Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Po prosiłbym o pomoc w ustawieniach kotła. Po moich ingerencjach temperatura spalin spadła z 178 do 134 C.

Ustawienia kotła temperatura kotła zadana na 75 C utrzymuje się w granicach 62-63C.

Temperatura na mieszczaczu 45C

CWU 45 a dzis po przyjsciu z pracy termometr pokazuje 66 C

H1 12

H2 14

Modulacja pracy

100% moc nadmuchu 45% praca 4s przerwa 8 s

50% moc nadmuchu 35% praca 4 sek przerwa 18 s

30 moc nadmuchu 30% praca 4 sek przerwa 55 s

Dom 168 % w podłogówce i 3 drabinki

Spaliny jak pracuje znowu poszły na 178c 

Tragedia 

Edytowane przez Fisiu26
Opublikowano
10 godzin temu, rafpop6 napisał:

Witam Panowie i Panie 

posiadam kocil lazar smartfire 15 kw 240 l zasobnik z sonda bez modulu internetowego.  Palę od końca października . Ciężko dogadać się z serwisem lazar na temat ustawienia tego pieca żeby spalanie było ekonomiczne .książka przeczytałem z dwa razy i nadal się zastanawiam co zmienić żeby było Oki . Ale nie wychodzi . Czytam ze najlepiej jak kocioł chodzi non stop przy temperaturach minusowych( -8) jest Oki jak ustawiłem w  [ustawirniach kotla modulacia mocy korekta podawania przy 30%  na -2%to chodził non stop wygaszanie co 4 godziny ale to norma spala wtedy okolo 23% paliwa . Jak temp.jest 0 i ustawienia zostawię przez serwis to potrafi rozpalac się 20 razy . Chodzi przez dobę tylko 5 godzin . Dojdzie do temp. Zadanej potem nadzór wygaszanir postój około 2* i jak spadnie na 60 * to rozpala i tak non stop wtedy pokazuje spalanie około 16% . Nie wiem co zrobić i jak ustawić ten mój kochany sprzęt .

Mam układ mieszany podlogowka i grzejniki . Obydwa mieszscie sterowane pogodowka.  Podłoga krzywa na 0.2 i grzejniki na 0.5 . Na dole podlogowka  temp. 22*. Góra grzejniki temp. 21*. 

Panowie co zrobic żeby piec nie przechodził w nadzór ????

Kolego podaj wiecej danych. Wejdź w ustawienia serwisowe i podaj jakie masz ustawienia czasów podawania,wartosci nadmuchu i przerwy w podawaniu no i tlenu. Jaka masz średnic komina i czy masz regulator ciągu? Podaj jesCze wartości histeryz. 

Opublikowano
Godzinę temu, Fisiu26 napisał:

Witam

Po prosiłbym o pomoc w ustawieniach kotła. Po moich ingerencjach temperatura spalin spadła z 178 do 134 C.

Ustawienia kotła temperatura kotła zadana na 75 C utrzymuje się w granicach 62-63C.

H1 12

H2 14

Modulacja pracy

Tragedia 

A jaki masz model kotła i średnice komina? 

Opublikowano
W dniu 11.01.2019 o 09:07, Giz napisał:

Proszę, tylko nie patrz na współczynnik temp pogodowej, nie masz ecostera. Ewentualnie przesunięcie robisz, ale możesz obniżenie od termostatu też 

Screenshot_20190111-084345.png

A mógłbyś mi trochę objaśnić te krzywe? W instrukcji sterownika jest napisane, że w przypadku ogrzewania grzejnikowego krzywa dla mieszacza powinna wynosić 1-1,6 a dla kotła 1,8-4.

Opublikowano
33 minuty temu, Fisiu26 napisał:

Smart Fire 15

Średnica komina 200 

Prowadzone rurami 120

Ale sama rura w kominie ma 120 czy 200 bo nie rozumiem tego co napisałeś. Wysoka temperatura spalin masz od samego początku palenia? Masa regulator ciągu? 

Opublikowano
5 godzin temu, Fisiu26 napisał:

Witam

H1 12

H2 14

Modulacja pracy

Tragedia

Masz sondę? 

Jak ustawione są dysze? 

Jaki i czy masz dopływ powietrza do kotłowni? 

Czy masz regulator ciegy kominowego? 

Z jakiego województwa podchodzisz?

