Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak wyczyścić palnik? Czy można spróbować zeskrobać delikatnie za pomocą jakiegoś np. noża? I czy można to zrobić z komory spalania czy trzeba jakichś kombinacji? Bo wcześniej piec sam się rozpalił ale jak potem wygasł to już nie. Ale jak piec zdalnie wyłączyłem i włączyłem to się rozpalił. Czy tych moich zdjęć można określić czy palnik jest ok czy trzeba go wyczyścić?

Opublikowano

@Gunman A z tych moich zdjęć coś możesz wywnioskować? Piec po wygaszeniu się nie odpalił, wyłączyłem go w nocy i rano gdy go włączyłem to odpalił za pierwszym razem, potem nagrzał dom i wszedł w tryb wygaszania i potem się nie odpalił. Teraz znów go wyłączyłem i zobaczę czy się odpali. Czy jakieś ustawienia mogą mieć na to wpływ? Chociaż nic tam nie zmieniałem.

Opublikowano

Ustawienia to tylko czas podawania przy rozpalaniu, nadmuch przy rozpalaniu i delty spalin. Jeżeli tam nic nie ruszałeś to może ten ruszt albo grzałka? Po nieudanej próbie rozpalania i tak pellet trafia do popielnika więc sprawdzenie czy tam jest nic nam nie da. Sprawdź czy masz zamknięty ruszt w momencie kiedy pracuje grzałka. Otwórz drzwiczki najwyżej.

Opublikowano
2 godziny temu, grzes1974 napisał:

@Gunman A z tych moich zdjęć coś możesz wywnioskować? Piec po wygaszeniu się nie odpalił, wyłączyłem go w nocy i rano gdy go włączyłem to odpalił za pierwszym razem, potem nagrzał dom i wszedł w tryb wygaszania i potem się nie odpalił. Teraz znów go wyłączyłem i zobaczę czy się odpali. Czy jakieś ustawienia mogą mieć na to wpływ? Chociaż nic tam nie zmieniałem.

Mi tez się ostatnio przydarzył problem z rozpalaniem. Kocioł nie chciał w ogóle ruszyć. Przyjechał serwisant z Lazara. Okazało się że była zanieczyszczona zapalarka i dlatego nie odpalał. Gosciu mówił żeby uważać na ten popiół który znajduje się w komorze palnika żeby się jak najmniej wsypywał do samej komory palnika (tam gdzie wpada pelet). Serwisant zdjął obudowę zapalarki i rzeczywiście było tam zapchane popiołem, wyciągnął zapalarkę przedmuchał i wszystko chodzi super. Zobacz może u ciebie też może być podobny problem.  Samo wyciągnięcie zapalarki to chwila, obudowa i jedna śruba kontrująca i masz to na wierzchu.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, dzali0 napisał:

Samo wyciągnięcie zapalarki to chwila, obudowa i jedna śruba kontrująca i masz to na wierzchu.

A możesz zrobić jakieś zdjęcie jak się do niej dobrać?

ps. a u mnie serwisant mówił, że tej górnej komory to w ogóle można nie czyścić, wystarczy, że to on raz na rok w ramach przeglądu to zrobi...

Edytowane przez grzes1974
Opublikowano (edytowane)

Ja jak czyszczę piec to wszystkie klapki otwieram i nawet tą szamotkę ściągam nad paleniskiem bo za nią też jest popiół. Tą klapkę za popielnikiem podbija młotkiem i trzeba dobrze ją zamknąć bo inaczej będzie lewe powietrze i zrobi się smoła w piecu

Edytowane przez gwint
Opublikowano

No mi tez tak serwisant gadał,że góra najlepiej sobie zostawić zamknięta nieruszać jej

Popiół sobie utworzy scianki i ładnie będzie spadał do  dolniego pojemnika.

Więc chyba lepiej czyscić by uniknąć awari nie

Opublikowano
29 minut temu, grzes1974 napisał:

A możesz zrobić jakieś zdjęcie jak się do niej dobrać?

ps. a u mnie serwisant mówił, że tej górnej komory to w ogóle można nie czyścić, wystarczy, że to on raz na rok w ramach przeglądu to zrobi...

Niestety kocioł pracuje i nie moge otworzyć żeby zrobić fotki. Ale mam jakieś stare.  Musisz odkrecić te dwie zaznaczone na zdjęciu śrubki i zdjąć tą blachę. Niestety nie mam zdjęcia dalej ale zobaczysz tam zapalarkę bedzie podłączona do przewodu elektrycznego i tam z góry jest taka mała śrubka zabezpieczająca, poluzuj ją i wyciągnij do siebie zapalarkę.palnik.thumb.jpg.d4d2895bbe7f6c3bf5c68cad748abe51.jpg

zapalarka wygląda mniej więcej tak: image.png.c659771a4a525e67e7f6c55fdfb19ae3.png

Zobacz czy nie jest gdzieś zapopielona. U mnie była niestety. Zajrzyj także do tej dziury z której ją wyjmiesz bo tam też u mnie było duzo popiołu i wszystko sobie przedmuchaj ale jak mówił serwisant przeczyścić tą dziurę z której wyciągniesz zapalarkę jakimś kawałkiem drutu. Musi być tam po prostu czysto. Po tym zabiegu odpala mi za każdym razem bez problemu za pierwszym rozpalaniem.

Opublikowano

Robson24 i co poradziłeś sobie z kalibracją paliwa? To druga część kalibracji

Opublikowano (edytowane)

No jeszcze nie bo 1/3mi została,czyli wbijasz spowrotem sto procent i dosypujesz tak i to na tyle?

Mam tez problem bo za szybko mi kocioł dogrzewa do zadanej tpokojowej 22stopnie

Chodzi na 100i50i wygasza się,praktycznie 30%niepotrzebuje

H1-11 h2-13 zadana mam 75 h15i z tym od rana walczę obserwoje ale nici ciagle to samo

Już mieszacz obnizyłem z 45na 40i

I krzywa mieszacza na 0,2

Mieszacz na 40dalem ale widać na 2zdjeciu że 43biegnie na grzejniki to normalne?

IMG_20191201_172019.jpg

IMG_20191201_171855.jpg

Edytowane przez Robson24
Opublikowano

Zwiększ histereze temperatury pokojowej żeby miał więcej do podgrzania.

Co do mieszacza to sprawdź jaką masz nieczułość, zwykle się nie ustawia więcej niż 1*.

Opublikowano (edytowane)

No na teraz mam h pokojowom 0,8 i serio szybko dogrzywa na 100%i50%i wygasza się,

Nieczułosc mam na 1

A na ile pan ma gumman,a czy ten mieszacz na foto 43przy zadanym 40to normalne

Edytowane przez Robson24
Opublikowano

Jeżeli startuje z zimnego to może się zdarzyć, bo siłownik czasem się za późno domyka i może 3* być więcej chwilowo. A przy pracy dłuższej to nie powinno tak być sprawdź nieczułość i ustawienia mieszacza.

Co do histerezy pomieszczenia to nie ma znaczenia jak ma ktoś inny ustawione bo u każdego inaczej będzie grzać, każdy budynek jest inny. Nawet miejsce w domu gdzie jest mierzona temperatura ma znaczenie.

Jeżeli masz 0.8 i grzeje krótko to zwiększ.