowo 14

A zapytam o 2 parametry, jaka była temperatura zadana kotła i temperatura na obieg CO ?

Edytowane przez ByCygano
Opublikowano

@Alewalneło2

napisze jedynie odnośnie pkt 3:

kocioł musi być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu – kotłowni (warunek ten nie dotyczy najmniejszych urządzeń o mocy do 10 kW – dopuszcza się ich montaż w pomieszczeniu nie będącym pomieszczeniem mieszkalnym, np. w kuchni, przy czym warunkiem jest jego odpowiednia kubatura – co najmniej 4 m3 na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kotła, ale nie mniej niż 30 m3);

Opublikowano

Wcześniej tam stał kopciuch zasypowy, po za tym nawet w projekcie jest tam miejsce na kocioł, no i tam jest komin , i nic z tym nie zrobię.

A właśnie trzeba wkład do komina czy nie?

Będzie się skraplać HNO3 oraz H2SO4 i woda?

Komin idzie przez środek chałupy.

A jeszcze mam pytanie gorszy tani pelet będzie się palić czy musi być drogi super jakości ???

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, ByCygano napisał:

A zapytam o 2 parametry, jaka była temperatura zadana kotła i temperatura na obieg CO ?

Temp.kotla mam 70° stala,na grzejniki bylo w tej chwili 58-59°.I to byl grot temperatur ponad(poprzed?) jutrom.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Każdy podajnik jakiś dźwięk wydaje. Nie jest to bezszelestne. Pewnie, że można wybrać dwupaliwowy tj paliwo główne pellet ale z opcją zejścia do ekogroszkowego.

Tu mimo wszystko zastanowił bym się nad pelletem. Mogę podrzucić pomysł na Skamp-pv 15kW Pell, ma pionowy wymiennik z półautomatycznym czyszczeniem, zapalarkę i możliwość zejścia do palenia ekogroszkiem.

Dopytaj jednak dobrze, czy dostaniesz zgode na montaż tego w kuchni. Ze względu na czystość i mniejszy hałas polecam zostać przy pelecie a opcję ekogroszku zostawić dla swojego sumienia, że w razie wojny ekogroszkiem da radę.

Opublikowano
3 godziny temu, Pieklorz napisał:

Dopytaj jednak dobrze, czy dostaniesz zgode na montaż tego w kuchni. 

Zgodę od kogo? ?

Opublikowano

Tu użytkownicy zabiegają aby być zgodnie z talmudycznymi prawami reżimu okupacyjnego, więc jak czujesz się wolny to olej to.

Opublikowano

Potrzebne byc w zgodzie z dostawa odpowiednej ilosci czarstwego powietrza do tego pomieszenia.Kiedy sa niezgodniesz,udusisz kociol i rodziczow.

• Lubię to 1