Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To się nazywa unifikacja seryjnej produkcji. 20kW i 24kW też maja takie same rozmiary. Różnice muszą być w środku.

Co do twojego komina. To zdaje się jest komin systemowy z izolacją w środku. Kocioł powinien dać radę go nagrzać i nie powinno być problemów. Co innego gdybyś miał taką dziurę fi200 wymurowaną z kilku ton klinkieru.

Edytowane przez gondoljerzy
Opublikowano

Jeszcze pytanie o trójnik komina dla Dakon Dor 12, które zadawałem już wcześniej czy ktoś umie doradzić na jakiej wysokości powinien być bo wykonawca proponuje ok. 140cm ale wydaje mi się to trochę za wysoko jeśli czopuch jest na wysokości ok 80cm

Opublikowano

A jak w przyszłości odwidzi Ci się Dakon i zechcesz kocioł z pionowym odprowadzeniem spalin albo kocioł gazowy wiszący?

Nigdy nie wiadomo co życie przyniesie.

Ja bym posłuchał tych monterów albo dokupił drugi trójnik do komina i w nieużywanym zamontował RCK.

Opublikowano (edytowane)

Zwykłe połącznie kanałów 90 stopni zjada kilkadziesiąt procent ciągu kominowego. To się zresztą potwierdza w teorii i praktyce przepływów cieczy i gazów. Najlepiej było by stosować kolana z długimi, łagodnymi łukami, albo przynajmniej 2 kolana po 45 stopni. Koniecznie z wyczystkami.

Edytowane przez gondoljerzy
Opublikowano

Witam, dakon dor ma moc 13,5 kW dla węgla czy drewna jeśli dla węgla to jaką moc ma dla drewna?, bo np. taki opop h416EKO ma dla drewna 12 a węgiel 16.

a vienybe 10 kW dla drewna i węgla, skąd się biorą takie rozbieżności?, i czy przewymiarowanie kotła można zniwelować poniekąd zaworem mieszającym>>>?

Opublikowano

A jak w przyszłości odwidzi Ci się Dakon i zechcesz kocioł z pionowym odprowadzeniem spalin albo kocioł gazowy wiszący?

Nigdy nie wiadomo co życie przyniesie.

Ja bym posłuchał tych monterów albo dokupił drugi trójnik do komina i w nieużywanym zamontował RCK.

sorry za głupie pytanie ale co to jest RCK

Opublikowano

@Andrzej RCK to skrót od regulator ciągu kominowego , jest to urządzonko które utrzymuje ciag kominowy na zadanym poziomie np podczas podmuchu wiatru nie pozwala na przeciąganie powietrza przez kocioł

@ robertus moc kotła jest przyjmowana umownie albowiem to palenisko generuje energię/moc a zadaniem samego wymiennika kotłowego jest jej jak najefektywniejsze wykorzystanie i przekazanie instalacji.

Taki kocioł 10kW może uzyskać i 16kW ale już jego sprawność będzie niższa stąd też wynika różnica pomiędzy poszczególnymi paliwami i jest to podyktowane właśnie mocą przy zachowaniu tej samej sprawności.

Niemniej jednak kocioł na drewnie teoretycznie może osiągać wyższą moc ale będzie żarł opał jak wściekły i tym samym nie spożytkuje całości wygenerowanej energii przez palenisko

Opublikowano

Ale mam mętlik po przeczytaniu kilku tematów tego forum, nawet w tym temacie:

przemyslaw2ar - pisze że do dakona 12kW komin fi160

gondoljerzy - pisze że może być nawet komin fi200

i co w związku z tym chyba trzeba wybrać złoty środek i wymienić ceramikę na fi180

co sądzicie o tym???

Opublikowano

To jest temat o kotle a nie kominie.

Komin to nie tylko "fi" ale też wysokość oraz kształt.

Do każdego kotła jest określony ciąg jaki powinien mieć komin.

