Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik pieca Tomar ECO ... jaki regulator temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

Posiadam piec zasypowy... taki śmietnik :p (węgiel, drzewo). Posiada on sterownik plus dmuchawa. Sterownik firmy TOMAR ECO.

Sterownik jak na zdjęciu:

tomar.jpg.e49dd84690d60de14864608679619c0e.jpg

No i moje zapytanie...

Chciałbym mieć w pokoju przewodowy regulator temperatury. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w jaki sposób mam dobrać odpowiedni ?

Jeżeli nie ma takiej możliwości podpięcia takowego regulatora to może jakiś zegar pokazujący ilość stopni na piecu...

Wydający jakieś powiadomienia o zagotowaniu... o spadaniu temperatury żeby dołożyć do pieca... taka pomocna informacja w pokoju, a nie bieganie do kotłowni.

Wtyczka / gniazdo wyjściowe jest w sterowniku...

Przykładowe foto regulatora do pokoju jaki by mnie interesował:

326386263_Screenshot_2021-01-21SALUSPRZEWODOWYREGULATORTEMPERATURY091FLV2.png.ecf5146163eec48986a60af59895356b.png

Zdjęcia zaciągnięte z internetu. jeżeli będzie zapotrzebowanie mogę dodać swoje zrobione zdjęcia oryginalne celem jakiejkolwiek weryfikacji i pomocy.

Edytowane przez AcikMilicz
Zmiana zdjęcia
Opublikowano

Ten sterownik jest bardzo prosty. Nożna do niego podłączyć regulator, który będzie tylko załączał/wyłączał pompę CO i to wszystko, jeśli chcesz nieć podgląd temp kotła, to tylko dodatkowy termometr.

Opublikowano

No jeśli jest taki prosty to czy ten sterownik może być odpowiedni ?

Znalazłem na allegro podobny sterownik firmy ATOS i KOMFORT ... funkcje są na nim praktycznie identyczne.

Używałem instrukcji obsługi z ATOSa do mojego modelu... prawie identyczne.

Tutaj ATOS z regulatorem:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/sterownik-pieca-kotla-co-atos-termostat-pokojowy-i7773378293.html

Atos1.jpg.4988adf852df11fd110c06412ed3f978.jpg

W moim TOMAR również jest wyjście na regulator i taką samą wtyczką jak w ATOS czy Komfort... ale jak dobrać poprawnie dla mnie ? :( Może ktoś taki miał sterownik jak mój i jest mi w stanie pomóc.

Link z opisem mojego sterownika:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/sterownik-pieca-eco-led-i6651231801.html

Opublikowano

Wejście w sterowniku to wejście na styk zwierny regulatora pokojowego, będzie to działać w ten sposób, że po osiągnięciu temp. zadanej w pokoju w którym jest regulator, regulator zewrze styk i to spowoduje wyłącznie pompy CO, to wszystko, jak to wpłynie na temp. w innych pomieszczeniach i na pracę kotła trudno powiedzieć, ale nie spodziewam się niczego dobrego.

Opublikowano

Ok... Krótko i treściwie ... zrozumiałem zasadę powyższego regulatora.

Jednym słowem jest to tylko fajna sprawa dla jednego pomieszczenia. Inne, przykładowo większe mogą stracić na temperaturze... Piec i tak nie wskoczy na wyższą temperaturę niż zadana... zagotować się nie powinien, ale jest szansa że mniej razy będzie załączać się dmuchawa oszczędzając zawartość wsadu (drewno, węgiel).

Ok.. kminie o co chodzi. Dziękuję.

Opublikowano

Tak regulator pokojowy to w tym przypadku tylko dodatkowy termostat dla pomieszczenie w którym się znajduje, przy tak prosty sterowniku nic więcej się nie zyska.

Oszczędność na opale też raczej nie zauważysz, a dłuższe wyłączenie dmuchawy może powodować fuknięcia.

Pytałeś jeszcze o jakiś podgląd temp. kotła. przy takim sterowniku nic nie da się zrobić, najprościej to zamontować dodatkowy termometr, to też nie zawsze jest idealne wyjście, bo czujnik trzeba zamontować przy kotle, a wyświetlacz w pokoju, więc przewód czujnika może być bardzo długi, a to będzie powodowało przekłamania temp..

Opublikowano

Jeżeli chodzi o dodatkowy termometr to rozwiązanie już wcześniej myślałem. Tu nie ma problemu.

Pomysłem jest bezprzewodowy termometr, który pokazuje to samo co drugi na piecu. Są różne rodzaje

Przykład 1:

cz1.jpg.74f9ed9fadbc0df19e09458b04cdc8e7.jpg

https://barjas.pl/termometr-04-103-bezprzewodowy-do-pieca-co-wedzarni-p-71.html

Przykład 2

cz2.jpg.def21fadb3f4f8bba14b2fb24b84c8af.jpg

https://barjas.pl/termometr-bezprzewodowy-tfa-141504-do-pieca-co-i-wedzarni-p-130.html

Po prostu chciałem rozwiązać to w jednej już istniejącej instalacji. Muszę obadać za i przeciw...

Może się okazać, że założenie regulatora w największym pomieszczeniu lub najdłużej nagrzewającym się też będzie dobrym rozwiązaniem.

Opublikowano

To jeszcze opcja nr.3 wymiana sterownika, niestety mogę polecić tylko ten który sam używałem, bo znam jego działanie.

Sterownik: Proton PID i panel: pilot R. Taki zestaw spełni twoje oczekiwani i jest stosunkowo tani, można też szukać używanego.

Taki sterownik ma już jakąś prostą komunikację dwukierunkową, więc panel pokojowy wyświetla aktualną temp. kotła, którą można też rególować, i ma wbudowany czujnik temp. pomieszczenia. Sam sterownik ma też wpisany prosty algorytm PID, który w miarę płynnie reguluje pracę dmuchawy, jednak nie będę tego zachwalał, bo to bardzo prosta konstrukcja.

Nie chce Ci polecać jakiś drogich rozwiązań, bo kocioł pewnie niedługo i tak będziesz wymieniał , więc chyba niema sensu w niego dużo inwestować.

Opublikowano

Szybko przewertowałem i ceny Proton PID i osobno Pilot R są duże na taką prostą zabawę z temperaturą ...

Chyba najprostszy termometr do zastosowania będzie najlepszy.... zadzwoni jak trzeba dołożyć i zadzwoni jak by miało się zagotować... Chyba własny pomysł... ale firmowe bezprzewodowe nie oferują w tej cenie podwójnego alarmu.

cz3.jpg.6207e556b14db2071e933588d049345f.jpg

https://www.olx.pl/oferta/termometr-bezprzewodowy-z-alarmem-c-o-dwa-kanaly-CID628-IDwjzxl.html

Opublikowano

To wygląda ciekawie i nie najgorzej się prezentuje, w dodatku można to wykorzystać nie tylko do kotła.