Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Gonzo19 napisał:

jaki masz obecnie czujnik pogodowy? jaki(przekrój) i jak długi przewód do niego masz?

Na czujnik jeszcze nie zaglądałem siedzi w szarym pudełeczku na północnej scianie. Długość przewodu ok 12 m

Opublikowano

Dziwne, że nie ma u was w sterowniku możliwości korekty temp. zewnętrznej. U mnie jest, ale to inny sterownik. Ja u siebie musiałem zrobic na - 1.2°  i jest ok.

Pozdrawiam

Opublikowano
19 minut temu, tomekkalata1986 napisał:

Na czujnik jeszcze nie zaglądałem siedzi w szarym pudełeczku na północnej scianie. Długość przewodu ok 12 m

przeczytaj z pudełka image.png.f14fa06af40c0445f7a9e7e17de19cc1.pngimage.png.361e27cf6b59696a62d2788e163d1ef5.png i jaki przewód?

Opublikowano

I tak powinno być wszędzie. I życie staje się lepsze :)

Opublikowano
5 minut temu, Gonzo19 napisał:

przeczytaj z pudełka image.png.f14fa06af40c0445f7a9e7e17de19cc1.pngimage.png.361e27cf6b59696a62d2788e163d1ef5.png i jaki przewód?

Przewód też nie wiem jaki prawdopodobnie linka 2x1 sądząc po grubości kabla ale sprawdze wieczorem

Opublikowano

Przewód czarny, zewnętrzny 2x0,5.

Opublikowano
11 godzin temu, Gunman napisał:

Zauważyłem też, że w tym rozwiązaniu jest jeden problem, podczas postoju przy dogrzanym pomieszczeniu nie grzeje CWU. Jak przez kilka dni będzie dogrzane w domu to nie zagrzeje nam CWU pomimo histerezy 10 stopni ustawionej dla CWU. Szkoda.

@Gunman Sprawdziłem przed chwilą, kocioł odpala się i dogrzewa CWU :) 

Opublikowano

Witam, ECOnet ostatnimi czasy strasznie zamula przy urichamianiu, zarówno na mobilnym jak i kompie. Ja tylko tak mam? Czy juz serwery w firmie Plum przeciążone?.

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam to samo :-(

Opublikowano

U mnie podobnie. Komunikat: "urządzenie nieaktywne" działa mi już na nerwy ;-) O prędkości ładowania strony nie wspomnę.

Opublikowano

Możesz rozwinąć swoją myśl?

Opublikowano

chodzi mi o to, ze przy econecie jesteśmy uzaleznieni od zewnetrznego serwera i zewnetrznej firmy. W tym czasie jak nie działa serwer zewnetrzny nie masz pełnej historii lub wcale, nie mozesz sterowac piecem itp.

Sterownik sam w sobie powinien mieć jakis serwer www i jakąs pamiec w której bedzie zapisywana historia i parametry, Ty tylko powinieneś sie łączyc z tym serwerem i sobie wszystko odczytać wszystko.

Opublikowano

Racja. Duńskie kotły chyba mają coś takiego

Opublikowano

Witam mam pytanie mam bojler 250 i jak zalaczona pompa cyrkulacujna to szybko wychladza 0rzy malym zurzyciu cieplej wody ile wam trzyma woda ciepla . Mam ustawoione 50 stopni histereza 10 i piecyk sie zaczala . Ile wam trzyma cieplo. Ile razy w ciagu dnia odpali ? Rodzina 3 osobowa

Opublikowano

@jagodkaa89przy włączonej non stop cyrkulacji będzie szybciej wychladzac wodę, to normalne. Dlatego dobrze jest podłączyć pompkę od cyrkulacji pod włącznik czasowy żeby chodziła tylko w określonych godzinach :)

2 osoby, 220L, temperatury te same, odpala się raz dziennie. 

Opublikowano

Ja mam zbiornik 150l histereza 10 ale mam tez obnizenie nocne ustawione o  20 stopni temperaturę zadana  60 a zalacza sie dopiero jak spanie do 30  obnizenie nocne mam tylko wyłaczone od 8-00 do 11-00 i wlasnie w tych widelkach raz na dobe zalacza sie grzanie wody, ale mam tez czasowy wyłacznik do cyrkulacji wody rowniez ustawiony tak aby zalaczył sie 2 razy na dobe rano zanim wszyscy wstaja do pracy i szkoly i wieczorem przed kapiela aby nikt nie czekal na ciepla wode:-)

Opublikowano
W dniu 1.10.2019 o 20:02, ŁukaszL napisał:

Ciekawa dyskusja, więc opiszę jak to wygląda aktualnie u mnie. Poprzednia zima to praca kotła ciągła na minimalnej mocy i bardzo zadowalające spalanie, sterowanie pogodówką,  jednak w okresach przejściowych coś nie mogłem się dogadać z kotłem. W tym roku kupiłem termostat pokojowy i od tygodnia sprawdzam jak to wygląda: 

1. Blokada pomp od termostatu - kocioł po wył. pomp dochodzi do zadanej/nadzór/wygaszenie/postój i spadku histerezy rozpalanie (ok 1h) czyli sporo rozpaleń na dobę, prądu i pelletu, więc przełączyłem na: 

2. Blokada kotła od termostatu - termostat mam ustawiony na 22 stopnie, histereza 0,2 stopnia. W tym układzie kocioł przy obecnej temperaturze na zewnątrz rozpala się raz na dobę, pracuje 1-2h i stoi. Zasypany był do pełna, po 3 dniach ledwo wszedł worek 15kg. 

Na początek się przywitam, mam SF15 pracujący od 2 tyg i nadzorowany zdalnie z odległości 250km.

Opisałeś to dość jasno ale jeszcze mam wątpliwości.

Są w sumie 4  miejsca gdzie można włączyć blokadę od termostatu lub zmienić nastawy od termostatu:

1. Blokada kotła (Ustawienia serwisowe/ustawienia kotła/blokada od termostatu)

2. Blokada pompy kotła (Ustawienia serwisowe/ustawienia CO iCWU/blokada pompy kotła)

3. Blokada pompy mieszacza (Ustawienia serwisowe/ustawienia  mieszacza/wyłączenie pompy od termostatu)

4. Zmiana temperatury zadanej mieszacza (Ustawienia mieszacza/termostat pokojowy mieszaczcza) - można ustawić obniżenie temp. zadanej po otwarciu termostatu.

W czasie "pełnego sezonu" grzania (zima) wydaje się że sensowne jest włączenie tylko poz. 4. (i obniżanie np. o 3-4 st) powinno to zapewnić ciągłość pracy kotła. W okresie przejściowym faktycznie lepiej chyba sprawdzi się poz. 1 - teraz temperatury mieszacza i tak są niskie i nie ma sensu obniżać z np. 34 stopni na 30.

Generalnie układ tych blokad jest taki, że w zasadzie powinna być włączona tylko jedna z nich- ewentualnie  1+3.

Opublikowano

IJaka macie odkręcony zawór zasuwy krzyżujący za piecem to jest 8 pozycja.  Bo dziecko weszło do kotłowni i zaczął bawić się. On powinien  być odkręcony.. Czy ma znaczenie ile? On odpowiada chyba reguluje powrót.  Czy ktoś się orientuje jak to wygląda 

?

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie jaka macie ustawiona temperatury na grzejniki

Ja mam 45 i piec niechce dogrzac. Piec75 a max dogrzewa 61 tez tak macie?  Bo chyba powinien dogrzac więcej i pracować na mniejszym biegu a nie ciągle 100 procent i trochę 50.  Chyba ze histetezy źle 15 i 10