Najpierw trzeba ten wymagany ciąg znać a potem się spytać producenta komina jaki konkretnie komin ma być i on dokładnie odpowie - nie ma tu żadnych czarów ani losowania.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Ale mam mętlik po przeczytaniu kilku tematów tego forum, nawet w tym temacie:

przemyslaw2ar - pisze że do dakona 12kW komin fi160

gondoljerzy - pisze że może być nawet komin fi200

i co w związku z tym chyba trzeba wybrać złoty środek i wymienić ceramikę na fi180

co sądzicie o tym???

Witaj!!!

Zobacz jaki przekrój -producet komina przewiduje do twojego pieca.

http://www.schiedel....roju/diagram-61

http://www.schiedel....roju/diagram-62

pozdrawiam. henryk1953

Edytowane przez henryk1953
Opublikowano

z diagramów wynika że powinno być fi160 albo i mniej (o tym już ktoś wcześniej pisał) ja planuję dać 180 czy to jakoś drastycznie pogorszy pracę kotła??? Podczas rozmowy z jednym sprzedawcą kotła Dakon Dor 12 stwierdził że komin powinien być fi200 bo tak zaleca producent ale nie wiem na jakiej podstawie tak stwierdził jeśli wymagany ciąg to 12Pa

Opublikowano

To nie chodzi o średnicę komina czy jego pole przekroju , tu chodzi o ciąg kominowy, jak masz tochę za duży komin to możesz założyć na wyczystkę regulator ciągu kominowego i ustawić właściwy ciąg, ale do takiej operacji trzeba mieć "zapas" ciągu w kominie, czyli lepiej lekko większy + ew korekta w dół, niż problem z brakiem ciągu.

Ciąg zależy też od powierzchni wewnątrz komina, okrągłe ceramiczne są gładsze od murowanych z cegły, czyli mogą mieć mniejszy przekrój.

Duży wpływ ma też otoczenie komina - w terenie wietrznym ciąg będzie większy niż wynika z danych producenta, w terenie zasłoniętym np przez inne budynki -ciąg może być mniejszy niż podaje producent.

Niezależnie od kształtu i usytuowania komina ciąg rośnie z jego wysokością.

Pozdr.

Opublikowano

Na internecie można znaleźć instrukcje obsługi i np dakon dor podaje następujące dane:

"Zalecane minimalne wysokości komina dla kotła

DOR12

min.5mprzewodukominowego150x150mmmin.5mprzewodu kominowegoośrednicy150mm

Zalecane minimalne wysokości komina dla kotła

DOR16

min.6mprzewodu kominowego200x200mmmin.7mprzewodu kominowegoośrednicy200mmmin.12mprzewodukominowegoo

średnicy150mmmin.10mprzewodukominowego150x150mm

DOR20,24

min. 6 m przewodu kominowego o średnicy 200 mm min. 12 m przewodu kominowego o średnicy 150 mm min. 10 m przewodu

kominowego150x150mm

DOR25MAX

min.18mprzewodukominowegoośrednicy150mmmin.8m przewodukominowegoośrednicy200mmmin.12mprzewodu

kominowego150x150mmmin.6mprzewodukominowego 200x200mm

DOR32

min.20mprzewodukominowegoośrednicy150mmmin.12m przewodukominowegoośrednicy200mmmin.18mprzewodu

kominowego150x150mmmin.10mprzewodukominowego 200x200mm

DOR32D

min.9mprzewodukominowegoośrednicyprzewódwentylacyjny 200m

min.12mprzewodukominowego150x150mmmin.8mprzewodu kominowego200x200mm

DOR45D

min. 14m przewodu kominowego o średnicy 200mm min. 12m przewodukominowego200x200mm

Dane te mają wyłącznie wartość informacyjną. Ciąg kominowy zależy od przekroju, wysokości,

szorstkości powierzchni komina oraz różnicy temperatur pomiędzy spalinami a powietrzem

zewnętrznymorazodotoczeniakomin(dachy,budynki,drzewa)"

Opublikowano

to może zapytam z innej beczki czy mając komin schiedel rondo plus fi 200 wysokości 8,3m którego ciąg kominowy to ok 22-24Pa (teoretycznie tak wynika z diagramów) można zostawić dla kotła 12kW którego zapotrzebowanie to około 12Pa i zastosować RCK czy lepiej zmienić ceramikę na fi 180 i też zastosować RCK co doradzacie??? jak wy byście zrobili???

