Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 25.09.2017 o 18:25, wiesiuu napisał(a):

czołem palacze :)

narazie nie bede pisał o swoich podbojach z kopczykiem bo kazda zmiana niczego nie wnosi. Generalnie brak dobrej zmiany. Spróbuje Jockeya propozycje ze zmianą modulacji jutro i pochwale sie efektem jak u mnie na Jankowickim ciężkim węglu. Dzisiaj wygasiłem piec, wyczyściłem bo po 5 dniach palenia osiadł sadzą cały i jadę od nowa. Tylko CWU bo pogoda dobra.

Mam inne pytanie do Was. To ze mój piec to samoróbka to jedna sprawa. BYłem zmuszony coś wymyśleć bo moja kotłownia z lat 40tych ubiegłego wieku ma 158cm wysokości (ja mam 189cm wzrostu...)

Dlatego musiałem na przykladzie jednego z producentów zrobić pomniejszoną kopie dobrego producenta.

Uwazam, że kocioł jest Ok. Kilku innych użytkowników spala w nim ekowongiel bez problemów...bo nie mają Jankowic. Sam taki wybrałem teraz mam co chciałem.

Nie jestem instalatorem i na tym sie nie znam ale na bank mam źle zamontowany czujnik powrotu. Teraz przy zamkniętym na dom zaworze 4D temperatura powrotu to 21st czyli tyle ile jest w instalacji CO. Grzejąc bojler powinna byc zdecydowanie wyższa. Powiedzcie mi prosze, gdzie powinienem wsadzić czujnik?

Na załączonych zdjeciach miejsce czujnika i panel z temperaturą powrotu obecnie:

Czujnik powrotu ma byc przy samym wejsciu do kotła.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

wiesiuu daj ten czujnik na powrocie do kotła za 4d bo teraz mierzysz temp powrotu w układzie co

Opublikowano

Dancych bardzo ładny płomień

Ja już definitywnie skończyłem z mocą 5%, bo przy wielkości palnika 17kW, to tylko 0,85 kW, a u mnie palnik nie jest w stanie poprawnie rozwijać tak niskiej mocy utrzymując prawidłowy płomień i powodowało to zapadanie się kopca.

Opublikowano

Poobserwuje jeszcze i jak bedzie opadal to wykonam probe ale boje sie ze bedzie bardzo przebijal zadana i wtedy dlugo w podtrzymaniu a co za tym idzie moze rowniez sie wypalac.

Opublikowano (edytowane)

Duuużo łatwiej opanować kopiec w czuwaniu niż w paleniu na 5% mocy (u mnie oczywiście)

Poza tym, jak skrócisz czas przekroczenia odpowiednio, to Ci wysoko nie przebije....

A poza tym, ster i tak przejdzie automatycznie w podtrzymanie, jeśli temperatura przekroczy zadaną o 5 stopni.

Próba nie strzelba... B)

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

W kazdej godzinie wstecz, ster pokazuje ile czasu w sekundach pracował podajnik np 1 godzinę wstecz (w ciągu tej godziny) pracował w 15s a 3 godz temu ( w ciągu godz) pracował 25s

Opublikowano (edytowane)

Jockey próba nie strzelba nastawy zmienione wczoraj koło 16.00.

Na pierwszy rzut oka wczoraj wieczorem wnioski są takie, że przy modulacji na 5% kopiec był na środku czarny i delikatnie się paliło, po przestawieniu wieczorem kopiec był, ale cały czerwony i kocioł oczywiście odstawiony, po otwarciu drzwi trochę dymu co akurat mi się nie specjalnie podoba. Wykres to typowe pikanie, wchodzi na 60% bo tyle ma na max, pracuje z 10 minut, spada do około 20% pochodzi jeszcze z 10 minut i wchodzi w czuwanie na ponad godzinę. Temperaturę w czuwaniu przebija o jakieś 5 stopni.

Na drugi rzut oka dziś rano, spalanie dobowe niższe o jakieś 3kg, ale na jakiś w miarę miarodajny wynik trzeba poczekać bo robi się przy okazji cieplej więc będzie mniejsze zapotrzebowanie.

Podrzuć jeszcze swoje parametry w czuwaniu.

Myślę, że te 15% może okazać się lekką przesadą i można przetestować jeszcze minimum na 10%.