Opublikowano

Nawet jak mróz na dworzu? Jak tak, to obniżyć krzywą, lub przesunięcie na -. Sprawdź min temp mieszacza, jak masz wysoka, to obniż. Czy pogodówka zbić nie może mieszacza, to zobaczysz na wykresie w czasie kiedy miałeś Afrykę. Temp mieszacza powinna być stała, taka jak minimalna mieszacza. Jak obniży sz min temp mieszacza, to pewnie będzie podchodził do zadanej, bo woda będzie szła chłodniejsza na grzejniki. Ja mam min mieszacza na 32, niżej nie daje rady bez nadzoru. 

Opublikowano (edytowane)

Nie posiadam sondy choć się zastanawiam

Jak są ustawione dysze nie wiem.

Komin systemowy.

Jestem z woj łódzkiego.

Edytowane przez Fisiu26
Opublikowano
Przy pogodówce mam zbyt ciepło w domu. Jak mogę to skorygować?
I nie sugeruj się instrukcją, że dla grzejników krzywa min. 1. Jedź w dół aż bedzie ok a temp minimalną mieszacza ustaw w okolicach 35 lub niżej. Ja mam krzywą dla grzejników 0,8 a@Giz jeszcze niższa.
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Fisiu26 napisał:

Witam

H1 12

H2 14

Modulacja pracy

Tragedia 

Cwu Ci podgrzalo, bo masz włączona dezynfekcje. 

Na 100% zwiększ przerwę do 10s

Na 50% daj przerwę na 20s

Na 30% zmniejsz przerwę do 50s.    nadmuch na 25%, tylko zobacz w ustawieniach serwisowych w ustawieniach kotla jaka masz minimalne obroty nadmuchu, w tym przypadku powinny być na 25%

H1 na 10* 

Sprawdz też w zwykłym menu, w ustawieniach kotla,  w modulacji mocy jak masz korekty nadmuchu i pracy podajnika. Jak coś to ustaw je na 0 dla wszystkich mocy. 

To wszystko na początek, zobaczysz jak będzie. Mało wiemy o samej pracy kotła. No i nie napisałeś, czy masz nawiew do kotłowni powietrza z zewnątrz i czy masz regulator ciągu kominowego. Te propozycje nie muszą się sprawdzić, więc zdawaj relacje. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano (edytowane)

Ok, kratkę na kominie, która wyciąga,  ale czy jest dopływ powietrza z zewnątrz, jakiś otwór w ścianie, w fundamencie...

Regulator ciagu  może wypadałoby założyć, bo komin masz spory...  Mesle, że bez niego będzie ciężko ustabilizowac prace. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano (edytowane)

Nie mam takiego dopływu powietrza Kotłowni też nie mam na zewnętrznej ścianie budynku więc się robi kłopot.

Edytowane przez Fisiu26
Opublikowano

Z każdej sytuacji jest wyjście... Trze tylko pokombinować. Dziwne, że instalatorzy i serwisanci bagatelizuja ta sprawę, a jest to jeden z najważniejszych elementów całej układanki. Nie dość, że to niebezpieczne dla zdrowia, to i do prawidłowej pracy potrzebne. Najlepiej pomadrzyć się i wziąć kasę i zostawic użytkownika samemu sobie. Kotły mamy super, tylko otoczka cała lipa. Poszukaj w internecie rozwiązań, ludzie też mają takie niedogodności.

Opublikowano

Kto ci zafundował kocioł w pomieszczeniu bez dopływu świeżego powierza z zewnątrz. To wbrew logice bezpieczeństwu przepisom. Kominiarz ci zrobił odbiór? Pozostanie ci tylko zamontowanie wkładu podwójnego do komina

Opublikowano

Witam

Witam wszystkich lazarowców.

Mam kocioł smart fire lazar 22kw/240l od roku czasu.

dom z lat 70 powierzchnia grzania ponad 200m2 plus C.W.U 150l dom nie ocieplony w połowie wymienione okna na plastikowe w drugiej połowie stare drewniane ogrzewanie kaloryfery na całym domu.

Sterowanie standardowe

mam czujnik pogodowy ale wyłączony

jest sonda lambda tak mi się wydaje? :p jak to można sprawdzić ewentualnie

jest regulator ciągu w piecu.

