Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[mention=79659]Bisiasty[/mention]masz SF 22 czy 15? I jak duży dom do ogrzania? 
SF22 i ok 190m2 do grzania, dodatkowo bufor 500l.

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie SF22 dom około 170 m2 średnio ocieplony, zasobnik cwu 300l. Poszło w tamtym roku od początku  października do końca kwietnia 5.5 tony. Niby nie mało ale komfort i czysta kotłownia rekompensuje nieco większe koszty ogrzewania w stosunku do węgla i drewna. 

Opublikowano

No mega komfort,czysto bez roboty ,spokój w kotłowni,super jestem zadowolony

U nas juz od stycznia na ekogroszek wstrzymali zablokowali dofinansowanie na taki kocioł

Co to za eko groszek jak to wegiel pomielony no i z rosji

Ja po

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam nałogowych palaczy. 

Panowie chciałbym zapytać jak macie rozwiązane sterowanie podłogówka przy ogrzewaniu mieszanym.  U mnie SF15 dół 90m2 podłogówka przez rozdzielacz z grupą mieszającą. Góra 80m2  7 grzejników przez rozdzielacz, przy grzejnikach termostaty elektroniczne i jest git tak na dole sterowanie podłogówką za pomocą ekoster touch plum słabo działa. Co byście radzili?

Opublikowano

Słabo, to znaczy? Możesz rozwinąć myśl? Grupa na grzejniki na sztywno, bez sterownika? Ecoster reguluje tylko podłogowkę? Napisz coś więcej o działaniu.

Opublikowano

W sumie to tak sterowanie podłogówką odbywa się tylko przez ekoster. Zasilanie z pieca na rozdzielacz z grupą mieszającą na podłogówka, na grzejniki do rozdzielacza przez zawór 4d z słownikiem. Grzejniki na górze ok a na dole na sterowniki nastawiam na 21 stopni i grzeje do 26, 27. Myślałem o siłownikach (elektrozaworach). Jest to nasz pierwszy sezon po wprowadzeniu i może być że źle coś jest ustawione choć jakiś czas temu serwisant z lazar sugerował że ten sterownik z podłogówką może nie działać zbyt dobrze. 

Opublikowano (edytowane)

To też , ale z reguły w takich rozdzielaczach z mieszaczem są zaw 3-D z termostatyczne i na mim trzeba ustawić temp wody zasilającej podłogę, ponadto tego ustawienia nie da się zrobić tylko raz - tu trzeba kilka razy w roku robić korektę  zależnie od temp na zewnątrz.

I dlatego takie zawory powinny być w kotłowni gdzie jest lepszy dostęp do zaworu i lepsza kontrola nastawionej temp.

PS

Widzę że autor tematu ma zaw 3-D termostatyczny w rozdzielaczu, więc rada - przestaw ten zawór na niższą temperaturę wody.

Podłogówka długo stygnie - czyli efekt będziesz widział pod wieczór.

Przestawienia dokonujesz tym czarnym pokrętłem przed pompą.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jest to jakieś rozwiązanie i ma działanie bo już tak robiłem Ale myślałem bardziej o jakimś sterowaniu które by działało jak sterownik pokojowy bo w tym rozwiązaniu mam wrażenie że ekoster zaczyna pełnić tylko funkcje informacyjne. 

Opublikowano

Przenieść zawór pewnie by się dało ale roboty przy tym...  sporo.  Podłogówka na dole to praktycznie jedna otwarta przestrzeń więc jakbym na ten zawór dał siłownik który by regulował zawór problem tylko że sterowaniem.  I tu pytanie czy sterowanie tym zaworem mogło by się odbyć przez sterownik pieca i pokojowy ekoster czy potrzebne by było oddzielne sterowanie i następny regulator pokojowy. 

Opublikowano

Termostat pokojowy który sterowałby tylko i wyłącznie tym słownikiem na zawóroże 3D? Jakbyś mógł spojrzeć na zdjęcie i zlokalizować czujnik temperatury mieszcza, jest za pompką u góry na zasilaniu jak zamontował Pan od dealera Lazara. Myślisz że to dobre miejsce czy nie powinien być na samym mieszaczu? 

Opublikowano

Jest za zaworem i za pompą tak jak u mnie. Według mnie może być.

Tak, termostat do drugiego obiegu. W sterowniku można rozdzielić dwa komplety siłowników, pomp i termostatów.

Opublikowano

Witam 

pytanie i prośba,jak powinna być ustawiona pompa za kotłem (DAB EVOSTA 2) przy instalacji z buforem (500 l),są tam 3 "kreski" i 3 znaczki.Wydajność pompy 0,4-3,6 m3/h, jak jest najkorzystniej i drugi temat kilka razy poruszany,ale chyba bez odpowiedzi-ile powinien być odkręcony zawór kryzujący.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Ja po obnizeniu mieszacza i tyg obserwacji kocio faktycznie sobie wolniej dogrzywa dom i mniej rozpaleń ale bardzo wzrosła praca na 50% i zazwyczaj kocioł utrzymuje 64stopnie i nieprzechodzi zbytnio na 30%

Zadana 75 h15

H2-14 h1-11 czy wychodzi na to by znizyc histeryzy bo w ciagu tyg jeszcze bardziej praca wzrosla na 50%jak myslicie guman,giz i pawell

IMG_20191206_083130.jpg

IMG_20191205_233638.jpg

Edytowane przez Robson24
Opublikowano

Ja bym dał H2 - 10, H1 - 8 żeby podnieść mu temperaturę pracy. To że pracuje na 50% może oznaczać  że albo masz za małe podawanie na tej mocy albo zapotrzebowanie budynku na ciepło jest takie że musi pracować na 50%. Jeżeli możesz zwiększyć dawkę paliwa (tak żeby nie przesadzić) to zrób to i zobacz czy nie będzie wchodził wyżej bezwładnością. Powinien się bardziej "rozpędzać" w górę.