Dla pełnego obrazu sytuacji, palę teraz czechem z Bartex'a i od kilku dni do pełnego zasypu 120kg dodaję 10kg pelletu, który idealnie wyciąga wilgoć.

W dniu 26.09.2017 o 03:41, audilhr napisał(a):

Witam panowie może głupie pytanie ale jak to odczytać.

Czasy pracy podajnika Edytowane przez jabolkg
Opublikowano (edytowane)

Jabolkg, to Twój kocioł i możesz sobie testować dowolne konfiguracje. ;)

Znajdź ten moment, kiedy kopiec już nie będzie opadał.

Te 15% to był przykład, abyś zobaczył, co się dzieje z kopcem i jak szybko łapie temperaturę.

Jeżeli po otwarciu drzwiczek masz trochę dymu, to jak będziesz je otwierał, to na 2-3 sekundy, tylko lekko je uchyl, a komin w tym czasie złapie ciąg i je wyssie. Potem już możesz je otworzyć na oścież... :P

Poniżej moje parametry czuwania, weź proszę pod uwagę, że ja mam potencjał podajnika 27,3 kg/h i dmuchawę WPA-07, dlatego wciąż powtarzam, aby patrzeć na swój palnik i odpowiednio reagować i nie sugerować się zbytnio czyimiś nastawami, bo każdy u siebie w kotłowni ma co innego.

Inne kotły, palniki, dmuchawy, instalacje i oczywiście opał.... ;)

post-70418-0-20578800-1506402920_thumb.jpg

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

Bo to WPA-07... ona startuje od 17%...

Jeśli miałbym standardowy potencjał ok 16kg/h, to musiałbym mieć czas podawania ok 14 sekund, aby podać tyle samo węgla.

Dlatego ja nie przejmuję się zbytnio wielkością wartości nastaw, tylko tym co się dzieje na palniku. ;)

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Dobra ustawilem minimum 15% modulacji i jadę do pracy. Nie bedzie mnie korcilo zeby otwierac ciagle ten piec.

Opublikowano

Mam dodatkowe pytanie o tryb auto lato. Jesli dla trybu zimowego mam pewne ustawienia czuwania to po wylaczeniu sie ukladu co w ramach auto lato (jak dzis) te ustawienia czuwania sa jakby za tluste. Poki co ustawilem wysza temperature auto lato bo jestem poza domem do jutra i boje sie co zastane na palniku. Chyba dobrym rozwiazaniem byla by opcja czuwania dla trybu zima i czuwania dla trybu lato zeby uniknac takich sytuacji. Jal Wy to rozwiazujecie?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam takie samo, niezależnie czy kocioł stoi 40 min. czy 4 godziny.

Czuwanie to czuwanie.

Jak będziesz miał chwilę czasu, to ustaw sobie kocioł tak, aby się odstawiał i wtedy potrenujesz sobie ustawienia czuwania.

Ustawić czuwanie jest dużo łatwiej niż prawidłowe spalanie.

Warunek jest taki: ma być żar na palniku i kopiec ma nie opadać.

Jak będzie zbyt niski kopiec, to będzie długo wstawał po czuwaniu i wolno będą rosnąć spaliny i zadana.

Jak kopiec i żar ok, to wszystko idzie w górę dużo szybciej.

Dancych, no nie wiem, czy dobrze zrobiłeś ustawiając minimum na 15% i wyjeżdżając na cały dzień... :P

Ja bym się bał....  ;) 

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Jeśli chodzi o tryb lato to moim zdaniem optymalne rozwiązanie byłoby takie:

- utworzyć zapis ustawień dla trybu zima

- utworzyć zapis ustawień dla trybu lato

- utworzyć dodatkowe zapisy ustawień dla własnych potrzeb

- dać możliwość przełączania ustawień automatycznie (tak jak teraz jest autolato) ale obejmowałoby to cały zakres ustawień a nie tylko wyłączenie pomp

- dać możliwość przełączania ręcznego

Oczywiście to sugestia dla Tomka 

Opublikowano

No i minęło około 24 godzin od zmiany, fotka z ostatnich 6 godzin pracy, temperatura w domu cały czas 22 stopnie bo córcia chora. Kreski równe a moc zgodnie z przewidywaniami, kopiec nie opadł. Spalanie około 2kg niższe, przy 15% pali się bardzo spokojnie, spróbuję jeszcze opcji z minimum na 10%.