BTW ale do czego zmierzam piec przepracował połowe zeszłego roku grzewczego i do teraz na ustawieniach serwisanta, i! właśnie i tu dążę do meritum piec pali mi około 35-40kg pelletu na dobę podkreślę że przy obecnych temperaturach mieszacz jest ustawiony na 41-42 stopnie

piec chodzi na okrągło 24h na dobę jest ustawione czyszczenie popielnika raz na 24h

wodę w bojlerze grzeję rano przez godzinę do 30stopni później południe dogrzewa przez godzinę aż na wieczór grzeję od godziny 17 do 21

generalnie zacząłem się tym interesować dopiero od 2-3 dni ale zastanawiam się czy był bym wstanie zejść do 25-30kg na dobę spalania przy utrzymaniu obecnej temperatury... piszę tu na forum bo czytając 3/4 waszych wypowiedzi moja wiedza na ten temat się powiększyła między innym dzięki Gizowi oraz Gunmanowi dziś jak wrócę z nocki spróbuje ustawić mniej więcej piec tak jak wy piszecie i zobaczymy rezultaty ale będę śledził teraz to forum i informował o rezultatach, a nóż się uda zejść do tych 25-30kg na dobe w razie problemów będę pisał.

CYA!!!

Opublikowano (edytowane)

Chyba wszystko się unormowalo w miarę. Moim zdaniem wygląda ok. Duże masz doprowadzenie powietrza do kotłowni? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Witam wszystkich!

Po zmianie ustawień na kotle. Po kilku godzinach pracy zauważyłem ze kocioł praktycznie wiekszosc czasu pracuje na 50% mocy i utryzmuje temperatute kotla na 55stopni nie chce zejsc na 30% mocy a na 100% wskakuje jak ma zagrzac wode w bojlerze ale i tak utrzymuje temperatute w granicy 55-56stopni
Zalaczam kilka fotek z ustawien.IMG_0554.jpgIMG_0555.jpgIMG_0556.jpgIMG_0557.jpgIMG_0558.jpgIMG_0559.jpgIMG_0560.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, MarcinŻywiec napisał:

Witam

Witam wszystkich lazarowców.

Mam kocioł smart fire lazar 22kw/240l od roku czasu.

dom z lat 70 powierzchnia grzania ponad 200m2 plus C.W.U 150l dom nie ocieplony w połowie wymienione okna na plastikowe w drugiej połowie stare drewniane ogrzewanie kaloryfery na całym domu.

Sterowanie standardowe

mam czujnik pogodowy ale wyłączony

jest sonda lambda tak mi się wydaje? :p jak to można sprawdzić ewentualnie

jest regulator ciągu w piecu.

BTW ale do czego zmierzam piec przepracował połowe zeszłego roku grzewczego i do teraz na ustawieniach serwisanta, i! właśnie i tu dążę do meritum piec pali mi około 35-40kg pelletu na dobę podkreślę że przy obecnych temperaturach mieszacz jest ustawiony na 41-42 stopnie

piec chodzi na okrągło 24h na dobę jest ustawione czyszczenie popielnika raz na 24h

wodę w bojlerze grzeję rano przez godzinę do 30stopni później południe dogrzewa przez godzinę aż na wieczór grzeję od godziny 17 do 21

generalnie zacząłem się tym interesować dopiero od 2-3 dni ale zastanawiam się czy był bym wstanie zejść do 25-30kg na dobę spalania przy utrzymaniu obecnej temperatury... piszę tu na forum bo czytając 3/4 waszych wypowiedzi moja wiedza na ten temat się powiększyła między innym dzięki Gizowi oraz Gunmanowi dziś jak wrócę z nocki spróbuje ustawić mniej więcej piec tak jak wy piszecie i zobaczymy rezultaty ale będę śledził teraz to forum i informował o rezultatach, a nóż się uda zejść do tych 25-30kg na dobe w razie problemów będę pisał.

CYA!!!

Poinformuj nas jakie masz ustawienia i co zmieniłeś. Na tą chwilę, to czyszczenie na 4h raczej i napisz czy masz doprowadzenie powietrze z zewnątrz do kotłowni. 

Saonda jak jest i jest włączona, to pojawi się na głównym ekranie któraś tam po przewijaniu. Będa napisane wartości w procentach i O2. Jeśli nie ma, to i tak nie świadczy, że jej nie masz, może być wyłączona.

Masz sondę. Dopatrzylem się. 

Edytowane przez Giz