Opublikowano

Ja bym zostawił, ciąg kominowy to rzecz zmienna , a co będzie jak go zabraknie dla komina o mniejszej średnicy ?

Z resztą różnica pomiędzy ciągiem z fi 200 i fi 180 będzie ok 20% a wymiarowo to tylko 10% różnicy, czyli prawie nic

jeżeli masz ten komin to go zostaw , jeżeli dopiero kupujesz możesz kupić mniejszy.

Pozdr.

Opublikowano

Konkretna odpowiedź - to mi się podoba, ale może ktoś myśli inaczej ? zapraszam do dyskusji:)

komin fi 200 schiedel rondo plus już mam ale teraz nastraszyliście mnie z tym niedogrzaniem komina :( oraz czy RCK da radę wyregulować ten ciąg w takim kominie czy przypadkiem nie będzie ciągle otwarty ten RCK, dodam jeszcze że aktualnie (puki co) dom stoi w polach (otwarta przestrzeń)

Opublikowano

Jeżeli się boisz wychłodzenia komina to go zaizoluj cieplnie - otulina systemowa lub zwykła wełna skalna ,ale nie zwykła mineralna - musi wytrzymać temp 600-700C, to na wypadek pożaru sadzy w kominie.

Opublikowano

Konkretna odpowiedź - to mi się podoba, ale może ktoś myśli inaczej ? zapraszam do dyskusji:)

Witaj!!!

To jest wątek o kotle a nie o kominie. Jeżeli cie interesują sprawy dotyczące komina to pisz w tych tematach ,lub otwórz własny.

Poproś admina.. moze da się twój wątek wyodrębnić.

komin fi 200 schiedel rondo plus już mam ale teraz nastraszyliście mnie z tym niedogrzaniem komina :( oraz czy RCK da radę wyregulować ten ciąg w takim kominie czy przypadkiem nie będzie ciągle otwarty ten RCK, dodam jeszcze że aktualnie (puki co) dom stoi w polach (otwarta przestrzeń)

poczytaj-.

http://kominiarz.org.pl/1-1996/06.htm

pozdrawiam.henryk1953

Opublikowano

Jeżeli się boisz wychłodzenia komina to go zaizoluj cieplnie - otulina systemowa lub zwykła wełna skalna ,ale nie zwykła mineralna - musi wytrzymać temp 600-700C, to na wypadek pożaru sadzy w kominie.

Witaj!!!

To może ja jeszcze dodam że: na wypadek pożaru sadzy w kominie,zabrania się montować w przewodach dymowych urządzeń które by ten pożar potęgowały.

pozdrawiam. henryk1953

Opublikowano

Witaj!!!

To może ja jeszcze dodam że: na wypadek pożaru sadzy w kominie,zabrania się montować w przewodach dymowych urządzeń które by ten pożar potęgowały.

pozdrawiam. henryk1953

Kolega chyba pisał o ociepleniu systemowym czyli wełnie która standardowo jest montowana dla tego komina na zewnątrz ceramiki a nie w przewodach dymowych.

Opublikowano

Witaj!!!

To jest wątek o kotle a nie o kominie. Jeżeli cie interesują sprawy dotyczące komina to pisz w tych tematach ,lub otwórz własny.

Poproś admina.. moze da się twój wątek wyodrębnić.

poczytaj-.

http://kominiarz.org.pl/1-1996/06.htm

pozdrawiam.henryk1953

Ok rozumiem mam zamknąć temat mojego pytania, chociaż wydawało mi się że temat komina w tego typu kotłach jest powiązany i ktoś wchodząc na ten temat ma wszystko podane na "tacy" ale OK zrozumiałem