post-73807-0-80328300-1506429491_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tak sądziłem, że tak będzie... dlatego prosiłem, abyś opisał, co się dzieje na palniku. ;)

Próbuj, próbuj, wszak próba nie strzelba... B)

Skoro pali się bardzo spokojnie, to możesz jeszcze spróbować coś takiego:

- minimum 15%

- czas przekroczenia 60min. (powinien się wtedy wykres wyłagodzić, a kopiec już nie będzie opadał)

Temperatury i tak Ci nie przebije więcej niż 5 stopni, bo się kocioł odstawi.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

A kopczyk jak z bajki :)

Pojawił się za to inny problem, instalacja chyba trochę za dobrze zrobiona bo dostała pięknego obiegu grawitacyjnie ;) Na razie zawór czterodrogowy zamknięty na maksa może nie przebije przez różnicówkę.

post-73807-0-05548400-1506441900_thumb.jpg

Opublikowano
  W dniu 26.09.2017 o 12:49, Jockey napisał(a):

Tak sądziłem, że tak będzie... dlatego prosiłem, abyś opisał, co się dzieje na palniku. ;)

Próbuj, próbuj, wszak próba nie strzelba... B)

Skoro pali się bardzo spokojnie, to możesz jeszcze spróbować coś takiego:

- minimum 15%

- czas przekroczenia 60min. (powinien się wtedy wykres wyłagodzić, a kopiec już nie będzie opadał)

Temperatury i tak Ci nie przebije więcej niż 5 stopni, bo się kocioł odstawi.

Jockey, testuje Twoje parametry i u mnie tez wyglada to lepiej - pytanie mam jedno - na co wpływa czas przekroczenia temp? jaka jest różnica pomiędzy 10min a 60min dla pracy kotła ?

Opublikowano (edytowane)

Kocioł może dłużej pracować na niskiej mocy po przekroczeniu temperatury zadanej bez odstawiania się w czuwanie, co  przy dużym odbiorze ciepła może być korzystne, ale niezależnie od ustawionej wartości przekroczenia i tak kocioł się odstawi, jeśli temperatura przekroczy zadaną o 5 stopni.

W dniu 26.09.2017 o 16:07, jabolkg napisał(a):

A kopczyk jak z bajki :)

I tak trzymaj! Cieszę się razem z Tobą ;)

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

Bo np. ustawiasz zadaną na 60, a nie chcesz żeby Ci przebijał o 5 stopni to max. ustawisz sobie np. na 62 i kocioł przejdzie w tryb czuwania.

Za instrukcją obsługi:

TEMPERATURA MAX - maksymalna wartość temperatury, jaką może osiągnąć kocioł (parametr dostępny w trybie instalatora).

Po osiągnięciu TEMPERATURY MAX sterownik przejdzie w tryb czuwania.

A to mój płomyczek i kopczyk, choć zdjęcia nie oddają właściwego koloru, jest żółty a nie taki biały.

post-70418-0-48123100-1506447122_thumb.jpg

post-70418-0-07544700-1506447142_thumb.jpg

Edytowane przez Jockey
Opublikowano
  W dniu 26.09.2017 o 16:37, Jockey napisał(a):

Bo np. ustawiasz zadaną na 60, a nie chcesz żeby Ci przebijał o 5 stopni to max. ustawisz sobie np. na 62 i kocioł przejdzie w tryb czuwania.

Za instrukcją obsługi:

TEMPERATURA MAX - maksymalna wartość temperatury, jaką może osiągnąć kocioł (parametr dostępny w trybie instalatora).

Po osiągnięciu TEMPERATURY MAX sterownik przejdzie w tryb czuwania.

A to mój płomyczek i kopczyk, choć zdjęcia nie oddają właściwego koloru, jest żółty a nie taki biały.

attachicon.gif20170926_192313.jpg

attachicon.gif20170926_192517.jpg

Jockey pieknie to wygląda - zazdroszcze 

palisz tylko cwu czy co tez? 

poza tym, jaka powinna być optymalna temperatura ślimaka? mam przymocowany od zewnątrz jakies 10cm od kotła i jak dzisiaj grzeje cwu tylko to wskazuje 45st. Nie wiem czy to dużo czy mieści się w normie...